Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

11 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Kurumsal Bankacılık Atağı

Qatar National Bank'ın geçen yıl 2,7 milyar euroya satın aldığı Finansbank kurumsal kredilerde atağa geçmeye hazırlanıyor.

Gecen yıl hem Finansbank hem de bankacılık sektörü için önemli bir gelişme yaşandı. Katarh Qatar National Bank (QNB), National Bank of Greece'in (NBG) Finansbank'taki yüzde 99,81 payının tamamını 2,7 milyar euroya satın aldı. 27 ülkede faaliyet gösteren, Ortadoğu ve Afrika da önemli bir pazar payına sahip olan QNB bu yatırımla birlikte Türkiye pazarına da giriş yaptı. Ekim 2016 itibariyle ise Finansbank isim değişikliğine giderek yoluna QNB Finansbank olarak devam etme kararı aldı.

Gerek küresel gerekse yerel ekonominin zor günler geçirdiği 2016'da Türk bankacılık sektörüne giriş yapan QNB, Finansbank'taki ilk yılını başarılı bir şekilde kapattı. 2017'nin ilk çeyrek rakamlarına göre bankanın toplam aktifleri 109 milyar 10 milyon lira olarak gerçekleşirken, müşteri mevduatı yüzde 6 oranında artarak 54 milyar 899 milyon liraya, özkaynakları da yine yüzde 6 oranında aratarak 10 milyar 742 milyon liraya ulaştı. Banka ayrıca kredilerde sektörün üzerinde bir performans sergileyerek yüzde 10 büyüme oranına ve 69 milyar 191 milyon liralık kredi hacmine ulaştı. QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu 2017 hedeflerinin sektör büyümesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmek olduğunu söylüyor.

Son dönemde ticari kredilerde Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) kapsamının genişletilmesi, konut kredilerinde kamu bankaların öncülüğünde faizlerin düşürülmesi, tüketici kredilerinde regülasyonların gevşetilmesi gibi iç talebin canlandırılmasına dönük politikalar kredi büyümesinde ivmelenmeye yol açtı. Bununla beraber fonlama için kaynak ihtiyacı ortaya çıktı. Yılın ilk yarısında bankalar bu ihtiyaçlarını daha çok iç kaynaklara yönelerek karşılamaya çalıştı ve bu durum mevduat faizlerinde baskıya yol açtı. Güzeloğlu'na göre bu duruma engel olmanın ve kredi büyüme hızını korumanın yolu dış finansmandan geçiyor. Özellikle referandum sonrası dış yatırımcıların risk algılarındaki iyileşmeyi vurgulayan Güzeloğlu "İç ve dış koşullar olumlu seyrettiği takdirde dış finansmanın artması kredi faizleri üzerindeki baskıyı da rahatlatacak. Bu durumda yılsonunda, önceki projeksiyonumuz olan yüzde 12'den daha iyi, yüzde 15'ler civarında kredi büyüme oranlarına ulaşılabilir" diyor.

Bankalar 2017'nin ilk çeyreğinde özkaynak karlılıklarını ve net dönem karlarını geçen yılın aynı dönemine göre oldukça artırdı. Düzenleyici kurumlar tarafından bankaların üzerindeki yüklerin hafifletilmesinin olumlu etkisi ve büyümeyi hızlandırmaya yönelik teşvik edici önlemlerin alınması da bu artışa destek oldu. QNB Finansbank da sektöre paralel olarak karlılığını artıran bankalardan biriydi. Bankanın toplam özkaynakları 2016 sonuna göre yüzde 6 oranında artarak 10 milyar 742 milyon liraya ulaştı ve sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 14,25 oldu. Güzeloğlu karlılıktaki bu artışın en büyük nedeninin kredi büyümeleri olduğunu düşünüyor ve KGF ile oluşturulması öngörülen 250 milyar liralık kredi hacminin kredi büyümelerindeki rolüne dikkat çekiyor. Ayrıca KOBİ'lere kullandırılacak kredilerde bankaları rahatlatan bu tedbirin reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırarak üretimi destekleyeceğini öngörüyor.

Bankalar için özkaynak karlılığını arttırmak oldukça mühim ve bunu sağlamak için de yönetimler maliyet kontrolüne yoğunlaşıyor. Maliyet kontrolü ise en iyi tüzel krediler üzerinde sağlanabiliyor. Bu nedenle özellikle son yıllarda kredi kartı ve kredi mevduat hesabı faiz oranlarına getirilen düzenlemeler bankaları daha karlı alan olan tüzel kredilerde büyümeye yöneltiyor. QNB Finansbank'ın 2017 rekabet stratejisinde de tüzel krediler ön plana çıkıyor zira Güzeloğlu sektör büyümesinin daha çok tüzel krediler alanında devam edeceğini düşünüyor. Güzeloğlu, bilanço ağrılığında tüzel kredilere ağırlık verilmesi dışındaki rekabet stratejisini ise şu şekilde açıklıyor: "Özellikle kurumsal bankacılık ve proje finansmanı alanında daha rekabetçi olmayı ve dış ticaret işlemlerinde önümüzdeki yıllarda da pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz."

Gelişen teknoloji ile birlikte bankacılık sektöründe dijitalleşme verimlilik için önemli bir rol oynamaya başladı. Dijitalleşme konusunda daha yetkin olan bankalar rakiplerine göre gelir gider oranlarında daha iyi bir performans sergiledi. Güzeloğlu önderliğindeki QNB Finansbank da dijitalleşme ve inovasyonun önemine inanıyor. Son yıllarda operasyonel verimliliklerinde ciddi bir artış olduğunu belirten Güzeloğlu "Dijitalleşme ve buna paralel bir şekilde operasyonel verimliliği artırmak için yatırımlar yaptık. Bunun sayesinde hem müşterilerimizin dijital dünyayla tanışmasını hızlandırdık hem de şube süreçlerimizde hissedilir hız ve verimlilik sağladık. Banka olarak önümüzdeki dönemlerde de operasyonel verimliliğimizi artırıcı projeler önceliğimiz olacak" diyor.

Sektörde 2017 ile ilgili pozitif bir hava söz konusu. Geçen yılsonuna göre sektör aktif büyüklüğünde yüzde 4,9, kredilerde yüzde 5,5, menkul değerlerde yüzde 4,1, mevduatta ise yüzde 4,4 artış gösterdi. Fakat 2017 Mayıs sonu itibari ile 250 Milyar liralık KGF limitinin yaklaşık 180 milyar lirası kullandırıldı. Dolayısıyla 2017'nin ikinci yarısının ve 2018'in sektörde krediler açısından daha yavaş geçmesi bekleniyor. Güzeloğlu da önümüzdeki dönemde KGF kredilerinin etkisinin azalacağına dikkat çekiyor. Ayrıca mevduat maliyetlerindeki yükseliş trendinin değişmemesi durumunda, bankaların yüksek maliyetli borçlanmaya devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Öte yandan piyasaların geleceğine dair şu yorumu yapıyor: "Ülke ekonomisine paralel olarak bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün ve karlılığının artması beklenebilir. Küresel belirsizliğin azalması ve jeopolitik risklerde meydana gelebilecek olası iyileşmeler büyüme ve karlılık rakamlarını olumlu etkileyecek. Ek olarak finansal performansın geliştirilmesinde inovasyon yatırımlarının ön plana çıkacağım öngörüyorum." Sektörün karlılığında ise Güzeloğlu'na göre dijitalleşme ve buna paralel olarak operasyonel verimliliği artırmak için yapılacak yatırımlar etkili olacak.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster