Ana SayfaMakro EkonomiFaiz indirimi için alan daraldı!---

Faiz indirimi için alan daraldı!

3 / 6
Faiz indirimi için alan daraldı!
27 Ekim 2016 - 11:32 www.finansgundem.com

Yılın Son Enflasyon Raporunda Neler Söylendi ?

Günün yurtiçi piyasalar adına en önemli gündem maddesi TCMB’nin yılın son enflasyon raporu toplantısını gerçekleştirmesiydi. Kısaca Başkan Murat Çetinkaya’nın yapmış olduğu önemli açıklamaları hatırlatalım:

İlk olarak enflasyon hedeflerine yönelik açıklamalar ile başlayalım. Bu noktada banka, 2016 yılı için yıl sonu %7.5 olan beklentilerinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yalnız 2017 yılı için daha önceki raporda belirlediği %6.0 beklentisini yarım puanlık artış ile revize etti ve %6.5 oranına revize etti. Orta vadeli enflasyon hedefi ise %5 oranında sabit bırakıldı. Açıklanan bu beklenti oranlarının sürpriz olmadığını not edelim. 2016 yılı beklentileri %7 - %8 aralığında şekillenirken 2017 yılı için bu aralık daha yüksek tutulmuş ve %5 - %8 olarak belirlenmiş. 

Gıda enflasyonuna yönelik beklentiler ise 2016 yılı için %8’den %6’ya ve 2017 yılı için de %8’den %7’ye indirildi. 

Petrol fiyatlarına yönelik olarak da içinde bulunduğumuz yılda 44 dolar ve 2017 yılında ise 54 dolar tahminleri yapıldı. 

Banka, açıkladığı ekonomik öngörülerinde cari açıkta kısa vadede bir yükseliş beklediğini ve buna karşılık ekonomide ılımlı oranda bir büyüme yakalanacağını düşünmekte. Talebin üçüncü çeyrekte yavaşladığını ve risk priminde yükseliş yaşandığını da kaydetti. Bunun yanında tahvil faizlerinde süren gerilemenin ise FED’in faiz artıracağına ilişkin beklentiler ile duraksadığı söylendi. 

Tüm bu gelişmelerin yanında piyasanın daha çok duymak istediği parasal sadeleşmenin geleceği… Yani devam edip etmeyeceği… Çünkü Ekim PPK toplantısında TCMB faiz indirimine gitmemiş ve faiz indirimlerinin sonunun geldiği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı. Başkan Murat Çetinkaya bu konu hakkında net ifadeler kullandı ve TCMB’nin sadeleşmede hedeflediği kazanımlar büyük ölçüde elde ettiğini söyledi. En kısa sürede ise sadeleşme politikasının tamamlanacağını belirtti. Tabii bu konuda iki unsuru takip edeceklerini ve bu unsurlardan birisinin yurtiçi enflasyonun seyri ve bir diğerinin ise küresel ekonomik gelişmeler olduğu ifade edildi. Aslında yapılan açıklamadan TL’nin izin verdiği ölçüde 25 baz puanlık son faiz indiriminin yapılarak sadeleşme politikasına son verilmek istendiğini anlıyoruz. Yani hala TCMB faiz indirimi için fırsat kolluyor. Bu görüntü dolar kurunda 3.10 seviyelerinin üzerinde fiyatlamaların oluşmasını sağlamakta. Yalnız FED’in Aralık ayında faiz artırma olasılığının %73 oranında fiyatlanması ve bu sayede ABD dolarının küresel ölçekte değer kazandığı bir ortamda TL üzerinde baskısının devam etmesi olası duruyor.

Eren Can Ümüt Meksa Yatırım FX Araştırma Müdürü

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster