Ana SayfaMakro EkonomiFaiz indirimi için alan daraldı!---

Faiz indirimi için alan daraldı!

4 / 6
Faiz indirimi için alan daraldı!
27 Ekim 2016 - 11:32 www.finansgundem.com

Halk Yatırım  Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:

"Gıda enflasyonundan beklenen destek belirginleşiyor

TCMB'nin yayımladığı Üç Aylık Enflasyon Raporunda, 2017-2019 OVP programıyla uyumlu olarak, 2016 enflasyon hedefini %7,5 seviyesinde tutarken, 2017 hedefini %6'dan %6,5'e çıkardı (HLY Tahmin: %7,9 ve %8). Enflasyonun 2018 yılından itibaren ise %5 düzeyinde istikrar kazanmaya başlaması bekleniyor.

Enflasyon tahminlerinde kullanılan varsayımların başında gelen gıda enflasyonunda, bu yıl için %8'den %6'ya, gelecek yıl için de yine %8'den %7'ye aşağı yönlü revizyonlar dikkat çekiyor. Bu noktada, Gıda Komitesi çalışmaları çerçevesinde alınan ve alınacak önlemlerden önemli bir destek beklentisinin bulunduğunu görüyoruz. 

Diğer önemli bir bileşen olarak petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerde, bu yıl için 44 dolar/varil tahmini korunurken, gelecek yıl tahmininin 52 dolar varil seviyesinden 54 dolar/varil seviyesine ılımlı bir yükseliş dikkat çekiyor (OVP'de 2017 tahmini 50,7 dolar/varil olarak alınmıştı). 

Büyüme zayıflıkları nedeniyle çıktı açığının aşağı yönlü revize edildiğini izliyoruz.

Büyüme görünümüyle ilgili olarak, 3Ç'te görülen yavaşlama sonrasında, 4Ç'te tüketici kredileri gibi öncü göstergelerin toparlanmaya işaret ettiği dile getiriliyor. Ancak, son açıklanan kapasite kullanımı, reel kesim ve ekonomi güven endeksleri gibi göstergelerin toparlanmanın gücü konusunda belirsizlik taşıdığını düşünüyoruz. 2017 büyümesiyle ilgili olarak, ekonomi yönetiminin son dönemde aldığı önlemlerden önemli bir katkı bekleniyor.

Para politikasında ise, devam eden sadeleşme süreciyle, fonlamanın tek faizden yapılması hedefi korunuyor. Mevcut durumda da, fonlamanın %63 civarı ağırlıklı kısmı, %7,5 seviyesindeki bir haftalık repo ihale faiziyle gerçekleşiyor. 'Sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığı' açıklamasından, faiz indirimlerinin devamında oldukça sınırlı alanın kaldığını anlıyoruz.  

Sonuç olarak, para politikasının fiyat istikrarı hedefi odaklı yaklaşımı korunurken, yürütülen sadeleşme sürecinde temkinli duruş sürdürülmektedir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster