Ana SayfaPara PiyasaUzmanların yeni haftada piyasa beklentileri---

Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri

4 / 4
Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri
04 Aralık 2016 - 07:01 www.finansgundem.com

Kasım ayı birçok kritik gelişmeye sahne olurken, bizim açımızdan en çarpıcı durum artan kur oynaklığı ve kurlarda test edilen rekor seviyeler oldu. Aralık ayının başında USDTRY kuru 3,5063 ile zirvesini yeniledi. Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerden sonra ortak yapılan basın açıklamasında; Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ifadesi önemliydi. Cumhurbaşkanı’nın eğer seçilirse partisiyle ilişiğinin kesilmeyeceği ve Meclis görüşmeleri sonlandığında 60 gün içinde referandumun gerçekleşecek olması. AK Parti ve MHP büyük ölçüde mutabakata varmış görünüyor, tasarının kısa sürede Meclis’e gelmesiyle beraber referandum sürecinin de hızlanması bekleniyor.

Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY’de baskıyı artırdığını görmekteyiz. Uluslararası faktörlerde değişiklik beklememekteyiz, USD’nin küresel olarak konumu yakın gelecekte güçlü kalmaya devam edecektir. Ancak iç kırılganlık faktörleri itibariyle TRY’nin az tercih edildiği bugünkü eğilimden anlaşılabilmektedir. Bu çerçevede USDTRY kurunda da 3,50 üzerinde kalıcılık beklemeyi sürdürüyoruz. ABD faktörü (Trump, Fed, ABD faizleri) ve yükselen petrol fiyatları tek başına etkili olmasa da, kırılganlık faktörleri TRY’yi küresel haber akışına en duyarlı para birimleri arasında birinci sıraya koymaktadır.


Aralık ayı oldukça önemli iç gelişmelere sahne olacak. Haftaya Kasım ayı TÜFE verisiyle başlıyoruz. 12 Aralık’ta düşük beklenen 3. çeyrek büyümesi, 14 Aralık’ta Fed toplantısı, 15-16 Kasım’da Avrupa Konseyri toplantısı ve 20 Aralık’ta TCMB toplantısı bizi yeni yıldan önce bekleyen sert virajlar olarak görünüyor.

USD bir yandan Trump ve Fed beklentileriyle yükselirken, diğer yandan da Anayasa, Suriye ve Irak, AB ile ilişkiler ve OHAL gibi etmenler piyasalarda baskı yaratmakta. Son oluşan piyasa oynaklığı ile beraber sadece para piyasası değil, Türk finansal varlıklarının tamamı baskı altında kalmıştır. USDTRY’de 3,40’ı destek olarak görüyorduk. 3,40 altının zor olduğunu düşünüyoruz, 3,50 normalleştirilirse projeksiyon kanalları 3,50 – 3,65 hareketini beraberinde getirebilir. Biz yılsonu gerçekleşmesinin 3,50 üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

ABD tahvil getirilerinin artması, artan risk primi ve TRY değer kaybının yükselttiği enflasyon beklentileri Türk borçlanma maliyetlerini de artırmaktadır. Kısa vadeli faizlerdeki hareketin daha belirgin olması, getiri eğrisi görünümünü bozmaktadır. 5 yıllık kredi temerrüt swap oranının (CDS) 305 seviyesine yükselmesi ve TRY’deki değer kaybını enflasyon beklentilerini bozması çerçevesinde biz faizlerdeki yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz. Borsa İstanbul’da ise; 80.000 – 75.000 bölgesinde konsolidasyon yaşanırken işaret ettiğimiz 72.800 seviyesi kritiktir. Bu seviyede tutunma sağlanamazsa 70.000 aşağısına gerileme de mümkün olabilecektir.

Siyasi belirsizlikler ve risklerle yüzleşmek durumunda olan Avrupa açısından haftanın en önemli gelişmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 8 Aralık’ta yapacağı toplantı olacak. Avrupa Merkez Bankası hali hazırda varlık alımları yapıyor ve mevcut programın Mart 2017 sonrasına uzayıp uzamayacağı merak konusu. Halen düşük seyreden çekirdek enflasyon nedeniyle ECB’nin varlık alımlarına Mart 2017 sonrasında da devam etmesini bekliyoruz. EURUSD paritesinde stabil seyrinde devam etmesini bekliyoruz, 1,05 – 1,08 bandında hareket devam edebilir. Ancak TRY’deki değer kaybı çerçevesinde EURTRY paritesi 3,75 – 3,90 bandına oturabilir.

OPEC Viyana’da anlaşmaya vardı ve günlük üretim kotasını 32,5 milyon varile indirdi. OPEC üyesi olan üreticilerin ardından üye olmayan Rusya’nın da bu anlaşmaya destek sağlayacak olması petrol fiyatında yukarı yönlü eğilime destek sağladı. Anlaşmanın uygulamaya geçilmesi kısmında piyasa artık talebe odaklanacak. Petrol fiyatlarında yaşanacak stabilizasyonun 50 – 55 USD bandına gerçekleşmesi olası gözükmektedir. Üretim kotası başarılı bir şekilde uygulanabilir ve global arz öngörülen seviyelerde tutulabilirse petrol fiyatında biraz daha dengelenme olabilir, bunun daha çok konsolidasyon şeklinde olmasını bekliyoruz. Türkiye açısından; hesaplamalarımıza göre, petrol fiyatlarında 10 USD hareket enflasyona yarım puan etki ediyor. Yine petrol fiyatlarında 10 USD hareket cari açığın milli gelire oranını yarım puan etkilerken, cari açıkta da yıllık bazda 4,4 milyar USD değişime neden oluyor.

Enver Erkan / Kapital FX Araştırma Uzmanı

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ04 Aralık 2016 22:07

    BORSAYA GÜVEN LAZIM EGERKİ BU GÜN YATIRIMDA BORSAYA GÜVEN OLSA DOLAR BURALARA GELMEZDİ TL YÜKSEK FAİZ OLMAZDI BU SEBEPLE BORSA VURGUN DEGİL YATIRIM YERİ OLMALI PATRON TEMİZLİGİ DE ŞART.

  • KERİM04 Aralık 2016 15:12

    BİZİM MERKEZ BANKASI KAR EDECECİĞİ YERİ ÖRÜNCE DÖVİZ SATMAYA BAŞLAR 10-15 MİLYAR DOLAR SATINCA FAİZLERİ 5-6 PUAN ARTIRIR DÖVİZ DÜŞÜNCE SATTIKLARINI YERİNE KOYAR KAR EDER.MERKEZİN GEÇEN SENEKİ KARLARI NEREDE REZEVLER NEİŞE YARAR

  • ergn04 Aralık 2016 13:50

    Uzman!lar neyi bildiki şimdiye kadar,hep tersi çıkar...Yine öyle olacak.Borsa 74-77 arası gider gelir...

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster