BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de pandemi birikimlerinin neredeyse tamamı harcandı----

ABD'de pandemi birikimlerinin neredeyse tamamı harcandı

ABD'de pandemi birikimlerinin neredeyse tamamı harcandı
17 Ağustos 2023 - 13:48 www.finansgundem.com

Amerikalılar pandemi dönemindeki birikimlerinin neredeyse tamamını harcamış durumda.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyonun nedenlerinden biri olarak gösterilen pandemi dönemindeki teşvikler ve tasarrufların tükenmekte olduğu belirtiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalılar, pandemi dönemindeki birikimlerinin neredeyse tamamını harcamış durum. Bunun, ekonomiye zarar verecek bir gelişme olduğu öngörülüyor.

Ekonomiye destek azalacak

Fortune’dan Laura Curtis’in haberine göre, San Francisco Merkez Bankası'nın yaptığı araştırmaya göre, ABD'li hanehalklarının pandemi sırasında biriktirdiği fazla tasarrufların muhtemelen bu çeyrekte tükenmesi bekleniyor. Bunun, bu yıl ABD ekonomisini canlandıran tüketici harcamalarına yönelik önemli bir desteği ortadan kaldıracağı düşünülüyor.

San Francisco Fed araştırmacıları Hamza Abdelrahman ve Luiz Oliveira, bankanın web sitesinde yayınladıkları bir blog yazısında, “Güncellenmiş tahminlerimiz, hanelerin Haziran ayına kadar 190 milyar dolardan daha az toplam fazla tasarrufa sahip olduğunu gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Görünümde önemli bir belirsizlik var ancak bu fazla tasarrufların muhtemelen 2023 yılının üçüncü çeyreğinde tükeneceğini tahmin ediyoruz.”

Bu yılın başlarında Abdelrahman ve Oliveira, Ağustos 2021'de 2,1 trilyon dolara ulaştıktan sonra Mart 2023 itibarıyla hanehalkı bilançolarında 500 milyar dolarlık fazla tasarruf kaldığını tahmin eden bir araştırma yayınlamıştı. Ancak o zamandan beri hükümet verilerinde yapılan revizyonlar tabloyu değiştirdi.

Blog gönderisinde, “Ekonomik Analiz Bürosu, (The Bureau of Economic Analysis) geçtiğimiz günlerde hane halkı harcanabilir gelirinin daha düşük olduğunu ve kişisel tüketimin 2022 yılının dördüncü çeyreği ve 2023 yılının ilk çeyreği için daha önce bildirilenden daha yüksek olduğunu gösterecek şekilde önceki tahminlerini revize etti. Birleşik revizyonlar, Büro'nun toplam kişisel tasarruf ölçüsünü 50 milyar dolardan fazla düşürdü. Ayrıca ikinci çeyrek verileri, hanehalkı harcamalarının sağlam bir hızla artmaya devam ettiğini gösteriyor” denildi.

Tasarruflar ABD ekonomisini ayakta tuttu

Çoğu uzmana göre, salgın sırasında biriken fazla tasarruflar, ABD ekonomisinin, Fed’in son birkaç on yılın en agresif faiz oranı artış döngüsüne girmesine rağmen, tahmincilerin bu yılki gerileme beklentilerine sürekli olarak meydan okumasına yardımcı oldu.

Çarşamba günü yayınlanan Fed toplantı tutanaklarına göre, 25-26 Temmuz'daki politika toplantısında ABD Merkez Bankası yetkilileri etkiyi kabul ederken, aynı zamanda dinamiğin yakında kaybolabileceğini öne sürdü. Tutanaklarda, “Öncelikle komitenin kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmesinin kümülatif etkisini yansıtan sıkı mali koşulların, önümüzdeki dönemde tüketimdeki büyümenin yavaşlamasına katkıda bulunması bekleniyor. Katılımcılar, azalan aşırı tasarruf stoğu, yumuşayan iş gücü piyasası koşulları ve müşterilerin artan fiyat duyarlılığı dahil olmak üzere, tüketimde bir yavaşlamaya yol açması muhtemel olan veya bu durumla uyumlu görünen diğer faktörlere değindiler” denildi.

Fed tutanakları: Enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor

 

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

ABD’de emeklilik tasarruflarının beşte biri eridi

 

ABD ekonomisi için yeni risk: ‘İnişi olmayan ekonomi’

 

ABD ekonomisindeki iyileşme geçici mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)