Ana SayfaRöportajlarKonut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin---

Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin

3 / 10
Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin
23 Şubat 2018 - 09:26 www.finansgundem.com

“KENTSEL DÖNÜŞÜM’DE SARSINTIYI EN ÇOK KADIKÖY, CADDE VE FİKİRTEPE YAŞADI”

-Kentsel Dönüşüm’de, 6 yıldır neler yaşandı? Arzu edilen hedefe ulaşıldı mı? Aksayan yönler neler? Son tablo nedir?

Makbule Yönel Maya: Kentsel Dönüşüm’ün çıkış amacında çok ulvi amaçlar vardı biliyorsunuz. (Deprem ve afet riski gibi) Bu geçtiğimiz 6 yılda çok bu amaca yönelik projeler maalesef çok sınırlı kaldı.

Biz bu geçtiğimiz 6 yılda neyi tecrübe ettik derseniz? Piyasa parsel bazındaki dönüşümleri test etti. Hatta biz de kurum olarak çok fazla değerlemesini yaptık. Dolayısıyla orada da ilk başlanan amaçla son gelinen amacın çok benzer olmadığını piyasa artık çok iyi biliyor. Hatta piyasa 2017 yılında şunu da test etti. Bu Kentsel Dönüşüm işlerinde geçtiğimiz 6 yılda hep binaların yıkıldığı dönemdi. Aslında bizim konut stoğumuz bu yıkımlardan dolayı azalmıştı. 2017 yılında ise yeni teslimler gelince birdenbire stoklar hızlıca arttı. Öyle olunca da o artan konut bölgelerinde hem kira, hem satış değeri anlamında bir sarsıntı yaşadı. Bu sarsıntıyı da en çok Kadıköy, Cadde ve Fikirtepe yaşadı.

Ama Kentsel Dönüşüm’de en büyük sıkıntı ise malikler arasındaki anlaşmazlıklar ve finansman. Tabi finansman tarafında devlet ölçeğiyle proje yapılabilmesi için bunun finansmanının da çok iyi olması gerekiyor. Ama o konuda henüz karşımıza temel bir çözüm çıkmadı diyebiliriz.

Devletin Kentsel Dönüşüm’le ilgili çalışmalarının devam ettiğiniz biliyoruz. Ama iyi bir planlama ve finansman tarafında daha kamusal ölçekte ya da yasal düzenlemelerle bazı eklemelerin yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bakanlık gibi bunun finansmanını sağlayacak bir yer, henüz yok. Belki İller Bankası olabilir diye konuşmalar ve görüşler olduğunu duyuyoruz. Sonuç olarak hükümet bu konuda çalışmalarına devam ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster