Ana SayfaPara PiyasaUzmanların yeni haftada piyasa beklentileri---

Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri

2 / 4
Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri
04 Aralık 2016 - 07:01 www.finansgundem.com

2016 yılı son çeyreğinin ilk günlerinden bu yana yılın son ayı Aralık ayında da bir çok gündem maddesi hem yerel hem de küresel bazda finansal piyasalarda gerilim yaratacağa benziyor. Pazar akşamına doğru sonuçlarını öğrenmeyi beklediğimiz İtalya referandumu bugüne kadar küresel çapta yoğun gündem nedeniyle gölgede kaldı. Bu sebeple tam olarak fiyatların içerisinde yer almayan referandum bizleri bekleyen haftada Avrupa’da bir çok siyasal ve finansal yeniliklere zemin hazırlayabilir. Anketlerin de yasaklanması ile birlikte kamoyunun algısına ilişkin net bir görüş alınamasa da referanduma bu kadar az bir zaman kala algının ne kadar hassas olduğu göze çarpmakta. Bir çok senaryo ortaya koyulmakla birlikte Evet çıkmasını kötünün iyisi olarak algılayan piyasalarda Evet çıkması ile birlikte Euro’nun değer kazanacağı yönünde algı hakim. Ama burada aslolan Yunanistan ile sarsılan Avrupa Birliği için Brexit sonrasında da başka bir sarsıntıyı nasıl kaldırabileceği. Nitekim Avrupa Merkez Bankası’nın da manevra alanı oldukça kısıtlı. Bu hafta toplantısını takip edeceğimiz Avrupa Merkez Bankası daha önceki sözlü yönlendirmelerinde Aralık ayı toplantısına ilişkin olarak detaylı hazırlanacaklarını söylemiş olsa da ki biz bu toplantıda tahvil alımı azaltımı konusunda tartışmalarını beklerken, Avrupa’nın 2017 yılının neredeyse tamamını seçimle geçirecek olması nedeniyle herhangi bir karar almalarını beklemiyoruz.

Yurt içinde ise haftanın en önemli verisi Kasım ayına ilişkin enflasyon verisi olacak. Türk Lirası cinsinden varlıklarda negatif ayrışma derecesi şiddetlenirken, Ekonomi Koordinasyon Kurulu sonrasında da göreceğimiz açıklamalar nedeniyle bizleri bekleyen haftada enflasyon verisinin etkisi sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul cephesinde ise büyümede zayıflama ve Trump ile birlikte gelişen ülkeler negatif ağırlıklı senaryo bazında endeks için zayıf seyrin sürmesini beklemekle birlikte, Trump sonrası kritik seviye olan 74.000 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlanması halinde toparlanma eğiliminden bahsedebilmenin çok mümkün olmadığı görüşündeyiz. 

 

Petrole ilişkin olarak OPEC toplantısından çıkan karara göre günlük arz 1.2 milyon varil düşürülerek 32.5 milyon varile çekilmesi sonrasında petrol fiyatlarında görülen pozitif seyir devam etmekte. Ancak daha sonrasında piyasa önce fiyatlar sonra anlar hikayesinin devreye girmesi ile birlikte bir realizasyon görebiliriz. OPEC 1,2 milyon varil kısıntı global üretimin 100 milyon varil olduğunu baz alırsak toplamın yaklaşık sadece %1’i ve uzun vadede ABD dışı büyümenin yavaşlayacağı ortamda ve ABD kaya petrolcülerinin üretim artıracağı ortamda petrol fiyatları zayıf seyredebilir.

Eda Önder Öztürk

Alan Yatırım Kıdemli Analist

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ04 Aralık 2016 22:07

    BORSAYA GÜVEN LAZIM EGERKİ BU GÜN YATIRIMDA BORSAYA GÜVEN OLSA DOLAR BURALARA GELMEZDİ TL YÜKSEK FAİZ OLMAZDI BU SEBEPLE BORSA VURGUN DEGİL YATIRIM YERİ OLMALI PATRON TEMİZLİGİ DE ŞART.

  • KERİM04 Aralık 2016 15:12

    BİZİM MERKEZ BANKASI KAR EDECECİĞİ YERİ ÖRÜNCE DÖVİZ SATMAYA BAŞLAR 10-15 MİLYAR DOLAR SATINCA FAİZLERİ 5-6 PUAN ARTIRIR DÖVİZ DÜŞÜNCE SATTIKLARINI YERİNE KOYAR KAR EDER.MERKEZİN GEÇEN SENEKİ KARLARI NEREDE REZEVLER NEİŞE YARAR

  • ergn04 Aralık 2016 13:50

    Uzman!lar neyi bildiki şimdiye kadar,hep tersi çıkar...Yine öyle olacak.Borsa 74-77 arası gider gelir...

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster