Foto GaleriEkonomiYeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

3 / 6 Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?
01 Ocak 2017 - 00:00

BORSA:

Yılın son haftasında sakin bir seyir izleyen borsa kendini 2017 yılına hazırlıyor. Yılın ilk ayı ocakta dünya genelinde piyasalarda bir ralli bekleniyor. Özellikle Amerika cephesindeki başkanlık devriyle beraber başta Amerika olmak üzere Asya ve Avrupa piyasalarında çeşitli dalgalanmalar bekleniyor. Bu bakımdan Türkiye piyasalarında da bir aşırı hareketlilik yaşanabilir. BİST100 endeksine baktığımız zaman 76 – 78 bin arasında olduğunu görüyoruz. Yılın ilk haftalarında bu iki seviyeden herhangi bir kırılması endeks adına ocak ayının yönünü belirleyebilir.

DOLAR:

FED ve politikaları doların kaderini, dolarda başta ülkemiz olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkenin kaderini belirliyor. 20 Ocakta Trump keskin ve yenilikçi ekonomik politikalarıyla beraber koltuğa oturuyor. 2017’de adından sıkça bahsedeceğimiz nerdeyse kesinleşen Trump’ın başkanlığa gelmesiyle beraber aldığı kararları FED cephesi yakından takip edecek ve beraber bir uyum sağlayabilirler ise 3 faiz artışı gerçekleştirecek. Şuan ekonomistler 3 faiz artışının da gerçekleşmesi için bir sorun olduğunu görmüyor ancak yeni parti ve yeni politikalar insanları ters köşe yapabilir. Şayet beklenen artışlar gerçekleşir ise dolar endeksinde kademeli olarak ciddi artışlar görünebilir.

PETROL:

OPEC 2016’ın son ayında alınan kararla birlik üyesi ülkeler petrol fiyatlarını toparlamak adına üretim kısıtlamasına gitti. Çok uzun süre bir türlü ortak karar alamayan OPEC sonunda uzlaşmaya varması ve OPEC dışı ülkelerinde bu uzlaşma adına petrol üretimlerinde kısıtlamaya gitmesi petrol fiyatlarını 47’den 54 dolara kadar taşıdı ve yılın son günlerinde 56.5 $ civarlarında fiyatlanıyor. Yeni yılda ise petrolün kaderini yine OPEC ve son toplantılarda aldığı kararların uygulanıp uygulanmaması belirleyecektir.

FAİZ:

TCMB faiz kararlarını genellikle FED’e uyumlu bir şekilde veriyor çünkü ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyuyor. Yabancı yatırımcı ise FED’in artırım beklentisiyle artan ABD tahvil faizleriyle beraber Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden dövizleriyle beraber çıkıyorlar. Bu durumu önlemek adına TCMB FED’in uyguladığı politikaları ve etkilerini izleyerek faiz artırım veya sabit tutma gibi kararlara gidebilir. Ancak unutmamak gerekir ki ülkemizdeki işsizlik ve enflasyon oranları da faiz hakkında kararlar alınırken masaya yatırılacak ve durum ve koşullara göre en iyi karar verilmeye çalışılacaktır.

Marbaş Menkul Değerler

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Trabzonlu01 Ocak 2017 20:37

    Türkiyede kaç terörist etkisiz hale getirdik, El Babta başkalarını koruyacağınıza her hafta can pazarına dönen yurdumuzu niye korumuyorsunuz KOMUTANIM?

  • ismail Midiliç01 Ocak 2017 11:13

    BÖYLE BEÖLYLE DOLARI 3,55 GETİRDİNİZ DOLAR YATIRIM ARACI DEGİLDİ NE OLDU HEYYY BEYLER ARTIK SİZLERE KİMSE İNNAMİYOR

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster