Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verilerini yorumladı!---

Uzmanlar enflasyon verilerini yorumladı!

2 / 4
Uzmanlar enflasyon verilerini yorumladı!
03 Ekim 2013 - 11:16 www.finansgundem.com

HSBC Portföy Yönetimi Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:
"%0.6'lik piyasa beklentilerinin uzerinde %0.8 seviyesinde gelirken, yillik enflasyon Agustos ayindaki %8.2 seviyesinden gectigimiz senenin yuksek bazina da bagli olarak Eylul'de %7.9'a geriledi. Hatirlatmak gerekirse Tufe enflasyonuna iliskin bizim beklentimiz %0.7 seviyesinde bulunuyordu.
Ilk bakista Turk lirasindaki son deger kayiplarinin Tufe enflasyonunu olumsuz etkiledigini goruyoruz. Oyle ki, ulastirma grubu fiyatlari bir onceki aya oranla %2 artarken, konut ve ev esyasi grubu fiyatlarindaki aylik artis sirasiyla %0.7 ve %0.8 oldu. Bununla birlikte, egitim grubu fiyatlari %2.5 artarken, loktanta ve oteller grubu fiyatlari da %1.5 artis kaydetti.
Bunlarin disinda gida grubu fiyatlarindaki aylik artis %0.7 ile ilimli olurken, giyim grubu fiyatlari mevsimsel faktorlerin de etkisiyle bir onceki aya oranla %2.3 geriledi.
Cekirdek enflasyon gostergeleri de Turk lirasindaki son zayiflamayi yansitirken, Merkez Bankasi'nin para politikasinda referans olarak kullandigi H (islenmemis gida, enerji, alkollu icecekler ve tutun ile altin haric) ve I (gida, enerji, alkollü icecekler ve tutun ile altin haric) endekslerindeki yillik enflasyon sirasiyla %7.29 (onceki %6.79) ve %6.96 (onceki %6.37) seviyelerine yukseldi.
Detayli analizimizi birazdan paylasacagimizi hatirlatmakla birlikte, Eylul ayi Tufe enflasyonunun alt kirilimlari Turk lirasindaki deger kayiplarinin enflasyon uzerinde baski yarattigina isaret ederken, Merkez Bankasi'nin %6.2'lik yil sonu enflasyon tahminine iliskin risklerin yukari yonlu oldugunu gosteriyor. 31 Ekim'de aciklanacak olan Enflasyon Raporu'nda yil sonu Tufe tahmininde yukari yonlu bir revizyon gelebilecegini hatirlatirken, revizyonunun buyuklugunun 0.5 - 0.7 puan (%6.7 - %7.0 araligina) olabilecegini dusunuyoruz. Hatirlatmak gerekirse Tufe enflasyonuna iliskin bizim beklentimiz %7 seviyelerinde bulunuyor.
Beklentilerin uzerinde gelen Tufe enflasyonunun piyasalar tarafindaki yansimasi su an icin sinirli olsa da, genel itibariyle hafif capli negatif etki gelebilecegini dusunuyoruz.
Bu arada Merkez Bankasi haftalik repo ihalesiyle Try 4.0bn'lik likidite saglayacagini acikladi. Buna bagli olarak Banka'nin repo ihaleleriyle sagladigi toplam fonlama miktari Try 39.0bn'a yukseldi.
Piyasa yapici bankalarin Merkez Bankasi'nin gecelik borc verme penceresini (tahminimiz Try 5.0bn - Try 8.0bn) kullanmaya devam edecegini goz onunde bulundurdugumuzda, sistemin ortalama fonlama maliyetinin %6.22 seviyelerine gerileyecegini hesapliyoruz. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster