Ana SayfaGündemIŞİD nasıl büyüdü?---

IŞİD nasıl büyüdü?

4 / 8
IŞİD nasıl büyüdü?
30 Ağustos 2014 - 12:17 www.finansgundem.com

2.Irak ve Suriye’deki Sünni çevreler: Uzmanlar, El Kaide’yle mücadelede, örgütlerin halk desteği olmadan büyüyemeyeceğini öğrendiklerini belirtiyor. Dolayısıyla, kimi Sünni çevreler tarafından IŞİD’e verilen örtülü desteğin, örgütün ayakta kalmasına yardımcı olduğunun altı çiziliyor. Irak’taki Sünnilerin tamamının örgüte destek vermediğinin aşikar olduğunu ifade eden uzmanlar, bu durumun göstergesi olarak IŞİD’in ilerleyişinden kaçan Sünnileri işaret ediyor. Sünnilerin desteğinin bir kısmının Irak hükümetinin bir önceki maddede sıralanan politikalarından kaynaklandığı düşünülüyor. 

ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nden Shireen Hunter'ın konu hakkındaki görüşleri şöyle: “Irak’ın problemlerinin arkasındaki en önemli neden, ülkedeki Sünni Arapların ve onun Sünni komşularının, çoğunlukta olan Şiilerin hükümetiyle uzlaşmaya varamaması. En başından beri Iraklı Sünnilerin amacı Şiilerin ülkeyi yönetemeyeceğini göstermekti. Sünniler siyasî liderlik ve yönetimi doğuştan bir hak olarak görüyor ve Şiileri bu sebeple istemiyorlar." 

Hunter, Saddam döneminde iktidarda olmak isteyen Sünnilerin, bugün de aynı isteği sürdürdüğünü dile getirdi. Benzer bir durumun Suriye’de de olduğunu belirten uzmanlar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın liderliğine dikkat çekiyor. Buna göre, Esad da liderliği boyunca Sünnileri dışlamak için birçok politika kullandı. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster