Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring’de ciro hedefi 70 milyar TL---

Faktoring’de ciro hedefi 70 milyar TL

2 / 11
Faktoring’de ciro hedefi 70 milyar TL
01 Aralık 2014 - 15:12 www.finansgundem.com

TÜRKİYE'DE ÇOK HIZU BÜYÜYOR

Aslına bakarsanız global krizin tırmanması ve pek çok ülke ve şirketin risklerindeki artış, Türkiye'de faktoring sektörüne bir anlamda doping etkisi yap­mış durumda. Bugüne kadar faktoring şirketleriyle çalışmayan ve buna ihtiyaç duymayan çok sayıda şir­ket, artan risklere paralel olarak faktoring hizmeti al­maya başladı. Özellikle KOBİ'ler için krizde can simidi olan faktoring sektörü son verilere göre bugüne kadar yaklaşık 100 bin şirkete toplam 10 milyar dolar kaynar aklardı.

Bu durum, faktoring sektör hacimlerine de birebir yansımış durumda. Ancak Türkiye'deki hızlı büyümeye karşın hacimlerin hala dünya ortalamalarının oldukça altında olduğunu ifade eden sektör temsilci­leri, bu konuda alınacak çok yol olduğunu düşünüyor.

Sektöre rakamlar bazında bakıldığında büyüme  ve ciro  bazında durum şöyle: 1990 yılından bugüne kadar faktoring sektörünün ortalama her yıl yüzde 38 büyüme kaydettiği görülüyor. Dünyadaki yıllık ortalama büyüme ise aynı dönemde sadece yüzde 12 olmuş. Finansal Kurumlar Birliği'nin son açıkladığı veri olan 2014 ilk yansında ise faktoring sektörü cirosunu toplamda 2013'ün eş dönemine göre yüzde 22 oranında büyüterek 50 milyar TL've ulaştı. Sektörün 2015 yılı hedefi ise ciroyu 60-70 milyar TL seviyesine çıkartmak. Dünyada ise sektörün 2013 yılı toplam cirosu 3.1 trilyon dolar düzeyinde.

DÜNYADA İKİNCİYİZ

Türkiye faktoring sektörü, ihracat faktöringi abranda dünyanın en büyüklerinden biri. Son açıklanan 2013 yılı verilerine göre. Çin 10 milyar euro'ya ulaşan ciro ile bu alanda ilk sırayı alıyor. Türkiye ise toplamda 4 milyar euro'yu zorlayan faktoring ciro hacmi ile ikinci şu anda. Önümüzdeki döneme ilişkin iddialı hedefleri olan fakloringciler şirketlerin tahsilat, istihbarat ve nakit ihtiyaçlarım tek elden çözümlüyor. Para Dergisi’nden Esin Çetinel, özellikle küçük işletmeler için adeta bir can simidi olan faktoring firmalarının 2015 yılı hedeflerini derledi…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster