Ana SayfaRöportajlarMehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı---

Mehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı

4 / 6
Mehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı
11 Temmuz 2016 - 08:33 www.finansgundem.com

“TEKNOLOJİYİ AVRUPA BANKALARINA GÖRE DAHA İYİ KULLANIYORUZ”

-Türk bankacılığı için ne düşünüyorsunuz? Dünyayla karşılaştırdığınızda Türkiye nerede duruyor?

-Ben Türk bankacılığının son 20 yılını ve bankacılık krizlerini birebir yaşadım diyebilirim. Hatta bankaların bilançolarının 2 günde nasıl değiştiğini gördüm. Özelikle 2001 krizini bankalarımız çok zor atlattı. BDDK’nın daha güçlü ve dirayetli tutumu bizi bu günlere kadar getirdi diyebilirim.

Bizim bankacılığımız Avrupa’daki bankacılığı gibi çok komplike değil. Bizde daha sofistike bir yapı var. İster KOBİ, ister kurumsal firma, isterse bireysel tüketici olsun, hepsinin ihtiyaçlarına göre ürünlerimiz var. Bizler Avrupa bankacılığını çok inceledik. Bizim sektörümüz onlara göre daha iyi. Belki teknolojiyi onlardan daha geç aldık ama şu anda son teknoloji bizde. Belki çok iddialı olacak ama teknolojiyi Avrupa bankalarına göre daha iyi kullanıyoruz.

-Türkiye’deki yabancı bankaları nasıl görüyorsunuz? 

-Tabi bu arada yabancı bankalar sektörün payını artırdı ve ağırlığı söz konusu. Yabancı bankalardan bazıları bizim piyasaya çok güzel ayak uydurdu diyebilirim. Özelikle piyasa dinamiklerini gördüler, ona göre çalıştılar ve başarılı oldular. Ama bu dinamikleri iyi kavrayamayan ve piyasaları iyi içselleştiremeyen bankalar gittiler ve gitmek zorunda kalacaklardır.  

-Emlak Bankasını yeniden banka olarak diriltme hareketi var. Bu konuda gelişmeler hangi aşamada?

-Emlak Bankası’nın, 2001 yılında bir kanun çerçevesinde varlıklarının bir kısmını Halk Bankası’na bir kısmını da Ziraat Bankası’na devrettiler. Onlar sadece sorunlu alacaklarla baş başa kaldılar. Şu anda çok dar bir kadro ve tasfiye halindeler. BDDK kurul kararıyla tasfiye haline sokulmuştur. Emlak Bankası zamanının en zengin bankasıydı ve tabi ki yeniden aktif olmak ister. Ama şu anda yeniden aktif olmasıyla ilgili bir gelişme yok.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster