BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBaşçı'dan enflasyon ve faiz açıklaması----

Başçı'dan enflasyon ve faiz açıklaması

Başçı'dan enflasyon ve faiz açıklaması
21 Ocak 2016 - 17:52 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Erdem Başçı: 'Geniş faiz koridorunu terk etmek için erken olduğuna karar verdik'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Avrupa ve ABD'de enflasyonun hedefin oldukça altında olduğunu belirten Başçı, "bizim problemimiz ise enflasyonun hedefin üzerinde olması. Yani problemler fiyat istikrarı etrafında" dedi. 

MB'nin politikasına değinen Başçı, "Şu aşamada geniş faiz koridorunu terk etmek için erken olduğuna karar verdik " diyerek "Önce Fed'in normalleşmesi sorunsuz şekilde gelişiyor mu ona baktık, o sorunsuz şekilde ilerliyordu fakat daha sonra Çin'den gelen dalga aslında küresel oynaklıkların yüksek olduğuna işaret ediyordu. Dolayısıyla bu toplantı için esnekliğimizi korumanın daha doğru olduğunu düşündük. Her toplantıda bunu ele alıyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

- Sadeleşme 

Başçı küresel sorunlar ve diğer politika araçlarındaki etkinliğin sadeleşmede belirleyici olduğunu kaydetti. Konuya dair, "18 Ağustos tarihli dökümanımızda ilave politika araçları geliştirdik, mesela yabancı para teminata dayalı fonlama, bunu yavaş yavaş kullanmaya başlıyoruz. Bu araçlar konusunda 'geniş faiz koridoruna duyulan intiyacı azaltabilir' şeklinde kendimize güven geldiğinde o zaman sadeleşmeyi ele alabiliriz ya da küresel problemler çözülür o zaman da düşünebiliriz. Dolayısıyla 2 şarttan birisi yerine gelecek ya küresel problemler çözülecek veya bizim diğer araçlarımızın da etkili olduğuna herkes kani olacak" yorumunu yaptı. 

- İhtiyaç olursa her türlü aracı kullanabiliriz

Başçı şu an hem emtiadaki düşüş, hem yapısal reform gündemi; enflasyonda baz etkisi ve sağlam para politikası ile Şubat'tan itibaren enflasyonun düşeceği baz senaryosunda ilave kuvvetli bir pakete ihtiyaç görülmediğini belirterek "Gerekirse nasıl bir paketle bunu çözeriz konusunu her toplantıda tartışıyoruz. Elimizin altında her türlü B ve C planı var. Fakat şu an emtia yardım ediyor, finansal açıdan da Türkiye şoklara karşı dayanıklı ama bir ihtiyaç olursa her türlü aracı kullanabiliriz" dedi. 

Başçı "bu yıl enflasyondaki düşüşün başladığına ve seneyi OVP'deki %7.5 seviyesinde bitireceğimize herkesi ikna etmemiz gerekecek ve gereken adımları da atmamız gerekecek" dedi. Başçı "Şartlar farklı yönde gelişirse elimizde farklı araçlar var, herkes rahat olsun MB her zaman gereken adımları atar.. Bu yıl enflasyonu düşürmek konusunda çaba göstermeliyiz, ciddi bir mücadele ve kararlılık faydalı olacak" dedi. 

Başçı tahvil faizlerindeki artışın küresel finansal koşullardaki sıkılaşmanın yansıması olduğunu kaydetti. 

- Görev süresi 

Başçı görev süresinin yakında dolmasına dair ise şu yorumu yaptı; "Merkez Bankası çalışanları beni her zaman pozitif anlamda şaşırttı, inanılmaz tecrübeliler..Müthiş kaliteli bir ekip var. Bize düşen aslında orkestra şefliği gibi birşey..Böyle bir ekip olmasa Merkez Bankası ciddi şoklara karşı dayanıklılık konusunda başarılı olamazdı. O yuzden kurum ve kurallar önemli..Kurallar açık bir şekilde iletişim yapılırsa, kurum sağlamsa o zaman başındaki kişinin etkisi az oluyor. Biz her türlü türbülansa karşı iyi bir hazırlık yaptık, önemli araçlar geliştirdik...Onları çıkarıp kullanma zevki bakalım kime nasip olacak"  yorumunu yaptı. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)