Foto GaleriGündemSüveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru

Süveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru

9 / 14 Süveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru
29 Mart 2021 - 15:07

6- Enerji sektörü nasıl etkilendi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin enerji ve emtia araştırmaları kuruluşu Global Platts'ın verilerine göre, 2019'da Süveyş Kanalı'ndan taşınan ham petrol miktarı günlük 5 milyon varildi. Çift yönlü gemi kapasitesi 50 ile 85 arasında değişen kanaldan aynı sene, 31 milyon metric ton LNG taşındı.

Kazanın ardından bekleyen gemiler arasında en az 28 ham petrol tankeri olduğunu söyleyen S&P Global Platts'a göre bunların taşıdığı petrol yaklaşık 26 milyon varildi. Yaklaşık 1 milyon metric ton ağırlığında petrol ürünü ve kimyasal taşıyan tanker sayısı ise 24 olarak tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan, Libya, Meksika, Irak ve Kazakistan gibi ülkelerden transfer edilen petrolün yanı sıra neftyağı, jet yakıtı, fuel oil ve motorin de bekleyen ürünlerden bazıları.

Süveyş Kanalı'nın tıkanmasından bir gün sonra Brent petrol fiyatı yüzde 2,9 yükselerek, varil başına 62 doları geçmişti. Haftanın ilk iş gününde ise 64 dolardan işlem görüyor.

"2 milyon metreküp LNG sevkiyatı etkilenebilir"

Anadolu Ajansı'nın merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie verilerinden derlediği bilgilere göre Süveyş Kanalı küresel LNG ticaretinin yüzde 8'ini oluşturuyor. Geçen yıl sadece Katar'dan Avrupa'ya haftada ortalama beş adet olmak üzere toplam 260'a yakın LNG kargosu gönderildi.

Norveç merkezli enerji araştırma kuruluşu Rystad Energy'nin Doğal Gaz ve Elektrik Piyasaları Başkanı Carlos Torres Diaz, yaptığı açıklamada, Avrupa'da artan hava sıcaklıklarıyla doğal gaz talebinin azalmaya başladığını ancak kıtada düşük yer altı depolama seviyelerini yenilemek için sürekli LNG tedarikine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Süveyş Kanalı'ndan haftada ortalama beş geminin geçtiğini ifade eden Diaz, "İki haftalık bir kapanma yaklaşık 2 milyon metreküp LNG'nin Avrupa'ya teslimatını erteleyebilir. En kötü senaryo olan 4 haftalık bir kapanmada ise yaklaşık 4 milyon metreküp kargo teslimatı gecikmiş olacak." bilgisini paylaştı.

Diaz, güzergahın bir hafta içinde geçişlere hazır duruma gelmesi halinde dahi kanalı geçmek için uzun bir gemi kuyruğu oluşacağını söyledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster