Ana SayfaBankacılıkServet Taze: Hedefte mikro işletmeler var---

Servet Taze: Hedefte mikro işletmeler var

3 / 6
Servet Taze: Hedefte mikro işletmeler var
02 Mart 2018 - 13:01 www.finansgundem.com

“MEVDUAT ALANINDA DA EN TABANA YAYGIN BANKAYIZ”

-Tarım ve KOBİ bankacılığında ne kadar pazar payınız var? 

-Türkiye’de bankacılıkta 3 trilyon TL aktif büyüklük ve 2 trilyon TL kredi büyüklüğü mevcut. Şekerbank’ta bizim 30 milyar TL’ye yakın bilanço ve milyar TL’ye yakın kredi büyüklüğümüz var. Yani sektörde tüm segmentlerden yüzde 1 gibi bir pazar payı alıyoruz. 

Ancak tarım kredileri tarafında pazar payımız yüzde 2,4’e çıkıyor. Sadece Anadolu’daki tarım kredilerine baktığımızda bu pay yüzde 2,6’lara kadar geliyor. Son 3 yılda Aile Çiftçiliği ile 87 

bin çiftçiye 5,6 milyar TL kaynak sağladık, çiftçinin büyük şehre göçünün önünü kestik. Ekokredi ürünümüzle 1 milyar TL kaynak sağladık ve bu kredilerle 20,8 milyar kW saat enerji yani 160 ilçenin toplam elektrik üretimi kadar tasarruf sağladık. 

KOBİ bankacılığında hacimsel olarak Aralık 2017’de pazar payımız 1,75. KOBİ’nin en alt segmenti olan esnaf, çiftçi ve mikro işletmelerde hacimsel pazar payımız da yüzde 1,9 seviyesinde. Küçük tutarlı kredi portföyümüz sayesinde bu alandaki kredili müşteri sayısında müşteri adetlerinde ise pazar payımız yüzde 2,9 seviyesinde bulunuyor. 

Şekerbank’ın ortalama KOBİ kredilerinde kredi büyüklüğü sektörün yarısı yani küçük tutarlı pek çok kredi veriyoruz. İlçelerde yoğun olduğumuz için daha küçük miktarlı kredi talebi geliyor ve bunun finansmanını çok önemsiyoruz. Mikro işletmelerin finansmanında daha yoğun rol almak istiyoruz. KOBİ’nin irisine, büyüğüne değil finansmana daha zor ulaşanına öncelik verdiğimiz bir iş yapış modelimiz var. 

-Mevduat tarafında nasıl bir büyüme stratejisi izliyorsunuz? 

-Pasif tarafta 18 milyar TL’yi aşan bir mevduat toplamımız var. Bu rakamın yüzde 50’si 250 bin TL’nin altındaki hesaplardan oluşuyor. Mevduat alanında da en tabana yaygın bankayız. Yoğun reklam veren bir banka da değiliz. Mevduatta sektör ortalamasına yakın bir fiyatlamamız var. Çok yoğun rekabet altında bile mevduat tabanımız kuvvetli gidiyor. Bu, en rahat büyüdüğümüz alanlardan biri. 2018’de de aktif büyüklüğe paralel yüzde 20-21 gibi bir büyümeye ulaşacağımızı öngörüyoruz. Mevduatta kredilerde olduğu gibi büyük rakamlı mevduatlara yönelmek istemiyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster