Foto GaleriGündemSüveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru

Süveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru

10 / 14 Süveyş Kanalı krizi hakkında merak edilen 10 soru
29 Mart 2021 - 15:07

7- Başka hangi ürünler etkilendi?

Orta gelirli ülkelerin ekonomisinden 6,8 trilyon dolar silen, 88 ila 115 milyon insanı aşırı yoksulluğa iten pandemi, hâlihazırda küresel tedarik zincirinde de derin yara açtı.

Aşılama konusundaki olumlu gelişmelere rağmen pek çok üretim merkezinin kapalı olması, çalışan kişi sayısının azalması nedeniyle toparlanma oldukça yavaş devam ediyor.

Petrol fiyatlarında dalgalanma yaratan Süveyş Kanalı krizi, diğer pek çok ürünün tedariğini de olumsuz etkiliyor.

Bunlardan biri pandeminin başında talebin aşırı yükseldiği tuvalet kağıdı.

Tuvalet kağıdının da ana maddesi kağıt hamuru üretiminde küresel talebin üçte birini karşılayan Brezilyalı şirket Suzano'ya göre kanaldaki sıkışma, şirketin sevkiyatını da tehdit ediyor.

Suzano CEO'su Walter Schalka, Bloomberg'e verdiği röportajda sevkiyat problemlerinin kartopu gibi büyümesinden endişe duyduğunu ve üreticilerin hammaddeye ulaşamaması durumunda tuvalet kağıdı arzının etkilenebileceğini söyledi.

Avrupa'nın yeterli kahve stoku yok

Avrupa'nın Doğu Afrika ve Asya'dan ithal ettiği kahve çekirdeklerinin tamamı Süveyş Kanalı'ndan geçiyor.

Dünyanın en büyük robusta türü kahve üreticisi Vietnam'dan yapılan sevkiyat, konteynır sıkıntısı çekilmesi nedeniyle zaten problemliydi.

Vietnam'dan sonraki en büyük üretici Brezilya, bu durumu lehine çevirerek ihracatını 2020'de yüzde 24 artırmış, 4,9 milyon paket ile tarihi rekorunu kırmıştı. Robusta kahve, Nescafe yapımında da kullanılıyor.

JL Coffee Consulting firmasının kurucusu Jan Luhmann Bloomberg'e yapılan açıklamaya göre Avrupa'daki kahve envanterinin çok kısıtlı olduğunu ve Süveyş Kanalı'ndaki tıkanmanın spot piyasayı alevlendirebileceğini söyledi.

Luhmann, "Eğer şanslıysak bu iş birkaç güne çözülür. Ancak çoktan fazlasıyla zarar verdi" diye konuştu.

İsviçreli kahve ithalatçısı Sucafine'nın Lojistik Müdürü Raphaelle Hemmerlin ise "Kahveciler, iki ya da üç hafta gecikmeyi kaldırabilirler mi? Normalden fazla stokları yoksa zannetmiyorum" değerlendirmesini yaptı. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster