Ana SayfaMakro EkonomiKüresel büyümede sancılı kesintiler---

Küresel büyümede sancılı kesintiler

6 / 7
Küresel büyümede sancılı kesintiler
24 Ekim 2014 - 15:35 www.finansgundem.com

YOKSULLUK VE EŞİTSİZLİK

1965 yılında 3 milyar olan dünya nüfusu, 2013 yılında 7 milyara ulaştı. Fakat küresel ekonomi dünya nüfusundan pok daha hızlı bir şekilde büyüyerek, ortalama bir dünya vatandaşına çok daha iyi standartlarda bir yaşam vaat etmekte. Her ne kadar ortalama bir dünya vatandaşı elli yıl öncesine göre çok daha zengin olsa da, küresel büyümemi! getirdikleri eşit bir şekilde paylaşılamadı. Yoksulluk gelir eşitsizliği kronik problemler olmaya devam etti.

Birleşmiş Milletler, 2000 yılında sunduğu Binyıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda aşırı yoksulluk seviyesini 2015 yılında 1990'daki seviyesinin yarısına indirmeyi hedefliyordu. Bu hedef her ne kadar beş yıl öncesinden tamamlanmış olsa da, aşırı yoksulluk birçok düşük gelirli ülkede yaygın olarak hala görülmekte. 1981 yılında hem üst-orta ve hem de düşük gelir seviyesindeki ülkelerde yaşayan nüfusun yarısı aşırı yoksulluk sınırı olan günde 1.25 dolardan daha az bir gelirle yaşamaktaydı. 2011 yılma gelindiğinde üst-orta gelir seviyesindeki ülkeler bu oram azaltmayı başarmışken, düşük gelirli ülkelerde bu oranda sadece küçük bir değişim oldu. Küresel ölçekte, çoğunluğu Afrika ve Güney Asya'da olmak üzere milyardan fazla insan halen aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Gelir eşitsizliği de birçok ülkede hızla artmakta. Pek çok gelişmiş ve yükselen piyasa ekonomisinde en yüksek yüzde birlik gelir diliminde yaşayanlar, bugün gayri safi milli hasıladan daha büyük pay almakta. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde en zengin yüzde birlik nüfus, ulusal gelirin 50 yıl önce yüzde sekizine sahipken bugün yüzde on sekizine sahip.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster