Ana SayfaBankacılıkİşte bankacılıkta duayen bir isim: Nejat Bilginer---

İşte bankacılıkta duayen bir isim: Nejat Bilginer

6 / 9
İşte bankacılıkta duayen bir isim: Nejat Bilginer
14 Haziran 2013 - 08:54 www.finansgundem.com

TÜRK BANKACILIĞININ EKSİSİ YOK, ARTISI ÇOK

-Meslek hayatınızda tanık olduğunuz ilkler nelerdir?

Nejat Bilginer: O kadar çok ki hangi birini sayayım… Şimdi herkese çok sıradan gelen her uygulama ve ürünün nasıl zahmetlerle, mücadelelerle hayata geçirildiğini gördüm ve bizzat bu çalışmalarda bulundum. Örnek vermek gerekirse; 1980’lerin sonunda dünyada resimli kredi kartı veren Türkiye’de ilk, dünyada üç bankadan biriydik. Türk bankacılığının mevduat toplayan ve sadece ticari bankacılık yapan yapısından bireysel bankacılığa geçişi çok önemli bir kilometre taşıdır. Bu geçişte özellikle Burhan Karaçam ve Bülent Şenver öncü olmuşlardır.
İnsan Kaynakları  alanında ise şunları sıralayabilirim:
- Personel müdürlüğünden İK yöneticiliğine geçiş,
- Yabancı dil bilen elemanların bankacılığa kazandırılması amacıyla MT programlarının başlatılması,
- Sadece kendi çalışanlarımıza değil, dışarıdan müracaat edenlere de açık ilk Bankacılık Okulu’nun kurulması.(1980 başları; burada Boğaziçi öğretim görevlileri Özer Ertuna, Deniz Gökçe, Eser Borak, Ahmet Koç ve İşletme Fakültesi’nden rahmetli Çetin Şanlı’yı şükranla anıyorum. Olağanüstü güzel bir çalışmaydı.)
- Açık performans sistemi uygulaması,
- 1990’ların başında kişisel gelişim ve iletişim eğitimlerine başlanılması, sadece personelin değil isteyen eşlerin de eğitim programlarına katılması (Burada sevgili hocamız Doğan Cüceloğlu’nu anmadan edemeyeceğim. Amerika’dan döndüğünde bizim için hazırladığı eğitim programları ile müthiş bir değişim ve gelişim başlattı.)
-Yine 1990’larda banka içi sosyal faaliyetler kapsamında kurduğumuz Kültür Vakfı sayesinde tiyatro biletleri kitap satışları yapmak. (Biletix’in olmadığı yıllarda bu çok önemliydi. Sadece 1995 yılında personelin talep ettiği 12 bin  tiyatro bileti, 10 bin kitap masalarına teslim edilmiştir. Arkadaşlarımızın sosyal ve kültürel gelişmesine çok katkısı olmuştur).
-Bankaya giriş sınavlarında teknik bilgiyi ölçen sınavlar yerine psikoteknik sınavları başlattık. (Burada İşletme Fakültesi Davranış Bilimleri  Başkanı Prof. Dr. İlhan Erdoğan’ı şükranla anıyorum.)
-Ayda bir konusunda uzman değerli konuşmacıları davet ederek personelle sohbet toplantıları düzenlemek,
-Kurum içi futbol turnuvası başlatarak GMY’lerle oluşan bir takımla turnuvaya katılmak. (Bu turnuvada bir maçta aldığım bir darbe yüzünden 1990’da menüsküs ameliyatı olmak zorunda kaldım.)
-Yıllık yöneticiler toplantısının yanı sıra orta kademe ve ilk kademe toplantıları düzenlemek,
-Kariyer planlamasında kıdem yerine, performansı  ön plana çıkarmak,
-Anadolu saha ziyaretleri kapsamında çok yoğun şube ve müşteri ziyaretleri yapmak…  Özellikle Şekerbank’ta çok eskiden beri önemli olan Anadolu şubelerini bugün de çok yoğun olarak ziyaret ediyor, yerel ihtiyaçlara özel çözümler geliştiriyoruz.

-Türk bankacılığının artıları, eksileri nelerdir?

Nejat Bilginer: Türk bankacılığının eksisi yok, artısı var. Bir komplekse kapılarak, ‘Biz en kuvvetliyiz, büyüğüz’ demiyorum, gördüm ve siz de görüyorsunuz; hiç bir eksiği yok. Eleman kalitesi açısından da, teknoloji açısından da artıdayız. Avrupa’daki kökleşmiş bankalar bile bizden daha geri teknoloji kullanıyor. Çünkü adam hepsini söküp atamıyor. Biz bankacılık piyasasına yeni girmenin avantajlarını yaşıyoruz. Başa baş rekabet eden bir bankacılık var. Ürün gamında da hiçbir eksiğimiz yok, hatta fazlalarımız var. Bizde bir de sürat var. Bunu da en iyi şekilde kullanıyoruz.
Şimdi yabancı bankacılar gelişmekte olan ülkelere bakıyorlar. Yabancıların en çok üstünde durdukları; müşteri yapınız tabana yaygın, insan yapınız kaliteli ve teknolojik alt yapınız çok yeni. Yabancılar rekabete hazır değil. Orada insanlar entelektüel olarak çok gelişmiş ama rekabette bizim kadar pratik değiller. Toplamda baktığımızda Türk bankacılığı çok iyi bir yerde…

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan12 Aralık 2013 16:26

    işyerinde moobbing i en iyi uygulayan biri olarak tanınmaktadır,kurum için değil patron için yapamayacağı yok olarak bilinmektedir,hedonist bir yapıya sahip olup adaletsiz davrandığı bazılarıyla helalleşmesi gereklidir,inancı varsa tabii,

  • pınar çekirge30 Haziran 2013 20:35

    Tüm bu deneyim ve vizyonun bir kitapta toplanma zamanı..hem de hemen..

  • kriz sevmez17 Haziran 2013 23:24

    Yahu o banka batır dur dolaş dur ekibi kim? Bu kadar bankacılık krizleri yasandı bankalar gitti birileri hep vardı?

  • Finansçı16 Haziran 2013 22:58

    Değerli Hocama uzun bir yaşam diliyorum. Kamu bankalarındaki (Ziraat ve Halkbank) öğrencilerini iyi yetiştirmiş. Makyevelin dediği gibi amaca ulaşmak için her yolu mübah görüyorlar. Hırsları akıllarının önüne geçmiş, birkaçını yanına alsa fena olmaz.

  • Ahmet TANER 15 Haziran 2013 02:02

    Sayın Nejat BİLGİNER Türkiye'nin İK konusundaki AKİL İNSANI dır. Onun idaresinde kendinizi çalışan olarak değil, her şeyden önce İnsan olarak hissedersiniz. Tanımış ve çalışmış olmaktan gurur duyuyorum.

  • A.Turgay Topaloğlu14 Haziran 2013 19:35

    35 yılı aşkın süredir sektörün içinde biri olup halen başarı ile görevini yürüten Sn Nejat Bilginer e nice başarılı ve sağlıklı seneler diliyorum

  • efelerdennn14 Haziran 2013 15:27

    Sayın Nejat bilginer görev geldikten sonra çalışanların çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler yapmış, kendisi göreve geldikten sonra kaç personel işinden ayrılmış, bu ayrılan perosnel sayısı toplam içinde ne orandaymış...keşke buları da sorsaydınız

  • Eski bir bankacı14 Haziran 2013 14:37

    Biz 40 kişiyiz, birbirimizi biliriz...

  • duayen14 Haziran 2013 13:11

    duayen ikcı olmamalı. bir ik gmysi 10 yıl koltuğundan kalkmazsa olmaz o iş. bu kişi için söylemiyorum başka bankalarda da var 10 yıllık ik gmysi. sonra 10 yıl hiçbir değişme olmuyor...

  • şekerli...14 Haziran 2013 12:46

    kendisiyle çalışınalar veya çalışmış olanlar acana sayın Bilginer hakkında ne düşünüyor...

  • Gamze aydın14 Haziran 2013 11:46

    Röportajı okumanı tavsiye ederim

  • Şebnem AKHAN ÇAKIN14 Haziran 2013 11:09

    Goethe'nin dediği gibi "Güzel bir düşünce ile güçlü bir karakter birleşince, harikalar ortaya çıkar". Sevgili Nejat beyi İK camiasına yıllar yılı verdiği emek ve katkıdan dolayı alkışlıyorum.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster