Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar---

Türk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar

2 / 6
Türk bankalarından girişimcilere büyük fırsatlar
03 Mayıs 2018 - 12:04 www.finansgundem.com

GİRİŞİMCİLİK RUHU VE TUTKUSU

Bankalar genelde teknoloji odaklı projelere destek veriyor ancak elbette programlar kendi içlerinde farklılık gösteriyor. Genelde girişimleri seçerken belli kriterlere bakılıyor. 

İş yapış şekliyle farklılaşan, bulunduğu sektöre inovatif bir ürün ve yaklaşım getiren, etki alanı geniş, yüksek değer yaratan, güçlü bir gelir modeli olan ve yatırım alma potansiyeli yüksek girişimler tercih ediliyor. İlk aşaması olan asgari uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik de oldukça önemseniyor. Girişimcilerin iş deneyimleri, iş fikirleriyle olan ilişkileri ve beklentileri de ayrıca dikkate almıyor. Son olarak girişimcilik ruhunun ve tutkusunun olup olmadığına bakılıyor. 

Başvuru süreçleri ise her programa göre farklılık gösteriyor. Belli başvuru dönemleri (yılda bir veya iki kez) olan programlar olduğu gibi her zaman başvuruya açık olan programlar ve merkezler de var. Mesela TEB Girişim Evleri’nde yılda iki defa program açılırken, Albaraka Türk’ün Albaraka Garaj programı yılda bir kez açılıyor. Öte yandan GarantiPartners ve İş Bankası Workup Girişimcilik Programı’nın başlangıç ve bitişine ilişkin belirli dönemler bulunmuyor. 365 gün boyunca başvuru yapılabiliyor. Başvurular genelde internet siteleri üzerinden yapılıyor. 

Başvuru süreçleri dışında programların içerikleri de bankanın sağladıkları ve beklentileri doğrultusunda değişiyor. Genel amacı danışmanlık ve mentorluk olan bu programlar altı ya da 12 aylık süreçlerden oluşuyor. Bazı programların kendi kuluçka merkezleri oluyor ve destek verdikleri girişimlere buralarda ofis imkanı sağlanıyor. Diğerleri ise genelde bankanın anlaşmalı olduğu teknokentler ve ya ‘Kolektif House’ gibi girişimcilik yuvası olarak bilinen merkezleri kullanma fırsatı sağlıyor. Ayrıca TEB Girişim Evi gibi merkezler tek bir program yerine her seviyedeki girişimciye farklı programlar uyguluyor. Hem henüz iş fikri olmayan öğrencilere nasıl bir fikir bulunabileceğinin eğitiminin verildiği programlar hem de fikrini ticarileştirmek isteyen girişimcilere ürünü ortaya çıkarma yönünde mentorluk sağlayan programlar bulunuyor. 

Bu tarz girişimcilik programlarının ve kuluçka merkezlerinin hem bankalar hem de girişimciler için birçok avantajı var. Bankalar ‘Girişim Bankacılığı’ yoluyla, bankacılık işlemlerini dijital ortama taşıma konusunda ilerleme kat ederken ve yeni iş alanları yaratarak ölçeğini de büyütme imkanı sağlıyor. Melikşah Utku bankalar için dijitalleşmenin ve inovasyonun kaçınılmaz olduğunu söylüyor ve ‘Önümüzdeki dönemde bu alanlar bir tercih olmaktan çok zorunluluk olacak. Bu alanlara yatırım yapmayan kurumlar gelecek kaygısı taşıyacak” diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster