Ana SayfaMakro EkonomiMichael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol---

Michael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol

9 / 12
Michael Weiss’ten ‘Büyük Türkiye’ye giden yol
27 Ekim 2014 - 11:26 www.finansgundem.com

YABANCILAR TÜRKİYE’Yİ YATIRIMA UYGUN GÖRÜYORLAR

-Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi nasıl görüyor?

Michael Weiss: Türkiye Avrupa’da yatırım yapılabilecek güçlü bir pazar olarak görülüyor. Globalde olarak yayınlanan yabancı yatırımcı güven endeksinde Türkiye ilk 25’de yer alıyordu. Avrupalı yatırımcı ya da global yatırımcı diyeyim Türkiye’yi yakın gelecekte ve şuan yatırım yapmayı uygun buluyorlar.2014 Haziran’da yayınlanmıştı. Her yıl yayınlanan bir rapor bu. Daha önce çok iyi değildi Türkiye’nin durumu.


2012’de 13’üncüymüşüz. 2103’te listeye girememişiz 2014’te 24üncüyüz.Ankette Türkiye hakkında ‘daha negatif misiniz yoksa pozitif misiniz?’ diye sorulmuş. Yüzde 18’i ‘daha negatifim’ derken yüzde 25’i ‘daha pozitifiz’ cevabını vermiş. Kalanlar olumlu ya da olumsuz bir cevap vermemiş. İspanya, İtalya ve Türkiye dışında olumlu ya da olumsuz cevap verenlerin bu kadar yüksek olduğu başka bir ülke yok. Ancak İspanya ve İtalya örnek alınacak durumda olan ülkeler konumunda değil.


-Türkiye daha iyi durumlar da olabilir mi?


Michael Weiss: Farklı kriterler var; makro trendlere göre olabiliyor, ticari reformlara göre olabiliyor. Eğitime bağlı olabilir, inovasyona bağlı olabilir. Ortadoğu’da olduğumuz için bunlar kaçınılmaz riskler. Bu ayrı bir risk oluyor Türkiye için tabi. Danışmanlıkta gümüş madalyon yoktur, bir projeyi ya kazanırsınız ya da kaybedersiniz. Paranız var nereye koyarsınız? Sadece bir pazara koyarsınız.


Burda Global Servis Lokasyonları Endeksi’ni görüyorsunuz. Eğer call center, IT servisi gibi hizmetlere yatırım yapacaksanız bu rapora bakabilirsiniz. Türkiye bu klasmanda 39.sırada. Bir önceki yıl 48. sıradayız. Bu konuda Hindistan birinci. Sadece maliyet değil yetenekli insan kaynağı da önemli.


Türkiye niçin rapor şöyle diyor: Finansal çekicilik var, çünkü maliyetler düşük. Ancak nitelikli insan potansiyelimiz Hindistan’a göre daha düşük. Yetenekli insan kaynağımız yok. Türkiye bu alanda çok büyük gelişme gösterdi ama Türkiye’nin hırsına göre yeterli değil.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster