Ana SayfaRöportajlarDünya dijital cüzdanımıza bakıyor---

Dünya dijital cüzdanımıza bakıyor

3 / 4
Dünya dijital cüzdanımıza bakıyor
18 Ocak 2013 - 14:11 www.finansgundem.com

Uzakdoğu kart pazarı da hızlı gelişiyor
Türkiye'nin dünyada kart kullanımı ile ilgili çok özel bir yeri var. Amerika kredi kartının icat edildiği American Express, Diners gibi markalarla başlayan bir pazar olmasına rağmen bu üstünlüğünü teknolojik olarak sürdüremiyor. Amerika daha Chip &Pin'e önümüzdeki yıllarda geçmeyi düşünüyor. Avrupa'da ise ağırlıklı olarak kredi kartı yerine banka kartı kullanılıyor. Büyük ulusal markaların olduğu Avrupa'da uluslararası büyük markaların etkisine son 5-10 yılda girdi. Uzakdoğu daha da ilginç. Gelişen teknoloji ile beraber en hızla adapte olan en hızlı gelişen pazarlar Uzakdoğu'da. Kore, Japonya, Tayvan, Hong Kong, Singapur, kart kullanımının yüksek seviyede seyrettiği yüksek kart teknolojilerinin kullanıldığı pazarlar haline geldi.
25 yılda en inovatif pazar haline geldik
Türkiye'de 75 milyon nüfusun cebinde yaklaşık 150 milyon kart var. Dünyanın en hızlı büyüyen kart pazarlarından biri haline geldik. Bunu yaparken de yüksek teknoloji kullanmayı ihmal etmedik. Bir yandan en son model POS'larımızı ve ATM'lerimizi aldık. Bundan 25 yıl evvel vadesiz ya da vadeli mevduat hesabı dışında bir bireyin banka ile hiçbir işi olamazdı. Birey olarak çek alamazdınız, taşıt ya da konut kredisi almanız hayaldi. Bu ülke 1988 yılından beri bireysel bankacılık alanında dünyanın en inovatif pazarlardan biri haline geldi.
POS'ta Avrupa'nın en büyük pazarıyız
Türkiye'nin Avrupa'da bir numaralı olduğu konu POS penetrasyonu. POS'ta Avrupa'nın en büyük pazarıyız. Bütün bunları yaparken güvenliği hiçbir zaman elden bırakmadık. Chip&Pin 2007'den beri devrede. İnternette güvenli alışveriş için önce 3D Secure (3 Boyutlu Güvenlik) şimdi BKM Express kullanan bir pazar olduk. Zaten dünyanın bir süreden beri gözü üzerimizdeydi. 2008'den bu yana 10 ayrı bankamız, 10 ayrı NFC çözümü tanıttı. Artık küreselleşen dünyada bir inovasyon yaptığınızda Türkiye sınırları içinde kalmıyor. BKM Express'te de bunu yaşadık.
Endonezya hem danışmanımız ol, hem de ihaleye katıl dedi
BKM Express'i çıkarttık dediğimiz andan itibaren dünya bizi takip etmeye başladı. Almanya ile yakın bir ilişkimiz vardı. Alman Bankalar Birliği ile ilişkimizi Express özelinde bilgi alışverişine çevirdik. İspanya'nın en büyük özel bankaları bizimle temas edip çözümün sektörel detaylarını almak istediler. Endonezya'dan bir heyet geldi. Endonezyalı bankalara yaptıklarımızı anlattık. Endonezya ulusal alt yapı için büyük bir yatırıma kalkışıyor. Geçen hafta Endonezya'da yapacakları ihaleye bizi de davet ettiler.
Türkiye, Dibai'de onur konuğu olacak
Geçtiğimiz sene Abu Dhabi'de yapılan bir toplantıya katıldık ve Türkiye'nin ödeme sistemlerinde yaptıklarını anlattık. Bu yıl mayıs ayında kartlı ödeme sektöründe yazılım donanım üreten firmalarla Dubai'ye fuara gidiyoruz ve Türkiye onur konuğu olacak. Aynı organizasyonu ekimde İstanbul'da yapacağız. Körfez Bölgesi ve tüm komşu ülkelerden konuklarımızı İstanbul'da ağırlayacağız. Dünyanın tüm ülkelerinden üyesi olan Sony'nin başkanlığını yaptığı NFC Forum'a geçen yıl üye olduk ve Tokyo'daki toplantılarına katıldık. Şimdi 2013'te NFC Forum, Türkiye'de yapılacak. NFC Forum'un dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek 200 delegesi Türkiye'ye gelecek ve bankaların NFC uygulamalarını yerinde görecekler. Onları cepte telefonları ile ödeme yaparak kahve almaya götüreceğiz, Beşiktaş'tan vapura bindirip Üsküdar'a götüreceğiz ve çeşitli NFC ödemeler yaptıracağız.
Çinlilere Chip&Pin'de dikkat edilecek noktaları anlattık
Yine geçen sene Asya Pasifik'in en büyük kartlı ödeme organizasyonu APSCA'da Türkiye'nin Chip&Pin geçişini anlattık.
Uzak Doğu ülkelerinin de Chip&Pin'e geçme konusunda aynı Amerika gibi tereddütleri var. Biz, güçlü yanlarımızı ve geçişte dikkat edilmesi gereken konuları paylaştık. Dünyaya şu anda biz Türkiye'den know how ihraç etme noktasına geldik. Hem gelen yabancılara hem de temsil ettiğimiz noktalarda Türkiye'yi anlatıyoruz. Ocak-Haziran döneminde dünyanın dört bir yanında fuarlar var. Shangay, Londra, Barcelona, Seul ve San Francisco'da Mobile World, ulaşım kongresi, NFC fuarı gibi organizasyonlarda tecrübelerimizi anlatacağız. Merkezi Paris'te bulunan EFMA Avrupa'da bir kart komisyonu kurdu. İnovasyonları takip eden tecrübeyi paylaşan bu komisyona Türkiye'den BKM ve Bankalarımızı davet ettiler. Dünyanın en büyüklerinden pymnts.com'un inovasyon projesine katılıyoruz ödülle dönmek istiyoruz. Baktığınız zaman ödeme sistemlerimiz dünyanın Türkiye'yi tanıdığı birkaç sektörden biri haline geldi. Artık bir inovasyon çıktığında şaşırmıyorlar tecrübemizi öğrenmek istiyorlar.
Harcamaların içinde kartlı ödemelerin payı yüzde 35
2012 sonu itibariyle Türkiye'de kart sayısı 146 milyona ulaştı. Bu sayının 92 milyonu banka kartı, 54 milyonu kredi kartı. Son 5 senede kredi kartlarıyla alışveriş ortalaması yüzde 22 büyürken banka kartları ile alışverişler yüzde 51 arttı. Yine 2002 yılında Türkiye'deki toplam hane halkının harcamalarının içinde kartlı ödemelerin payı yüzde 9'du 2008'de yüzde 26'ya, 2011'de yüzde 30'a çıktı. 2012'yi yüzde 35 ile tarihi zirvede kapatıyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinan ESEN21 Ocak 2013 09:04

    Sn Canko ile aynı kurumda çalışmıştım. ŞubemiziZiyaret etiğinde karşılıklı konuştuğumuzda da 2 yıllık bir eleman olmama rağmen fikirlerimizi sinleyen mevkisi ile karşısındakini hor görmeyen biriyle çalıştığım için çok güzeldi. Örnek biri. Başarılı birisiyle tanışmak ve devamını böyle haberlerde duymak gurur verici. BAşarılı çalışmalarının devamını dilerim.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster