BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi2023’te tüm gözler yine enflasyonda olacak----

2023’te tüm gözler yine enflasyonda olacak

2023’te tüm gözler yine enflasyonda olacak
13 Aralık 2022 - 15:47 www.finansgundem.com

Küresel ekonominin odağında 2023 yılında da enflasyonu dizginleme mücadelesinin olması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılının ekonomi ve finans dünyası için kısa bir özeti yapılması istense herhalde herkes aynı cevabı verecektir: Yüksek enflasyonla mücadele ve rekor seviyede artan faiz oranları.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu iki başlığın yani yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının 2023 yılında da küresel ekonominin merkezinde olacağını tahmin etmek zor olmayacaktır. Bu durum maalesef, bu sene gibi zorlu bir başka senenin daha bizi beklediğini gösteriyor.

Tüm gözler enflasyonda

İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi Schroders’in baş ekonomisti Keith Wade, enflasyonu dizginleme mücadelesinin odak noktası olmaya devam edeceği 2023'te küresel ekonominin görünümüne ilişkin görüşlerini açıklıyor.

Gelişmiş ekonomilerdeki işletmeler, tüketiciler ve piyasalar, resesyonun gelmekte olduğu fikrine uyum sağlamış görünüyor. Bu arada ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yumuşak inişten bahsetmeyi bir kenara bırakmış gözüküyor. Birleşik Krallık politikacıları da artık borç aldıkları parayı harcamaları artırmak ve vergileri düşürmek için kullanabileceklerini söylemiyor. Enflasyon kırk yılın en yüksek seviyesinde. Bu nedenle, cesaret verici bir şekilde, politika yapıcılar artık bir gerçekçilik duygusu yaratmaya çalışıyor.

2023'ün sonuna kadar Faiz oranlarının yeniden düştüğünü hayal etmeye başlamak boş bir ümit olmayacaktır.

Tarih bize ekonomik gerçeklerle uzlaşmanın önemli olduğunu gösteriyor. Geçmişte, boş umutlar yalnızca kaynakların daha fazla yanlış dağılımına yol açıyordu. Ve şu anda her şey çok iç karartıcı olsa da, önümüzdeki zorlukların kabul edilmesi, enflasyonist baskıları hafifletmek amacıyla harekete geçmek için mümkün olan en iyi koşulların yaratılmasına yardımcı olacaktır. Bu baskılar hemen azalmayacak, ancak 2023'ün sonuna kadar faiz oranlarının yeniden düştüğünü hayal etmeye başlamak boş bir ümit olmayacaktır.

Düşen faiz oranları, işletmelerin mantıklı bir şekilde plan yapması ve yatırım yapması için çok önemli olan enflasyonu dizginlemenin ve fiyat istikrarını yeniden sağlamanın tek yolu olarak öne çıkıyor. Daha düşük faiz oranları aynı zamanda tüketicilerin tarihi boyuta ulaşan yaşam maliyeti krizinden bir miktar da olsa kurtulmalarını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda yatırımcılar için de değerlemelerde bir toparlanma sağlayabilir, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından jeopolitik fay hatlarının açılması ve ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin yeniden bozulması durumunda tüm varsayımlar boşa çıkabilir.

İş gücü piyasaları sıkılığını korumayı sürdürürse, maalesef fiyat istikrarını yeniden sağlamak için daha yüksek işsizlik gerekli gözüküyor.

Enflasyonu dizginlemenin bedeli

Bozulan jeopolitiğin dünyayı tasavvur edilenden daha 'stagflasyonist' bir yöne doğru götürme riski bulunuyor. Stagflasyon, büyümenin düşük olduğu veya yavaşladığı, aynı zamanda enflasyonun yüksek kaldığı veya yükseldiği bir durumu tanımlıyor. Ve iş gücü piyasaları sıkı yapısını korumayı sürdürürse, maalesef fiyat istikrarını yeniden sağlamak için daha yüksek işsizlik gerekli gözüküyor. Enflasyonu daha da körükleyen ve büyümeyi baskılayan ‘ücret fiyat sarmallarını’ göz ardı edemeyecek noktaya gelinmesi muhtemel gözüküyor. Bu senaryoların her ikisi de daha yüksek faiz oranlarını gerektirebilir.

Ancak, durgunluğun sonuçları henüz hissedilmese bile, yaklaşan durgunluğun kabulü bu noktada kilit önemde görünüyor. Crunchbase’e göre, ABD teknoloji şirketleri tarafından gerçekleştirilen yaklaşık 85.000 kişilik işten çıkarma dalgası, yaklaşan acıyı hissettiriyor. Enflasyonu dizginlemenin bedeli, ekonomik büyümede belirgin yavaşlama ve işsizliğin artması olacak gibi gözüküyor. Gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları, talebi soğutmak ve fiyat artışlarını bastırmak amacıyla son aylarda faiz oranlarını hızla artırıyor.

Ücretleri, fiyatları ve enflasyonu dizginlemek için gerekli gevşekliği veya yedek kapasiteyi yaratmak için ise ABD ekonomisinde keskin bir daralma gerekecek gibi duruyor. Bunun, işsizliğin 2023'ün ikinci çeyreğinde NAIRU'nun (Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment) yani ABD için yüzde 4,5 olarak tahmin edilen, hızlanmayan işsizlik oranının üzerine çıkmasını ve işsizlik oranının gelecek yılın sonunda yüzde 7'ye ulaşarak mevcut oranın yaklaşık iki katına çıkmasını sağlaması bekleniyor. Önceki ekonomik döngüleri inceleyerek bu sonuca varılabiliyor; bunlar, bir ekonominin yeniden genişlemeden önce genişleme durumundan daralma durumuna geçtiği dönemleri işaret ediyor. 1960'lara dayanan analiz, ABD enflasyonunun daha önce mevcut seviyelerde olduğu zamanlarda, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için GSYİH'da her zaman yüzde 4'e kadar bir düşüş gerektiğini gösteriyor.

Elbette hiçbir döngü aynı şekilde ilerlemiyor ancak politika oluşturma ve daha esnek iş gücü piyasalarındaki gelişmelere rağmen, bu yine de GSYİH'da yüzde 2'lik bir kayıp anlamına gelebilir. Bu nedenle, ABD GSYİH'sının yüzde 1 düşmesinin beklendiği 2023 yılında bir sıfırlama olması gerekecek gibi gözüküyor. Bu öngörü, tüm tahmincilerin ekonominin yüzde 0,2 büyüyeceği öngörüsünden farklı bir nitelik taşıyor.

Büyüme yeniden canlandığında işe almanın zor olacağından endişe eden şirketlerin işçi çıkarma konusunda isteksiz olduğu gözüküyor.

Bu ekonomik döngünün zorlu özelliklerinden biri, pandeminin iş gücü arzını etkilemesi olarak öne çıkıyor. Örneğin Birleşik Krallık'ta yaklaşık 600.000 kişi iş piyasasından ayrıldı. Bu rakam ABD'de ise 2 milyona yakın seyrediyor. Sonuç olarak, gelişmiş ekonomilerde zaten görülen yavaşlamaya rağmen, iş gücü piyasaları sıkı kalmaya devam ediyor ve çalışan arzı yetersizliğini koruyor. Bu koşullar, ABD üretkenlik büyümesinde keskin bir yavaşlama gördüğümüz anlamına geliyor ve şu anda rekor düzeydeki en zayıf seviyesinde seyrediyor.

Büyüme yeniden canlandığında işe almanın zor olacağından endişe eden şirketlerin işçi çıkarma konusunda isteksiz olduğu gözüküyor. Şimdiye kadar işletmeler enerji, malzeme ve işçilik gibi daha yüksek maliyetleri daha yüksek fiyatlara yansıtabildiler ve bu da enflasyonist baskıları artırdı.

Merkez bankaları, talebi azaltarak, işletmelerin maliyetleri yansıtmasını zorlaştırarak ve onları yeniden yapılandırmaya zorlayarak bunu değiştirmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar etki, pandemi sırasında büyük ölçüde genişleyen ve şimdi daha zayıf bir faaliyet düzeyine uyum sağlayan teknoloji sektörüyle sınırlı kaldı. Bununla birlikte, bir bütün olarak ekonomide, işten çıkarmaların seviyesi artsa da oransal olarak düşük kalmaya devam ediyor. ABD bordrolarında ve istihdam raporlarında görülebileceği gibi, şirketler işe alma ve istihdam açısından hala genişleme modunda seyrediyor.

Durgunluğun derinleşmesinin yılın ilerleyen zamanlarında faiz indirimlerinin habercisi olması bekleniyor.

Şirket karlarında yüzde 14’lük düşüş

Faiz oranının 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,5-4,75 hedef aralığında zirve yapması bekleniyor. Bu öngörü, iki oran artışının ardından daha sıkı politikanın kümülatif etkisinin kurumsal davranışta gerekli değişikliği tetiklemek için yeterli olacağı görüşüne dayanıyor. Senaryoya göre, işletmeler marjlarının daraldığını görecek, işten çıkarmalar artacak ve iş gücü piyasası sakinleşecek. Manşet enflasyon, NAIRU'nun ulaştığı noktada hedefin üzerinde olmaya devam edecek olsa da, bu temel hedefe ulaşılmasının Fed'in askıya alınması için yeterli olacağı öngörülüyor. Durgunluğun derinleşmesinin ise yılın ilerleyen zamanlarında faiz indirimlerinin habercisi olması bekleniyor.

Yatırımcılar için, durgunluklarda hisse senetlerinin cazip fırsatlar sunduğu daha tanıdık bölgelere dönüş imkanı bulunuyor. ABD GSYİH'sındaki yüzde 1'lik düşüşün, gelecek yıl ABD şirket kârlarında yüzde 14'lük bir düşüşe yol açması bekleniyor. Yani bu, kurumsal kazançlar için iç karartıcı bir tablo; ancak, kötüleşen büyüme ve iyileşen enflasyon ortamına tepki olarak merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi nedeniyle değerlemeler toparlanmaya başlıyor.

ABD GSYİH'sındaki yüzde 1'lik düşüşün, gelecek yıl ABD şirket kârlarında yüzde 14'lük bir düşüşe yol açması bekleniyor.

Bununla birlikte, ABD dışındaki diğer gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının 2023'te faiz oranlarını düşürmeye dönmeleri beklenmiyor. Çekirdek enflasyon ABD'de zirveye ulaşmış olabilir, ancak İngiltere ve Avrupa'da yukarı yönlü kalmaya devam ediyor. Bunun, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) enflasyonu yüzde 2 civarındaki hedeflere geri getirme çabalarını zorlaştırması bekleniyor. Avrupa enerji fiyatlarının yazdan bu yana keskin bir şekilde düşmesi talebi desteklerken, çekirdek enflasyon kısmen yükselmeye devam ediyor.

Bununla birlikte, ECB ve BoE'nin 2023'ün başlarına kadar faiz oranlarını artırmaya devam etmesi ve ardından 2023'ün geri kalanında beklemeye devam etmesi nedeniyle büyüme görünümünün hızla kötüleşmesi bekleniyor. Son aylar daha fazla sürprize yer olduğunu gösteriyor.

Merkez bankaları, son on buçuk yılda finansal sisteme para enjekte etmek ve ekonomileri desteklemek için birbirini izleyen niceliksel genişleme programları aracılığıyla büyük miktarlarda devlet tahvili biriktirdi. Bu hisse senetleri artık yavaş yavaş ‘niceliksel sıkılaştırma’ sürecinde piyasaya geri satılıyor. Bu, hanehalkları ve işletmeler ile açıklarını finanse etmek için genişlemeye güvenen ülkeler için borçlanma maliyetlerini daha da artıracaktır. Bu ülkeler artık sıkılaştırmanın bıraktığı boşlukları doldurmak için denizaşırı tahvil yatırımcılarına güveniyor.

Merkez bankaları geçmişteki hataları yapmak istemeyecek

Hangi ülkelerin savunmasız olabileceğini ve hangilerinin daha iyi finansal pozisyonlara sahip en güçlü ülkeler olduğunu zaman gösterecek. Bu, faiz ödemelerinin artık ağır borçlu ülkeler için çok önemli hale geldiği ve kamu maliyesini daha fazla stres altına soktuğu bir zamanda yaşanıyor.

Bankalar fiyat istikrarına odaklandıkları ve enflasyonu kontrol altına almak için gerekli bağımsızlığa sahip oldukları sürece, sürecin hükümetler ve merkez bankaları arasında daha zorlu bir dinamik yaratması bekleniyor. Merkez bankaları, siyasi baskıya direnmek ve faiz oranlarını çok erken indirdiklerinde geçmişin hatalarını tekrarlamak istemeyecekleri için sadece enflasyon geri döndüğünde yeniden yürüyüşe başlamak zorunda kalacaklar.

Piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

 

ABD'li tüketicilerin enflasyon beklentileri düşüş gösterdi

 

ABD Hazine Bakanı'ndan enflasyon açıklaması

 

"Yüksek enflasyon, ekonomiyi resesyona sürükleyebilir"

 

Asıl risk yükselen enflasyon değil, hâlâ yüksek seyreden enflasyon

 

ECB baş ekonomisti Lane'den enflasyon yorumu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)