Ana SayfaAraştırmaUzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı---

Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı

2 / 2
Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı
04 Mayıs 2015 - 10:49 www.finansgundem.com

Şekerbank  Tarafından Hazırlanan Ekonomi Bülteni:

"Nisanda tüketici enflasyonu, yine gıda fiyatlarındaki yüksek artış dolayısıyla, %1,63 oldu  böylece, mart itibarıyla %7,6 olan yıllık enflasyon nisan itibarıyla %7,9'a yükseldi. Ayrıca, mart itibarıyla %7,1 olan yıllık çekirdek enflasyonun (TÜFE-I) gerilemesi de yavaşladı ve %7,0 oldu. Nitekim, gıda hariç aylık enflasyon tahminimiz %1,2’ydi, gerçekleşme de %1,2 oldu. Dolayısıyla, yıllık enflasyon gıda fiyatları sebebiyle yükseldi. Bugünkü verilerden sonra enflasyonun önümüzdeki dönemdeki seyriyle ilgili olarak şunları yineleyebiliriz:

Halihazırda yılın ilk yarısında beklenen dezenflasyon gözlenmiyor  yılın ikinci yarısında gıda fiyatları artışının bir miktar normalleşmesi gözlense de kur etkisi bulunuyor ki yıl sonu için %7,1 olan tahminimizden daha yüksek enflasyon görülmesi riski artıyor. Keza, geçen yıl %8,7 olan çekirdek enflasyonun bundan sonraki gerilemesinin sınırlı kalacağına ilişkin sinyaller güçleniyor.

Enflasyon verileri sonrasında, önümüzdeki dönemde para politikası beklentimizi koruyoruz:

TCMB’nin nisanda da faizleri sabit tutması ve temkinli açıklamalarını sürdürmesi, piyasalardaki kur ve faizlerin seyri, hazirandaki seçimlerden sonra belirsizliğinin artabilecek olması gibi sebeplerle faizlerin bundan sonra da sabit tutulması olasılığının daha güçlü olduğu değerlendirmemizi koruyoruz.

Dolayısıyla, 20 Mayıs’taki Para Politikası Kurulu toplantısında da faizlerin sabit tutulmasını bekliyoruz. Beri yandan, bu hafta açıklanacak olan ABD işgücü verilerinin beklentilerin altında kalması durumunda görülebilecek, gelişen piyasalar lehine olası hareketlerin enflasyona ilişkin riskleri bir miktar azaltması mümkün olabilir fakat bunun para politikasına kayda değer etkide bulunmasını beklemiyoruz.

Tüketici enflasyonu nisanda %1,63 oldu  beklentimiz %1,29, beklenti ortalaması da %1,29’du.

Yıllık enflasyon nisan itibarıyla %7,9’a yükseldi  mart itibarıyla %7,6’ydı.

Aylık enflasyon gıda fiyatları dolayısıyla beklentimizi aştı  gıda hariç beklentimiz %1,2 iken, gerçekleşme de %1,2 oldu.

Yıllık çekirdek enflasyon rakamları sınırlı geriledi.

Ek olarak, son aylarda ifade ettiğimiz gibi, yıllık çekirdek enflasyonun bu yılki gerilemesinin, daha ziyade TL’nin değer kaybıyla 2 puanın hafif üzerinde olmasını, yani yılın kalanında 1 puana yakın gerilemesini bekliyoruz.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun son dönemdeki açıklamaları ile enflasyonun ve kurların seyri dolayısıyla 20 Mayıs’taki Para Politikası Kurulu toplantısında da faizlerin sabit tutulmasını bekliyoruz.

TCMB Para Politikası Kurulu 22 Nisan’da da faiz değişikliği yapmamış, “küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar”a olan vurgusunu sürdürmüştü.

Enflasyon beklentilerinde kötüleşme sürüyor: 12 ve 24 aylık beklentiler son iki ankette 0,1'er puan yükselerek, sırasıyla, %6,9 ve %6,6 oldu.

TL’nin değer kaybı sürüyor  yani, ABD’den son dönemde gelen görece zayıf ekonomik verilerin FED’in faiz artırımı beklentisini ötelemiş olması risk iştahını arttırıyor değil.

TCMB’nin bu yıl için enflasyon tahmini %6,8 ve bu tahmine ilişkin varsayımlar şöyle:

Gıda fiyatları artışı için 2015 varsayımı %9  nisan itibarıyla %14,4 olan bu rakam varsayımı desteklemiyor.

Petrol fiyatı varsayımı $60/varil düzeyinde ve eldeki son rakam $66.

Kredilerin artışının %15 seviyesinde kalması ki yaklaşık üç aylık kredi seyri bu seviye dahilinde kalınacağı sinyali veriyor.

Enflasyon öngörüleri:

TCMB’nin enflasyon hedefi %5,0.

TCMB’nin enflasyon tahminleri: 2015 için %6,8, 2016 için %5,5.

TCMB Beklenti Anketi’ndeki beklentiler: 12 ay sonrası için %6,9, 24 ay sonrası için %6,6.

Halihazırdaki beklentimiz: 12 ay sonrası için %7,0, 24 ay sonrası için %6,6.

Çekirdek enflasyon göstergelerine göre on iki aylık fiyat artışları:

TÜFE-H endeksine göre %7,6  geçen ay itibarıyla %7,8.

TÜFE-I endeksine göre %7,0  geçen ay itibarıyla %7,1.

TÜFE-H: TÜFE'den işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içkiler ile tütün ürünleri, enerji ve altın gruplarını dışarıda bırakan endeks.

TÜFE-I: TÜFE'den gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri, enerji ve altın gruplarını dışarıda bırakan endeks.

Bazı TÜFE kalemlerinin 12 aylık seyri:

Gıda grubunda enflasyon sinyali sürüyor: nisan itibarıyla %14,4, geçen ay itibarıyla %14,1'di.

Ulaştırma grubunda deflasyon sürüyor: nisan itibarıyla -%0,5, geçen ay itibarıyla -%1,5’ti.

Konut grubunda enflasyon sinyali gözleniyor: nisan itibarıyla %8,2, geçen ay itibarıyla %8,0’dı.

Ev eşyası grubunda dezenflasyon zayıflayarak da olsa sürüyor: nisan itibarıyla %6,8, geçen ay itibarıyla %7,0’dı.

Yurt içi üretici enflasyonu:

Aylık %1,43.

Son 12 ayda %4,8  geçen ay itibarıyla %3,4'tü. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster