Ana SayfaPara PiyasaÖST'lerin faizi yüzde 17'yi aştı---

ÖST'lerin faizi yüzde 17'yi aştı

7 / 10
ÖST'lerin faizi yüzde 17'yi aştı
25 Eylül 2017 - 12:24 www.finansgundem.com

İŞ YATIRIM

10 Yıllık ÖST çıkarttı 

İş Yatırım 2017 başından bu yana 8.3 milyar TL’lik banka, 6.6 milyar TL’lik de banka hariç finans firmalarının ÖST ihraçlarına aracılık etti. Bu yıl İş Bankası adına Türkiye’de ilk kez TL cinsi sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdiklerini söyleyen İş Yatırım Kurumsal Finansman Borçlanma Araçları Müdürü Başak Selçuk, “Bu bankanın sermaye hesabına dahil edilebilen ve bankaların bugüne kadar yurtdışında çıkarttıkları bir borçlanma kağıdı idi. Şimdi biz bunu ilk kez Türkiye’de çıkarttık. Vadesi 10 yıl olan ürün en erken beşinci yılda erken itfa edilebiliyor. Nitelikli yatırımcılara ve portföy yönetim şirketlerine yapılan satışta tutar 1.1 milyar TL oldu. Şimdi diğer bankaların da bu enstrümanı çıkartmak için çalıştıklarını duyuyoruz” dedi. 

ÖST piyasasında ağırlıklı nitelikli yatırımcılar ve portföy yönetim şirketlerinin bulunduğunu da hatırlatan Selçuk, bireysel yatırımcıların ise daha ziyade şu anda yüzde 11-11.5 faizle işlem gören bankalara ait finansman bonolarına yöneldiğini söylüyor. Bankalara ait olan ÖST’lerin ikincil piyasalarının son derece likit olduğunu, yani alım satım yapılabilen ikincil piyasasının bulunduğunu söyleyen Selçuk, yatırımcılara şu uyarıda bulunuyor: 

“Buna karşın reel kesimin çıkarttığı ÖST'lerde likidite çok düşük. Bu nedenle getirisi yüksek diye satın alacağınız bu enstrümanları vade sonuna kadar tutacağınızı göz önüne alarak işlem yapmanız gerekiyor. Her ne kadar yatırımcılardan gelen 10 bin TL’lik veya 30 bin TL’lik satış taleplerini aracı kurumlar karşılamaya özen gösteriyor. Ancak burada büyük bir likidite bolluğu olmadığım ve vadesinden önce yapılan bozdurmalarda bir miktar kayıp yaşanabileceğini unutmamalarını öneririm. Yani cebinizde 100 bin TL varsa bunun tamamı ile iki yıllık tahvile yatırım yapmak riskli olabilir.” 

ÖST’lere yatırım yapanların finansal okuryazarlığının bulunması gerektiğine de dikkat çeken Selçuk, piyasaya ilişkinse şu bilgiyi veriyor: “Bir kere ÖST’lerde default (ödeyememe) riski olduğunu hiçbir zaman unutmamamız lazım. Bu nedenle finansal okuryazarlığı olmayanların ÖST fonları alarak bu gelire ortak olmasını öneririm. Bu dönemde reel kesim ÖST’lerinin getirisi yüzde 16.5’lara kadar yükseldi. Bu cazip getiriyi yakalamak için reel kesim ÖST’sini almak isteyenlerin ise en azından firmanın reyting notuna bakmasını öneririm. AA veya daha yüksek notu olan firmaları tercih ederlerse risklerini azaltırlar. Ayrıca firmanın kurumsallık ve şeffaflık seviyesini ölçen çok basit testler var. Örneğin, firmanın internet sitesine girip yatırımcı ilişkileri departmanı var mı, telefonu yayınlanıyor mu veya tek bir tuşla bilançosuna ulaşılabiliyor mu bakmalarını öneririm.” 

Selçuk’un verdiği bilgiye göre, bugün ÖST’ler ağırlıklı TL libor’a, TÜFE’ye veya gösterge tahvile endeksli çıkartılıyor. Örneğin TL libor 13.10, gösterge tahvil 11-11.60 aralığında TÜFE ise (Ağustos) yüzde 10.68 seviyesinde. Bugün kurumlar bunun üzerinden yatırımcılarına 3 ile 5 puan civarında faiz veriyor. Örnek vermek gerekirse. Koton Mağazacılık 7 Ağustos’ta TL libor artı 400 baz puanlık iki yıl vadeli değişken kuponlu tahvil ihracı gerçekleştirdi. Libor 13.10 üzerine 400 baz puan eklendiğinde bu kağıdın basit getirisi 17.10’a yükseliyor. Bu da yatırımcı için oldukça cazip bir getiri sunuyor. Üstelikte Koton A+ reyting notuna sahip bir firma...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster