Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

8 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Büyüme Odağı

Geçen yıl başlayan kredilerdeki büyüme hamlesi 2017'de de devam ediyor. Genel Müdür Faik Açıkalın artan mevduat maliyetlerine karşılık 'verimlilik' kozunu oynamaya kararlı.

Gecen yıl finansal piyasalarda yaşanan zorluklar bankaları da bir hayli köşeye sıkıştırdı. Ne var ki I Yapı Kredi zor koşullara rağmen 'büyüme odaklı yatırım' stratejisini uygulamaya devam etti. Rakamlara bakıldığında bu strateji hemen kendini gösteriyor; banka 2016'yı kredi hacminde üçüncü en büyük özel banka olarak tamamladı. 2017'ye ise piyasalara paralel olarak iyi bir giriş yaptı. İlk çeyrekte 1 milyar lira net kar açıklayan bankanın Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2017'de büyüme odaklı yatırım stratejileri kapsamında sağlıklı ve kaliteli büyüme hedefini devam ettireceklerini ve 2017'nin ilk çeyreğinde gösterdikleri performansı yılın tümüne yaymak adına çalıştıklarım belirtiyor.

Faik Açıkalın için rekabette sürdürülebilirlik ön planda yer alıyor. Bu nedenle Açıkalın bankanın rekabet stratejisiyle ilgili "Yapı Kredi olarak hangi alanda olursa olsun sürdürülebilir uygulamalara büyük önem veriyoruz. Kısa dönemdeki kazançlar yerine sürdürülebilir büyümeye odaklanıyoruz. Yatırımlarımızı da sürdürülebilirlik esaslarını gözeterek gerçekleştiriyoruz" diyor. Rekabette önemsedikleri bir diğer nokta ise müşteri memnuniyeti. Açıkalın, "Zorlu rekabet ortamında ve yeni yasal düzenlemeler ışığında, müşteri memnuniyetini daha da iyileştirmek amacıyla yıl boyunca birçok yenilikçi projeye imza atacağız" diyor ve ekliyor "Proje finansmanı konusunda kurumsal ve ticari bankacılıkta, KOBİ bankacılığında, bireysel bankacılık ile dijital bankacılıkta odağımızı sürdürerek dengeli, katma değer yaratan bir büyüme sağlamayı hedefliyoruz."

Yapı Kredi dijital bankacılık konusunda da Türkiye'nin önde gelen bankaları arasında yer alıyor. Hatta 'Türkiye'nin dijital bankası' sloganı bile kullanılıyor. Banka yıllardır İnternet bankacılığına ve mobil kanallara yaptığı yatırımlara her sene yenilerini eklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa ve Türkiye'de bir ilk olan göz tanıma sistemi ile Mobil bankacılığa giriş sistemi uygulamaya sokuldu. Öte yandan Yapı Kredi Mobil'e MobilNakit ile ATM'ye dokunmadan QR kod ile anında para çekme ve Çağrı Merkezi'ne direkt bağlanma özellikleri eklendi.

Açıkalın yılın ikinci yarısında da dijital bankacılıkta devrim yaratacak yeni ürün ve hizmetler sunacaklarını söylüyor ve ekliyor "Bu alandaki lider uygulamalarımız sonucunda dijital kanallarımızın işlem adetlerinde de büyük artışlar gördük. Nakit dışı işlemlerde dijital bankacılık kanallarımızın penetrasyonu yüzde 93'e, dijital müşterilerimiz içindeki mobil bankacılık penetrasyonumuz yüzde 77'ye yükseldi. Böylece her dört dijital müşterimizden üçü mobil bankacılık müşterisi haline geldi."

2017'de Yapı Kredi'nin önemsediği konulardan bir diğeri ise fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi oldu. Küresel ve yerel belirsizliklerin hakim olduğu 2016 piyasalar açısından zorlu bir yıldı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı, Amerika ve Avrupa'daki seçimler piyasaları oldukça etkiledi. Ayrıca Fed 2015 sonunda başladığı faiz artış sürecine devam etti. Kurdaki hareketlenmeler de dış finansman imkanlarını kısıtladı. Yapı Kredi ise bütün bu olumsuzluklara rağmen dış finansman kaynaklarını arttırdı. 2017'de 19 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 1 milyar 350 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağlandı. Sene başında da 5 yıl vadeli 600 milyon dolar tutarında eurobond ihracı gerçekleştirdi.

2016 yılında kredi büyümesinde görülen yavaşlamanın aksine 2017 yılma güçlü bir kredi büyümesi ile girildi. Mayıs sonu itibarı ile krediler yıl sonuna göre yüzde 9,3 büyüyerek 1,8 trilyon lira seviyesine ulaştı. Mevduat büyümesi ise bunun bir miktar altında kalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Kredilerdeki bu büyümede ise en önemli etken, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile sağlanan kolaylık oldu. KGF ile KOBİ'lere ve KOBİ dışı işletmelere sağlanan kredilerde büyük bir artış gözlendi. Yapı Kredi de bu fırsatı kaçırmadı. Açıkalın "Kredilerde sağladığımız büyüme, bankamızın dengeli büyüme yaklaşımı tarafından desteklendi. Yapı Kredi olarak ayrıca şirketler ve ihracatçıları destekleyen Kredi Garanti Fonu'ndan aktif bir şekilde yararlandık" diyor. Zira rakamlar da öyle gösteriyor. Yapı Kredi 2017 ilk çeyrekte toplam nakdi ve gayri nakdi kredilerini yüzde 5 artışla 256,1 milyar liraya, toplam mevduatını ise yüzde 4 yükselişle 163,5 milyar liraya çıkararak sektördeki kredi büyümesinde geri planda kalmadı. Açıkalın sene sonu planlarını ise "Sektörde kredilerin 2017'yi yaklaşık yüzde 13 oranında büyüme ile tamamlayacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl bizim kredi büyümemiz özel bankalara paralel olarak yüzde 10-12 seviyelerinde olacak" diyerek açıklıyor.

Bankacılık sektörünün karı yılın ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 büyüyerek 17 milyar lira seviyesine ulaştı. Özkaynak karlılığı ise nisan ayı itibarı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak yüzde 17,4 seviyesinde gerçekleşti. Yapı Kredi de karlılığını artıran bankalar arasındaydı. 2017'nin ilk çeyreğinde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artıran banka özkaynak karlılık oranında ise yüzde 15,8'e ulaştı. Açıkalın karlılıkta bu artışın en önemli nedenlerinin güçlü kredi büyümesi sayesinde ivme kazanan temel bankacılık gelirleri ve verimlilik odaklı yaklaşım neticesinde enflasyonun altında gerçekleşen operasyonel gider büyümesi olduğunu söylüyor. Öte yandan TL mevduat maliyetlerinin, birinci çeyrek özelinde enflasyonun gösterdiği artışın aksine yatay seviyelerde seyrederek karlılık üzerinde geçici bir olumlu etki yarattığını gözlemlediklerini ve son iki ayda mevduat maliyetlerinin tekrardan yukarı yönlü ivmelendiğini söylüyor. Tabii bu da net faiz üzerinde olası bir negatif etki ihtimalini doğuruyor. Fakat Açıkalın'a göre düzenleyici kurumların ekonomik canlanmayı destekleyen yaklaşımı devam ederse sektör özkaynak karlılığı yılın ilk dört ayında yakaladığı seviyeyi koruyacak gibi görünüyor.

Sektör zorlu faaliyet ortamına rağmen 2017'de beklenenin üzerinde bir performans sergiliyor. Açıkalın da bu olumlu havanın devam edeceğini ve Yapı Kredi'nin büyüme hedefinde ilerleyeceğini şu sözlerle belirtiyor: 'Yapı Kredi olarak sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeye odaklanarak son iki senedir şube, ATM ve çalışanlarımıza yaptığımız yatırımlarla güçlendirdiğimiz hizmet ağımızı daha da geliştireceğiz. Yılsonunda karlılık ve kredi büyümelerimizde de özel bankalara paralel bir gelişim sergilemeyi hedefliyoruz."

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster