BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD iş gücü piyasasında rekabet artacak----

ABD iş gücü piyasasında rekabet artacak

ABD iş gücü piyasasında rekabet artacak
02 Ocak 2024 - 16:35 www.finansgundem.com

Uzmanlar, ABD’de 2024 yılında görece daha temkinli, rekabetçi ve seçici bir iş gücü piyasası bekliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD iş gücü piyasası, beklentilerin aksine 2023 yılında sıcak seyretti. Son aylarda soğuma belirtileri gösteren piyasada, 2024 öngörüleri ise daha çetin bir atmosfere işaret ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılında iş değiştirmek isteyen ABD’lileri, görece daha zorlu bir ortam bekliyor.

İş bulmak zorlaşacak

Business Insider’dan Madison Hoff’un haberine göre, ekonomi uzmanlarının öngörülerine göre, ABD, 2024 yılında daha temkinli, rekabetçi ve seçici bir iş gücü piyasası yaşayacak. Özellikle bir yıl önceki sıcak iş gücü piyasasının ardından, insanlar 2023 yılında iş bulmak için görece daha zorlandı. İnsanlar ayrıca 2023'te ‘Büyük İstifa'nın bittiğini iddia ederek bu yolu pek tercih etmedi.. 2024 yılında ise insanların iş bulmaları, sektörlerine ve ilgilendikleri şirketin büyüklüğüne bağlı olarak daha da zor olabilir.

LinkedIn'in kıdemli ekonomisti Kory Kantenga, “İş piyasası şu anda istikrar işaretleri gösteriyor, ancak 2024’te işverenlerin işe alımlarda dikkatli olmaya devam etmesini bekliyoruz” diyor.

Genel görünüm ve olasılıklar

2023'te yavaşlayan iş piyasasının 2024'te nereye evrileceği merak konusu. İş fırsatları 2023'te zaten azalıyordu. Ocak ayından Ekim ayına kadarki verilere göre, 2023'te ABD'de 2022'ye kıyasla daha az toplam iş açılışı yaşandı.

Yine de ekonomi, Kasım ayındaki 199.000 kişi de dahil olmak üzere 2023 yılı boyunca istihdam ekledi. İşsizlik oranı yıl boyunca bazı küçük dalgalanmalara rağmen düşük seyretti. Yılın başında teknoloji sektöründe yoğunlaşan bazı işten çıkarmalara ilişkin endişelere rağmen, işten çıkarma oranı sene boyunca yüzde 1 civarında kaldı.

Kantenga, daha az iş açılması ve iş arayanlar arasında daha yüksek arama yoğunluğunun bir sonucu olarak 2024 yılında daha rekabetçi bir iş piyasasının olabileceğini söylüyor.

Indeed Hiring Lab'in Kuzey Amerika ekonomik araştırma direktörü Nick Bunker da, Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan gelen son iş piyasası verilerinin 2024 için ‘temkinli iyimserlik durumuyla oldukça tutarlı' olduğunu belirtiyor. Bunker, 2023'te, özellikle de yılın ikinci yarısında, iş gücü piyasasındaki güçlenmenin devam etmesi için cesaret verici olan mevcut trendlerin çoğunun hala mevcut olduğunu ekliyor.

Aralık ayına ait en son Fed tahminleri, ortalama oy kullanan Federal Açık Piyasa Komitesi üyesinin, işsizlik oranının Kasım 2023'teki yüzde 3,7'den yüksek olarak 2024'te yüzde 4,1 olmasını beklediğini gösteriyor. Bu aynı zamanda 2025 ve 2026 yıllarına dair projeksiyona da karşılık geliyor.

Resesyon olasılığına etkisi

Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Yetkilisi Chris Zaccarelli, “2024'ün ikinci yarısı büyük ölçüde iş piyasasına ve enflasyona bağlı olacak. Eğer her ikisi de şu anda bulundukları yolda kalırlarsa, örneğin işsizlik düşük kalır ve enflasyon yavaş yavaş düşmeye devam ederse, o zaman ikinci yarıda durgunluğun dışında kalabiliriz” diyor.

Glassdoor Ekonomisti Daniel Zhao ise, “2024'e girerken, yumuşak iniş olasılığı konusunda biraz daha temkinli bir iyimserliğin olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor. Zhao,”Özellikle yeni yılda yeni bütçeler belirlenirken, işverenlerin yeniden işe alımları açmaya başladığını görmeyi umuyorum” diye ekliyor.

Küçük şirketler ve belirli endüstriler işe alımlara devam edecek

Zhao röportajda sağlık, hükümet ve eğitimin iş gücü piyasasında işe alımların güçlü olduğu ve böyle olmaya devam etmesi gereken alanlar olduğunu söylüyor. Zhao ayrıca insanların farklı sektörler arasında aktarılabilir becerilere sahip olabileceğine, dolayısıyla iş arayanların kendilerini mevcut sektörlere ayırmalarına gerek kalmayacağına dikkat çekiyor. Ancak Zhao, genel olarak istenilen işin bulunmasının zor olabileceğinin de altını çiziyor. Hired CEO'su Josh Brenner de, ‘işverenlerin daha seçici olacağını’ ve 'beklentilerini tam olarak karşılayanları hedef alacaklarını' belirtiyor.

Ancak Kantenga, özellikle büyük şirketlerin dışında hâlâ iş fırsatlarının mevcut olduğunu düşünüyor. Kantenga, “İşe alım genel olarak istikrarlı bir şekilde düşerken, iş piyasasında kesinlikle parlak noktalar var ve nereye bakacağınızı biliyorsanız fırsatlar da var. Örneğin geçen yıl en çok büyük şirketlerin işe alımları geri çektiğini biliyoruz ancak orta ve küçük şirketler aynı derecede piyasadan geri çekilmedi” diyor.

Ek olarak Kantenga, insanların mevcut istihdam yerlerinde hareket etme fırsatlarının da olabileceğini düşünüyor. Kantenga, “2023'te gördüğümüz ve devam etmesini beklediğimiz trendlerden biri, şirketlerin açık pozisyonları dışarıdan adaylara açmak yerine mevcut çalışanlarla doldurmayı seçmesidir. LinkedIn'deki araştırmamızda, işe alım uzmanlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde çalışanları elde tutma ve şirket içi hareketlilik konularına daha fazla odaklanılmasını beklediklerini gördük. Bu nedenle, 2024'te yeni iş arayan birçok profesyonel için bu yeni iş mevcut şirketlerinde olabilir” şeklinde konuşuyor.

Nesil değişiklikleri

Ayrıca, 2024'te muhtemelen nesil değişikliklerinin de yaşanması bekleniyor. Bir Glassdoor analizi, 2024'ün başlarında Z kuşağının ‘baby boomer’ kuşağından daha fazla tam zamanlı istihdam edileceğini ortaya koyuyor.

Glassdoor Baş Ekonomisti Aaron Terrazas, “Şirketler kaçınılmaz olarak kültürlerini ve faydalarını, cezbetmeye ve elde tutmaya çalıştıkları çalışan türlerine göre şekillendiriyor. Z kuşağının değer verdiği iş yeri kültürü ve fayda türlerinin ‘baby boomer’ kuşaklarından farklı olduğunu biliyoruz” diyor.

Yapay zeka becerileri

Yapay zeka becerilerinin de 2024'te önemli olmaya devam etmesi muhtemel gözüküyor. Brenner, "Yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda uzman kişilerin işe alım gereksinimlerinde, özellikle belirli coğrafi konumlarla bağlantılı olarak kayda değer bir artış gördüm” diyor.

Bu arada Kantenga, “2024'te yapay zekanın bir sonucu olarak iş gücü piyasasında büyük bir değişimin gerçekleşmesinin beklenmediğini ancak şirketlerin giderek daha fazla yapay zeka okuryazarı çalışanlar veya bu konuda bilgili kişiler aradığını biliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Fitch: ABD iş gücü piyasası sıkı kalmaya devam ediyor

 

İş gücü piyasasına Z kuşağı ilham veriyor

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)