Ana SayfaRöportajlarKonut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin---

Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin

5 / 10
Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin
23 Şubat 2018 - 09:26 www.finansgundem.com

“ORTADOĞU ÜLKESİ VATANDAŞLARINDAN İLGİ VAR”

-Yabancı yatırımcıların gayrimenkule ilgisi nedir? Hangi ülke insanı, hangi kentlere, bölgelerde yoğunluk gösteriyor? Alım, satım, talep konusunda son rakamları verebilir misiniz?

Makbule Yönel Maya: 2017 yılında yüzde 22’ler seviyesinde bir artış vardı. Ama yabancıya konut satışına yekun olarak baktığımızda, 22 binlik bir konut satışından bahsediyoruz. Diğer yıllara göre bir sürpriz var mı derseniz, Arap ve Orta Doğu ülkelerinden olumlu anlamda bir gelişme var. Dikkat çeken iller yine İstanbul, Antalya, Yalova ve Trabzon şeklinde sıralanıyor. Dolayısıyla oradaki pazar daha fazla olabilir mi? Evet olabilirdi. Ama dikkat edin buna yönelik bir strateji belirleyen geliştirici sayısı çok az. Biz bunu etkin bir pazarlama aracı olarak kullanamıyoruz ki geçtiğimiz yıl bununla ilgili vatandaşlık verilmesi ve KDV harçları yasal düzenlemeler yapıldı.

Malum 2016 yılındaki 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olayları yabancıya konut satışını çok yavaşlattı. Ama ben 2017 yılının mayıs ayından itibaren özelikle Orta Doğu ülkesi vatandaşlarından tekrar bir ilgi alakanın canlandığını gözlemliyorum.

Yabancıya konut satışında 2018 yılının 2017 yılından daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü yabancılar buradaki bazı fırsatları yakalayabilir ve tekrar sahaya inebilirler.

-Fonların, dev şirketlerin, Türkiye’de yaptığı yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Makbule Yönel Maya: Özelikle gayrimenkul fonlarının bir kısmı 2017 yılında çok aktif alımlar yaptı. Bir kısmı kira getirisi olan ofisleri, bir kısmı da daha geliştirmeye odaklı gayrimenkulleri ve bir kısmı da bitmiş konut dairelerini aldı. Bu tamamen strateji meselesi. Fonların buradaki öncelikleri bir değer artışı, iki kira getirisi. Dolayısıyla ben bu anlamada 2017 yılını kıymetli buluyorum ve bunun 2018 yılında da devam edeceğini öngörüyorum.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster