Ana SayfaPara PiyasaEn karlı sektör hangisi---

En karlı sektör hangisi

4 / 14
En karlı sektör hangisi
20 Eylül 2012 - 14:38 www.finansgundem.com

GYO Sektörü
Ekonomideki, yavaşlamaya paralel olarak yılın birinci çeyreğinde inşaat sektöründeki üretim artışı, hem bir önceki yılın aynı dönemine, hem de 2011’in son çeyreğine kıyasla önemli ölçüde hız keserek %2.8 oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında çıkan Mütekabiliyet Yasası kapsamında yabancıya 3 milyar dolarlık satış bekleyen gayrimenkul sektörünün beklentisi yasayla ilgili yönetmeliğin gecikmesi sebebiyle ertelendi. 2012 yılı ikinci döneminde, 106.035 konut satış sonucu el
değiştirdi ve Türkiye genelinde bir önceki döneme göre %10,35 oranında artış gerçekleşirken. 2012 yılı ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %-1,19 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Yılın ikinci çeyrek döneminde satın alma eğilimi de sınırlı ölçüde gerileyerek Haziran ayında 9.20 puanla yılbaşı seviyesinin de altına indi. Konut kredi stokundaki büyüme, yeni yılla birlikte yavaşlamış ve banka kredisi faizlerinin aylık %1’in üzerinde seyretmesi, tüketici açısından konut finansmanının cazibesini yitirmesine dolayısıyla talepte daralmaya neden olmuştur. Tüm bu etkenler, ikinci çeyrekte satışlardaki daralmanın sebeplerini açıklar niteliktedir. Satışlardaki daralmaya, faaliyet giderlerindeki artışın da eşlik etmesi sektörde önce operasyonel kârlar ve buna paralel olarak net kârlar düşmüştür. Konut satış istatistikleri ile Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksinin gidişatı, konut piyasasındaki yavaşlamayı ispatlar niteliktedir. Bu durumun en belirgin göstergesi ise geçen yılın son çeyreğinde %21,9 olan konut satışları yıllık artış hızının, ilk çeyrekte %5,5’e kadar düşmesi olmuştur. Fiyat hareketlerinde bu kadar keskin değişimler ortaya çıkmamaktadır ancak yıllık fiyat artış hızının Mayıs ayında bir önceki aya göre gerilemesi dikkat çekmektedir. Bu durum satışlardaki gerilemenin, fiyatları da baskı altına alabileceğine işaret etmektedir.
Sektörün cirosu; 2012 yılı ikinci çeyreğinde, %14 azalırken; 2011 itibarı ile alınan bir dizi para politikası önlemleri ile birlikte talepte yaşanan düşüş faiz oranları ve konut satışları üzerinde kendisini hissettirmiş, bu yüzden satışlar daha önceki yıla göre düşüş göstermiştir. 2. çeyrekte ciroların düşmesinde; SNGYO, KLGYO ve VKGYO’da yaşanan ciro düşüşleri önemli pay sahibi olmuştur. Kiler GYO’nun cirosundaki 110,8 milyon TL’lik düşüşün esas nedeni ise Sapphire AVM’deki %67’lik ticari bölüm satışının büyük çoğunluğunun geçen yıl tamamlanması ve bu çeyrekte projenin satış gelirlerinin 2011 ilk yarısındaki 165,96 milyon TL’den 2012 ilk yarısında 11,6 milyon TL’ye düşmesidir. FVAÖK düşüşlerine baktığımızda, sektörün 2. çeyrekte operasyonel kârı, sektörün faaliyet giderlerindeki %62 artışın da etkisiyle %34.7 gerilerken, bu gerilemede en büyük pay VKGYO, SNGYO ve KLGYO’da gerçekleşmiştir. Vakıf GYO ve Sinpaş GYO’nun operasyonel kârı, çeyrek bazda ciro daralmasından olumsuz etkilenirken; Kiler GYO’da maliyetlerin azalmasına rağmen ciroda yaşanan ciddi düşüş, FVAÖK’ü düşürmüştür. Sektörün net kârı ise VKGYO, SNGYO ve AKFGY’de yaşanan düşüşlerle birlikte %17 azalmıştır. VKGYO ve SNGYO ciro daralmasından kaynaklı operasyonel kârındaki düşüşün etkisiyle, net kârlarında daralma yaşarken, Akfen GYO’nun, geçen yılın aynı döneminde yazdığı 76.1 milyon TL’lik yapılmakta olan yatırım amaçlı gayrimenkullere ilişkin değer artışının, 2012 2. çeyreğinde olmaması dolayısıyla net kârı %65 düşmüştür.
Yapılmakta olan ve bu yıl içinde yapılan yasal düzenlemeler ve mevzuat çalışmalarının GYO sektörüne katalizör olması beklenmektedir. Özellikle yabancılara gayrimenkul satışı, 2B arazileri ve kentsel dönüşüm düzenlemeleri sektördeki canlılığı fazlasıyla arttıracaktır. 2011’in son çeyreğinde artan yabancı ilgisi de 2012’de bu trendi destekleyeceği görünümündedir. Ancak Maliye Bakanlığı 10 milyar liralık ek gelir getirecek zam paketi taslağına göre; otomotiv, sigara, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave ve yeni vergiler yer almaktadır. Bu taslağın GYO’lara vergi yükümlülüğü getirmeyi öngörmesinden ötürü, kârlar üzerinde olumsuz etki yapacağını düşünmekteyiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster