Ana SayfaRöportajlarDünya dijital cüzdanımıza bakıyor---

Dünya dijital cüzdanımıza bakıyor

1 / 4
Dünya dijital cüzdanımıza bakıyor
18 Ocak 2013 - 14:11 www.finansgundem.com

Kredi kartını Amerikalılar icat etti ama Türkler onları geçti. Dünyanın ilk ulusal dijital cüzdanını bir teknoloji şirketi değil Türk bankaları çıkarttı. 2013'te BKM Dijital Cüzdana sadece Avrupa, Amerika yolu değil Asya da gözüktü. Dr. Soner Canko’nun liderliğindeki Bankalararası Kart Merkezi’ne tüm dünyadan teklif yağıyor...

Dijital cüzdan için Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) dijital cüzdanı Avrupa'da hem Alman hem de İspanyol bankalarının ilgisini çekerken Endonezya'dan "Gelin bizim dijital cüzdanımızı da siz yapın" teklifi geldi. Dünya Gazetesinden Ece Ceyhun'un haberine göre, Türkiye'nin kartlı ödeme sistemleri teknoloji hizmeti veren tüm ortakları ile Dubai'ye de çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Dubai'de bu yıl Türkiye onur konuğu olacak. Türk bankalarının NFC (Near Field Communication) ve Mobil uygulamalarını dinlemeye ise dünyanın en büyük bankalarının temsilcileri İstanbul'a dinlemeye gelecek.
Çinliler ise Türkiye'nin bundan 2007'de uygulamaya aldığı Chip&Pin teknolojisindeki deneyimleri için BKM'nin kapısını çaldı. Dünyada ulusal ilk dijital cüzdanı Türkler çıkarttı. Aslında bu tür yenilikleri hisseleri Nasdaq ya da Wall Street'te işlem gören dünya devi bir teknoloji firmasının çıkartması bekleniyordu. Ne de olsa kredi kartı denen plastik de Amerika'da keşfedilmişti. Ama Türkler burada elini çabuk tuttu. İşin bir ilginç tarafı da dijital cüzdanı çıkartan şirket, bir teknoloji firması değil Türk Bankalarının ortak kurumuydu.
BKM tarafından çıkartılan dijital cüzdan (BKM Express) bugün 10 bankanın kartı tarafından desteklenirken üye işyeri sayısı ve kullanıcısı her geçen gün artıyor. BKM'nin kapısında da "Bize dijital cüzdanı anlatır mısınız?" diyen ülke sayısı da artıyor. Türkiye, dijital cüzdan ile yurt dışına know how ihraç etmeye hazırlanıyor. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türk kartlı ödemeler sisteminin dijital cüzdanı çıkartmasının dünyada çok hızlı yankı bulduğunu söyledi. Canko," Dijital cüzdanı çıkarttığımızı öğrenenler için ilk defa bir ülkede bankaların kurduğu bir kurumun yapıyor olması ilginç geldi" bilgisini paylaştı. Canko ayrıca 2013'te BKM olarak NFC, Chip&Pin ve dijital cüzdan deneyimlerini dünyanın dört bir yanından gelen heyetlere anlatmaya devam edeceklerini vurguladı. 2023 nakitsiz toplum hedefi için çalışmaya devam ettiklerini ve "BayBaynakit" iletişim kampanyalarına yine bu yıl hız vereceklerini ifade eden Soner Canko, "2013'te yepyeni bir iletişim kampanyası ile "BayBaynakit" mesajlarımızı güçlendireceğiz. 29 Ekim 2023'e kadar 1 TL daha az nakit kullanılsın diye çalışacağız" dedi. Soner Canko ile projeleri, tüketicilerin eğilimlerini ve herkesin söyleyecek bir lafı olduğu kart dünyasını konuştuk. Kart kullanıcısı aslında arkadaki hizmeti istiyor Soner Canko, kart kullanıcısının alışkanlıklarını ve taleplerini anlatırken kendi deneyimlerinden de örnekler verdi. 8 yıl boyunca bir kamu bankasının kart operasyonlarının başında olan Canko, "Türkiye'nin en ucuz kredi kartlarını üstelik taksitli ve sadakat özellikli kredi kartını verdik. Üstelik az reklam yaptık. Ucuz olsun diye en düşük kredi kartı faizini uyguladık. Satışlarımız hiç artmadı. Çünkü kart kullanıcısı kartı değil arkasındaki hizmeti istiyor. Havaalanında indirimli otopark imkanı, puan toplamak ya da uçuş mili biriktirmek istiyor" diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinan ESEN21 Ocak 2013 09:04

    Sn Canko ile aynı kurumda çalışmıştım. ŞubemiziZiyaret etiğinde karşılıklı konuştuğumuzda da 2 yıllık bir eleman olmama rağmen fikirlerimizi sinleyen mevkisi ile karşısındakini hor görmeyen biriyle çalıştığım için çok güzeldi. Örnek biri. Başarılı birisiyle tanışmak ve devamını böyle haberlerde duymak gurur verici. BAşarılı çalışmalarının devamını dilerim.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster