Ana SayfaGündemIŞİD nasıl büyüdü?---

IŞİD nasıl büyüdü?

3 / 8
IŞİD nasıl büyüdü?
30 Ağustos 2014 - 12:17 www.finansgundem.com

1.Irak eski başbakanı Nuri el-Maliki: Uzmanlar, en büyük sorumluluğun Irak’ın eski Başbakanı Nuri el-Maliki’de olduğunu belirtiyor. Kendi partisinin de desteğini kaybeden Maliki, 2006’dan bu yana ülkeyi otoriter bir şekilde yönetiyor. İktidarı boyunca, lideri olduğu hükümetin Sünnileri dışladığı bilinirken, Şiilerin kayırıldığı vurgulanıyor.Bu durum, IŞİD’in yükselişindeki en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Buna göre, Maliki’nin IŞİD’in Suriye ve Irak’taki ilerleyişine yol açan kararlarından birkaçı şu şekilde: Irak’ın terör karşıtı yasalarını Sünni muhalifleri tutuklamak için kullanmak, Saddam dönemi yetkililerinin göreve gelmesini engelleyen yasaları Sünnilerin hükümet ve orduda yükselişini durdurmak için kullanmak, hükümet karşıtı barışçıl gösteri düzenleyen Sünnilere karşı öldürücü güç kullanmak, Irak işgali sonrası Sünnileri öldüren hükümet dışı Şii milislerle işbirliği yapmak. 

Ortadoğu uzmanları, Maliki’nin IŞİD’e “desteği”nin tüm bu kararlarıyla da bitmediğinin altını çiziyor. Tüm bunlar birlikte ele alındığında, Iraklı Sünnilerin, Irak hükümetinin kendilerine hiçbir zaman eşit davranmayacağına inanması da IŞİD’e katılımın artmasında önemli rol oynuyor. Bu durumda IŞİD, hükümetin otoriter rejimine maruz kalmış Sünniler için“hükümetle kıyaslandığında daha çekici bir alternatif” olarak öne çıkıyor. Iraklı politikacılar arasında Şii-Sünni çatışmasını körükleyen tek kişi Maliki de değil. Üst düzey Iraklı Şii yetkililerin de Maliki kadar Sünnilere “düşman olduğu” ifade ediliyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster