Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar---

Türk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar

1 / 6
Türk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar
03 Mayıs 2018 - 12:04 www.finansgundem.com

Bankaların ‘Girişim Bankacılığı’ adı altında kurduğu programlar ve kuluçka merkezleri, girişimciler için finansman ve danışmanlık desteği sağlarken bankalar için dijital dönüşümün ayak izlerini oluşturuyor.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Türkiye’de bir fikriniz varsa ve finansman bulmak istiyorsanız işiniz bir hayli zordu. Fakat son yıllarda işin şekli değişti. Hazine’nin sağladığı teşviklerle devreye giren ‘Melek Yatırımcı’ların yanında startup’lara yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarının da aktifleşmesi yeni bir ekosistemin doğmasına sebep oldu. Bu sistemin en alt basamağında yer alan ‘fikir’ ve ‘startup’ ları keşfetmek ise işin alametifarikası oldu. Üniversitelerde yapılan yarışmalar, teknokentler, kitlesel fonlama platformları derken bankalar devreye girdi. Girişimcilik programları ve kuluçka merkezleri fikir avım başlattı. Bankalar bu sayede hem geleceğe yatırım yapmaya hem de ekosistemin içinde var olmaya devam etti. 

Henüz iş fikri dahi bulmamış öğrencilerden, belirli bir ciroya ulaşmış ve büyüme sürecine girmiş startup’lara kadar geniş bir gruba hitap eden banka programları ile girişimcilerin hem hayallerine kavuşması hem de iyi bir eğitim ve öğrenme sürecinden geçmesi mümkün. Türkiye’de girişim bankacılığının bir nevi öncüsü olan TEB’in KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bankaların yaptığı işi anlatırken “Girişim Bankacılığı ile girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösteriyoruz. Yenilikçi ve parlak fikre sahip tüm girişimcilere fikirlerini ‘iş’e dönüştürebilmeleri için destek oluyoruz” diyor. 

Halihazırda TEB’in Girişim Evi, İş Bankası’nın Workup Girişimcilik Programı, Garanti Bankası’nın GarantiPartners’ı, Albaraka Türk’ün Albaraka Garaj’ı birçok girişimciye hem danışmanlık hem de mentorluk hizmeti veriyor. Bunun dışında Yapı Kredi, 2016’da yazılım geliştirmeyi öğrenmek ve öğrendikleri üretime katkıda bulunmak isteyen herkese açık ve ücretsiz bir program olan ‘code.yapıkredi’yi hayata geçirdi. ING Bank’ın Hackathon maratonu ve Fibabanka’nın bu ay kurduğu ve ilk olarak iki startup’a yatırım yapan Finberg de girişimcilere sağladıkları fırsatlarla ‘Girişim Bankacılığı’ ekosistemine dahil oldu. 

Sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen hemen her yerinde bankalar ve finansal kuruluşlar bu tarz girişimcilik programları ile girişimcilik ekosistemine dahil oluyor. Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran bankaların bu tarz girişimlerinin çok önemli olduğunun altını çiziyor ve girişimcilik eko- sisteminin güçlendiği ülkelerde, ekonomik gelişimin ortalamanın üzerinde seyrettiğini belirtiyor. Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Mete Güneş ise girişim bankacılığının dijitalleşmenin ve aracısızlaşmanın beraberinde getirdiği sonuçlardan biri olduğunu düşünüyor. Güneş, “Aracısızlaşmanm tetikleyici unsuru hızlı büyüme potansiyeline sahip teknoloji odaklı girişimler. Dünyadaki trendlere baktığımızda bankacılık sistemine giriş bariyerlerinin kalkmaya başladığını, kuralların değiştiğini ve neticede aracısızlaşmanın hız kazandığını görüyoruz” diyor. Güneş’e göre aracısızlaşmaya yol açan teknoloji odaklı iş modellerinin yaygınlaşması, bankacılıktaki iş modellerinin de yeniden gözden geçirilip günümüze uyarlanmasını zorunlu kılacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster