Ana SayfaRöportajlarGaranti Leasing'den yat, OSB ve Google bombası---

Garanti Leasing'den yat, OSB ve Google bombası

5 / 10
Garanti Leasing'den yat, OSB ve Google bombası
06 Mayıs 2014 - 07:44 www.finansgundem.com

KRİZ VAR AMA İNANILMAZ DERECEDE TEKNE SATILIYOR TÜRKİYE'DE

-2013 yılıyla kıyaslarsanız bu anlamda yatırımcıda ne kadarlık bir değişim var?

Ünal Gökmen:  Leasing sektörü, 2013 yılında 2012 yılına göre döviz bazında yüzde 30 büyüdü.  Yılın tamamında 7 milyar dolarlık işlem yapıldı. Bir önceki yılda 5,4 milyar dolarlık işlem yapıldı. Aslında 2013 yılı 2012 yılına göre yüzde 30 döviz bazında arttı. TL bazında da yüzde 40’ın üstünde. Sektör iyi bir yıl geçirdi. Bu yıl birinci çeyrek sonuçları henüz çıkmadı. Ancak Garanti Leasing olarak 230 milyon dolarlık iş yapmışız. Geçen senenin aynı dönemine baktığımızda ise 245 milyon dolarlık iş yapmışız. 15 milyon dolar geçen seneye göre biraz altta kalmışız. "Leasing'de yapılan işler nasıl değişti?" diye paylarına bakarsak, en öne çıkan gayrimenkul oldu. Sale and Lease Back ‘in payı geçen sene yüzde 20’ye çıktı. Leasing sektöründe bu karar çıkmadan önce yüzde 4’lerdeydi. Sale and Lease Back firma aktifinde kayıtlı olan bir gayrimenkulün leasing şirketine satılıp daha sonra kendisinin kiralamasıdır. Bu çeyrekte de aynı şekilde devam ediyor. Gayrimenkulün payı yılı yüzde 20 ile bitirdi ve 2014’ün  ilk çeyreğinde  bu oran yüzde 29’a çıktı. Leasing’de Sale and Lease Back işlemlerinin payı giderek sektörde de bizde de artmaya devam ediyor. Yılın bitiminde de daha fazla konuşmaya başlayacağız. İkinci sırada yüzde 27 ile iş ve inşaat makineleri geliyor. Onların önemi devam ediyor.

Bu arada tekne leasing’i de son dönemlerde oldukça popüler hale geldi. Bir yandan kriz var ama inanılmaz bir şekilde de tekne satılıyor. Türkiye oldukça ilginç bir ülke. Sıfır yatlara talep oldukça fazla. Fuarda da oldukça fazla sayıda sıfır yat satıldı. Yüzde 4,5’den  bu oran yüzde 7’ye çıkmış. Adetsel karşılığı olarak da geçen seneye göre, biz 17 tane yaparken bu sene 33 tane tekne leasing'i yapacağız gibi görünüyor. Neredeyse iki katı bu rakam.  Bu üç ayın bizim için en popüler ürünü Sale and Lease Back  oldu.  Önümüzdeki aylarda da devam edecek.

Şubat ayında Resmi Gazete'de de çıktı, organize sanayi bölgelerinde leasing yapamıyorduk. Orada da artık yapılabilir hale geldik. Türkiye ‘de de yaklaşık olarak 280 tane organize sanayi bölgesi var. Şu anda koştur koştur buralarda gidip ürünü anlatıyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster