Foto GaleriEkonomiYeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

4 / 6 Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?
01 Ocak 2017 - 00:00

2016 yılının son haftalarını Noel tatilinin vermiş olduğu rehavet ile geçiren küresel finansal piyasalar, 2017 yılının ilk haftasına yoğun bir makro gündem ile başlayacak. Küresel bazda değerlendirecek olursak; ABD’de Aralık ayına ilişkin açıklanacak olan istihdam raporu dolar cephesinde tansiyonu artırabilir. Fed’in 2016 yılının son toplantısında faiz artışı ile birlikte 2017 yılına dair 3 adet faiz artışı beklentisini telaffuz etmiş olması, ABD’den gelecek olan veri akışına olan duyarlılığı artırdı. Geçtiğimiz haftalarda Noel rehaveti nedeniyle dolar cephesinde nispeten görülen sakin seyrin ardından, söz konusu veri akışı dolar cephesinde hareketliliğin bahanesi olacaktır. Ancak 2017 yılının ilk haftasında, doların aşırı değerlenmesine ilişkin hatırlatmak isterim ki; doları güçlü kılan Fed’in faiz artırım beklentilerine değinecek olursak, geçtiğimiz yıl Aralık ayındaki faiz artışı sonrasında 2016 yılına ilişkin 4 adet faiz artırımı beklentisini belirten Fed 2016 ilk çeyrekte çekimser tavrı ile söz konusu beklentileri yarıya indirmiş ve dolara olan ilgi azalmıştı. Bu sebeple Çin’e dair belirsizlikler, Avrupa’da 2017 yılının neredeyse tamamını seçim ile geçirecek olması ve Trump’ın söz konusu ekonomi planlarının gerçekten uygulayıp uygulayamayacağı belirsizlikleri nedeniyle 2017 ilk çeyrekte tarih tekerrür edip, dolar popülaritesini kısmen yitirebileceğini de unutmamak ta fayda var.

Yurt içinde ise haftanın en önemli gündem maddesini Aralık ayına ait enflasyon verisi oluşturmakta. Merkez Bankası’nın para politikası duruşuna ilişkin enflasyon faktörünün baskın karakter olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, enflasyon verisi nispeten Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde hareketlilik yaratabilir.

2016 yılının başında düşük seyir izleyen ve dünya genelinde küresel büyüme endişelerini tetikleyen petrol fiyatları, yıl içerisinde OPEC üyelerinin yarattığı hareketlilik paralelinde yılı yükselişle tamamlamayı başardı. Petrol fiyatlarına ilişkin algı OPEC çerçevesinde şekillense de, ABD’nin kaya gazı üretimindeki artış ile dünya genelinde dengeler değişti. Trump’ın ABD’de başkanlık koltuğuna oturacak olması sonrası Trump’ın içeride üretimi destekleyici politikaları ile ABD kendi içerisinde daha hızlı büyüyecek. Obama’nın petrol fiyatları ile başlatmış olduğu globalleşmeden millileşmeye doğru giden politikalar doğrultusunda ABD ekonomisi eskisi kadar dış ticaret yoluyla dünya ekonomisinin büyümesine katkı sağlamayacak. Kendi içerisinde daha hızlı büyüme gösteren ABD paralelinde, Çin ve Avrupa’da başta ticaret hacminin azalması ile küresel büyüme endişeleri daha şiddetli telaffuz edilebilir. Bu durumda geniş resimde baktığımızda, küresel büyümeye bağlı talep artışının görüleceği bir petrolden bahsetmek mümkün görünmemekte. Bununla birlikte Trump enerji politikaları da uzun vade de petrol fiyatlarındaki yükselişi desteklemiyor. Trump’ın seçim sürecinde ekonomiye ilişkin vaatleri arasında Amerikalı petrol üreticilerine teşvik vermeyi planladığı yer alırken, kendisinin ifadelerinden de anlaşıldığı üzere Suudi Arabistan’dan ve diğer ülkelerden petrol ithalatını mümkün olduğunca azaltmayı planlamaktadır.

Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Trabzonlu01 Ocak 2017 20:37

    Türkiyede kaç terörist etkisiz hale getirdik, El Babta başkalarını koruyacağınıza her hafta can pazarına dönen yurdumuzu niye korumuyorsunuz KOMUTANIM?

  • ismail Midiliç01 Ocak 2017 11:13

    BÖYLE BEÖLYLE DOLARI 3,55 GETİRDİNİZ DOLAR YATIRIM ARACI DEGİLDİ NE OLDU HEYYY BEYLER ARTIK SİZLERE KİMSE İNNAMİYOR

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster