Ana SayfaPara PiyasaEn karlı sektör hangisi---

En karlı sektör hangisi

1 / 14
En karlı sektör hangisi
20 Eylül 2012 - 14:38 www.finansgundem.com

IMKB Şirketleri 2011 yılının yarısında Euro ve Doların TL karşısında değer kazanınca Şirketler kambiyo zararlarının ve faaliyet dışı giderlerin artması nedeniyle olumsuz sonuç açıklamışlardı.
2012 yılı ilk yarısında ise Şirketler satış gelirleri açısından iyi bir yarıyıl geçirdiler. Mali Kuruluş ve Holding haricindeki Şirketlerin FAVÖK’lerindeki %1.4'lük artış, çoğunlukla maliyetlerinin ve faaliyet giderlerinin kontrol altına alınmasından kaynaklanmaktadır.
Mali Kuruluşlarda, IMKB'deki 16 Banka'nın 6'sı 2011 2. çeyreğine göre karını düşürmüştür. Küçük banka karlarında çarp ıcı yükselişler gözlenirken, büyük bankalardan Vakıfbank, İş Bankası ve Halkbank oldukça iyi sonuçlar açıklamıştır. Beklentisi olan 11 bankanın toplam karları beklentilerin %1.52 üzerinde gerçekleşmiştir. Bankacılık Sektörü yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre net karlarını toplamda %4.6 yükseltirken, 2. çeyrekte %5.4 yükseliş yaşanmıştır.
Aracı kurum sonuçlarını incelediğimizde ISMEN 2012 yılının ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %46 ilk yarıda ise %254 faaliyet kar artışı ile dikkat çekmektedir. Finansal Kiralama Şirketleri ilk yarıda önceki yıla  göre faaliyet karını artırırlarken, ikinci çeyreklik dönemde FFKRL, GARFA geçen yılın aynı dönemine göre net kar  artışında öne çıkmıştır.
TSRŞB’nin verilerine göre 2012 Haziran sonu itibariyle, Türkiye toplam prim üretimi %13 art ış ile 10,054 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Prim üretiminde göz dolduran sigortacılık şirketleri hem beklentilere göre sonuçlar açıklamış hem de geçen senenin aynı dönemine göre karını düşürmüştür. Sigortacılık Şirketlerinin 2011 yılı 2. çeyreğinde 43 mn TL olan net dönem karı 2012 yılı ikinci çeyreğinde 24 milyon TL zarar olarak gerçekleşti.
Sanayi kesimi sonuçlarına baktığımızda toplam ciroların ilk yarıda 2011 yılının ilk yarısına göre %16.2 artığı gözlenirken, kur farkı gelirlerinin de etkisiyle net karlarda %71 artış yaşanmıştır. Operasyonel performanslar incelendiğinde ise FAVÖK'lerin 2. çeyrekte %2.8 düştüğünü, bu düşüşte Holding ve GYO'ların etkili olduğu görülmektedir.
Otomotiv sektörünün hacim bazında toplam satışları önceki yıla göre oldukça almış olup, Şirketlerin toplam cirosu 2012 yılının 2. çeyreğinde %2.5 daralmıştır. Şirketlerinin toplam ciroları %2.5 azalmasına rağmen toplam FAVÖK’leri 2012 yılının 2. Çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %5.3 düşmüştür. Ciro, FAVÖK ve Net Karını artıran DOAS ve OTKAR olmuştur.
GYO sektörünün cirosu; 2012 yılı ikinci çeyreğinde, %14 azalırken, FAVÖK’lerde faaliyet giderlerindeki %62 artışın da etkisiyle %34.7 gerilemiştir. Bu gerilemede en büyük pay VKGYO, SNGYO ve KLGYO’da gerçekleşmiştir.
Çimento sektöründe Ciro, FAVÖK ve Net Karını artıran aynı zamanda kar marjlarında yükseliş yaşanan Şirketler AKCNS, GOLTS ve KONYA olmuştur.
Kağıt Ambalaj sektöründeki Şirketler 2.çeyrekte Cirolarını geçen yılın aynı dönemine göre yükseltirken, FAVÖK'ünü de beraberinde artıran TIRE ve ALKA olmuştur. TIRE olumlu açıklanan operasyonel sonuçlarını net karına yansıtmayı başarmıştır.
Cam sektöründe ise ANACM ve TRKCM 2. çeyrekte cirolarını geçen yılın aynı dönemine göre artırırken, TRKCM'da marjlardaki daralma daha derin gerçekleşmiştir. Gübre ve Tarım İlaçları sektöründe BAGFS 2. çeyrekte olumsuz sonuçlar açıklarken, GUBRF cirosunu artırmış ancak FAVÖK'te sert bir düşüş yaşamıştır. Perakende Ticaret'te toplam ciro büyümesi %23.3 olmuştur. FAVÖK'ünü de artırabilen BIZIM, BIMAS, BOYNR, MGROS ve SANKO olmuştur. UYUM yeni mağaza açılışları nedeniyle negatif FAVÖK açıklarken, FAVÖK marjını iyileştirebilen (0.8 puan) BIZIM olmuştur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster