Foto GaleriEkonomiYeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?

2 / 6 Yeni yılın ilk haftasında borsa ve dolarda yön ne olur?
01 Ocak 2017 - 00:00

BIST’te 100 ve 200 günlük ortalamalara dikkat

  Yılın son haftasını oldukça düşük bir hacimle geçiren BIST 100, pazartesi günü gerçekleşen yaklaşık 775 milyon TL’lik hacimle, yarım iş günleri de dahil son yılların en düşük hacmi olarak kayda geçti. Sonraki günlerde hacimde toparlanmalar görülse de genel olarak düşük hacim ve Suriye’deki ateşkes görüşmeleri haberleriyle yukarı yönlü denemeler gerçekleşti. Yeni yılın ilk haftasında işlem hacminde ve volatilitede yavaş yavaş hareketlenme görülecektir. Asıl hareketlenmenin ise ikinci haftadan itibaren başlamasını bekliyoruz. 20 Ocak’ta görevi fiilen devralacak Trump ve 27 Ocak’taki Fitch’in Türkiye değerlendirmesi bu ayın en önemli başlıkları olarak bulunuyor. Bununla birlikte Suriye konusunda son dönemde Rusya ile atılan adımlar, piyasalarımız açısından pozitif olmakla birlikte, Trump’lı ABD’nin bu sürecin neresinde olacağı hala belirsiz. Bu konu netleştikten sonra çözüm konusunda atılacak adımlar hızlanacak olur ise düşen jeopolitik riskler fiyatlamalara daha fazla yansıyabilir. Bu nedenle Trump ve kabinesinin bu konuda vereceği mesajlar yeni yılın ilk günlerinde hareketlilik getirebilir. Teknik olarak baktığımızda ise BIST 100 endeksi 100 ve 200 günlük ortalamaların bulunduğu kabaca 77.000-78.200 aralığına sıkışmış durumda. Trendin yukarı yönlü olmasına karşın, göstergelerin negatif aykırılıklar üretmeye başlaması dikkat çekiyor. Bu nedenle piyasa katılımın da genel ortalamanın altında kalmaya devam etmesini beklediğimiz haftada aşağı yönlü riskleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. 

Dolar/TL’de yeniden hareketlilik başlayabilir 

Yılın son haftalarında uluslararası piyasalarda yeni pozisyon alımlarının oldukça sınırlı olduğunu buna bağlı olarak da hacimlerin ve likiditelerin düştüğünü gördük. Dolar/TL’de de son günlerde önceki haftalara göre daha stabil bir görünüm oluşmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Uluslararası piyasaların bu haftadan itibaren yavaş yavaş tatil modundan çıkması hareketliliği de yeniden getirecektir. Dolar/TL’de son dönemlerdeki yukarı yönlü hareketlerde 3,55’in üzerinde kapanış yaşanmamış olması, bu seviyenin psikolojik önemini de artırdı. Bu nedenle yeni yılın ilk haftalarında da izleyeceğimiz en önemli seviye burası olacak. Bu seviyenin üzerinde kapanış ihtimali doğacak olur ise yılın ilk aylarında Dolar/TL’de zirve arayışları devam edebilir. Aşağıda ise 3,45’in altında kapanış ihtimali doğmadığı sürece kurlardaki stresin azaldığından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Özetle yılın ilk haftalarında 3,45-3,55 aralığındaki hareketi takip edeceğiz. Bu seviyelerden birinin kırılması durumunda kırılma yönünde daha sert hareketler görülecektir. 

OPEC arz kesintisi devreye giriyor 

OPEC’in Viyana’da 30 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında 2017 yılından itibaren geçerli olmak üzere günlük arzı 1,2 milyon varil düşürerek 32,5 milyon varile çekilmesi konusunda anlaşmaya varmasından sonra petrol fiyatları yukarı yönlü bir seyir izlemişti. OPEC üyesi olmayan ülkelerinde arz kısıntısına katılacağına yönelik gelen haberler petrol fiyatlarını desteklemeye devam etti. Geçen haftaya 55,17 dolar seviyesinden başlayan brent petrol yukarı yönlü seyrine devam etti. En düşük 55,02 ile en yüksek 57,29 dolar seviyeleri arasında hareket eden brent petrol 57,29 dolar zirvelerini test ederken ABD tarafında açıklanan ham petrol stokları verisinin beklentinin üzerinde gelerek arz fazlasına işaret etmesi nedeniyle gördüğü zirve seviyelerinden geri çekilme yaşasa da kazançlarını korudu ve haftanın son işlem gününde TSİ 16:30 saatinde 56,71 dolar seviyesinden işlem gördü. Önümüzdeki hafta OPEC’in almış olduğu günlük üretimdeki 1,2 milyon varillik arz kesintisi devreye girecek. OPEC üyesi olmayan ülkelerin de bu kararı ne derece uygulayacağı ilerleyen süreçte izlenmeye devam edecek. Arz kısıntısı kararının uygulamada da başarıya ulaşması petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin korunmasını ve yeni zirvelerin test edilmesini sağlayabilecektir. Önümüzdeki hafta petrol fiyatlarını etkileyebilecek olan en önemli veri akışı ABD tarafında Perşembe günü açıklanacak olan ham petrol ve benzin stokları verileri olacak. Ayrıca petrol üretici olan ülkelerden üretim ve arz kısıntısı konusunda gelebilecek olan haberler petrol fiyatlarındaki seyir üzerinde etkili olacaktır. 

Faizler için enflasyon rakamı takip edilecek 

Geçen haftaya %10,53 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz, hafta içinde en yüksek %10,70, en düşük %10,30 seviyesini görerek haftayı %10,60 civarında tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11,38 seviyesinden başlayarak, en yüksek %11,66, en düşük %11,22 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11,40 civarından yaptı. Özetle, hafta boyunca 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizinin ve 10 yıllık tahvil faizinin hafif yükseliş eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta Noel tatili nedeniyle yurtdışında çoğu piyasanın kapalı olması nedeniyle yurtiçi piyasalarda hacimsiz ve sakin bir seyir izlendi. Yurtiçinde açıklanan ekonomik verilerin ise tahvil faizleri üzerinde önemli bir etki bırakmadığını gördük. Önümüzdeki hafta yurtiçi piyasalarda salı günü açıklanacak aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi aralık ayında enflasyonun %0,96-%0,99 aralığında artış göstermesi, bizim beklentimiz ise aylık bazda %0,99 yükseliş kaydetmesi yönünde. Enflasyonun beklentileri aşması durumunda tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Bunun yanı sıra Hazine tarafından, pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli değişken faizli, Salı günü ise 5 ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihaleleri gerçekleştirilecek.

Üzeyir Doğan - Gedik Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Trabzonlu01 Ocak 2017 20:37

    Türkiyede kaç terörist etkisiz hale getirdik, El Babta başkalarını koruyacağınıza her hafta can pazarına dönen yurdumuzu niye korumuyorsunuz KOMUTANIM?

  • ismail Midiliç01 Ocak 2017 11:13

    BÖYLE BEÖLYLE DOLARI 3,55 GETİRDİNİZ DOLAR YATIRIM ARACI DEGİLDİ NE OLDU HEYYY BEYLER ARTIK SİZLERE KİMSE İNNAMİYOR

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster