BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiCevdet Yılmaz'dan TÜFE hedefi----

Cevdet Yılmaz'dan TÜFE hedefi

Cevdet Yılmaz'dan TÜFE hedefi
03 Mart 2016 - 13:38 www.finansgundem.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: TÜFE yıl sonu artış hızı (yüzde 7,5) hedefine ulaşacaktır

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "TÜFE yıl sonu artış hızı (yüzde 7,5) hedefine ulaşacaktır" dedi.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yılmaz, TL’nin dolar karşısında değer kaybının yavaşlamasının önümüzdeki dönemde TÜFE üzerindeki baskıyı da azaltacağını belirtti.
Yılmaz şunları söyledi:
"Şubat ayında piyasa beklentilerinin oldukça dışında olma üzere enflasyonda gerileme kaydedilmiştir. TÜFE yüzde 0,02, YİÜFE ise yüzde 0,20 oranında azalmıştır. 
Böylece yıllık TÜFE artış hızı Ocak ayında yüzde 9,58 iken Şubat ayında yüzde 8,78’e gerilemiştir. YİÜFE artış hızı ise Ocak ayında yüzde 5,94 iken Şubat ayında yüzde 4,47’ye gerilemiştir.
TÜFE’deki azalmada özellikle gıda ve alkolsüz içecekler fiyatının yüzde 0,04, giyim ve ayakkabı fiyatının yüzde 6,16, haberleşme fiyatlarının yüzde 0,42, eğlence-kültür fiyatlarının yüzde 0,13 oranında düşmesi etkili olmuştur. 
Şubat ayında TÜFE üzerinde, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının yüzde 1,01 oranında azalması ve et fiyatlarına yönelik tedbirler etkili olmuştur. Gıda fiyatlarındaki gerileme lokanta-otel fiyatlarını da aşağı çekmiştir. 
Şubat ayında döviz kuru nominal artış hızındaki yavaşlama ve petrol fiyatlarının genelde aşağı yönlü seyri enflasyonda kaydedilen azalmaya katkıda bulunmuştur. Hizmet fiyat artış hızlarında da gerileme söz konusudur.
Temel eğilimi ve para politikasının etkisini gösteren ve TCMB’nin özellikle izlediği çekirdek enflasyon I endeksi (enerji, gıda, ve alkolsüz-alkollü içecekler, tütün ve altın hariç) Şubat ayında yüzde 0,06 oranında azalmış, yıllık artış hızı da yüzde 9,72’ye gerilemiştir.
Şubat ayında TL’nin dolar karşısında değer kaybının yavaşladığı gözlenmektedir. Bu yavaşlama önümüzdeki dönemde TÜFE üzerindeki baskıyı da azaltacaktır. Döviz kurunun istikrarlı seyri ekonomik olduğu kadar siyasi gelişmelere de bağlıdır. 
Bunun yanı sıra, gıdada yıllık fiyat artış hızı yüzde 8,83’e gerilemiş ve OVP varsayımının (yüzde 9) altına inmiştir. Gıda fiyatlarındaki gelişmeler enflasyon kadar sosyal refah açısından da önemlidir. Gelir düzeyi düşük kesimlerde gıda harcamalarının payının 
daha yüksek olduğu dikkate alındığında, gıda enflasyonundaki gerilemeden en fazla dar gelirli kesimlerin yararlanacağı ifade edilebilir. Gıda fiyatlarının yıllık artış hızının yüzde 9 civarında seyretmesi, petrol fiyatlarının OVP’de öngörülen tahminin (yıllık ortalama 39,7 dolar) civarında kalması ile TÜFE yıl sonu artış hızı (yüzde 7,5) hedefine ulaşılabilecektir. Bu hedef asgari ücret artışının etkisini de kapsamaktadır.    
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)