Foto GaleriYaşamŞaşırtan sonuç ortaya çıktı: Korona etkisi...

Şaşırtan sonuç ortaya çıktı: Korona etkisi...

4 / 6 Şaşırtan sonuç ortaya çıktı: Korona etkisi...
28 Eylül 2021 - 14:11

ESTETİĞE İLGİNİN DE KÖKENİ ÇOCUKLUK

Çocuklukta yaşanan hangi travmalar, kişiyi estetik yaptırmaya itiyor?

Klinik Psikolog Pelin Hazer: Ebeveynler ve akranlar tarafından kötü muamele, çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Çocukluk çağı istismarı ve ihmali, genç erişkinlikte beden dismorfik bozukluğu (beden algısı bozukluğu) riskini artırabilir. Çocukluk döneminde istismara uğramış ya da duygusal olarak ihmal edilmiş kişilerin genç erişkinlik döneminde estetik cerrahi geçirme olasılığı daha yüksek olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.

Ebeveynlerin, beden ölçüsü veya görünüşü hakkındaki doğrudan yorumları, çocuklarının beden imajı kavramlarını oluşturur. Beden imajı üzerindeki akran etkisi çocuklukta başlar ve ergenlik döneminde devam eder. Akranların alay etmesi, daha sonra kişinin kendi güzellik yargısını ve ideal bir benlik imajını etkileyebilir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki beden memnuniyetsizliği, beden imajının gelişiminde riskler yaratabilir.

Psikolog Pelin Hazer: Sosyal medyanın ve 'selfie' kültürünün yükselişi, fenomenin yıldızlarla sınırlı olmadığı anlamına geliyor. Yani Instagram, Snapchat, Faceapp gibi uygulamalardaki filtrelerin, plastik cerrahide artan bir talebi tetikleyebildiğini düşünebiliriz. Son birkaç yılda yapılan birçok araştırma, 'selfie' çekme ve sosyal medyayı vücut dismorfisi ve olumsuz benlik saygısı ve benlik imajıyla ilişkilendirdi. Pandemi sürecinde ise birçok kişi dışarıya yönelemediği için kendi bedenine, kendi zihnine dönmeye ve rahatsız olduğu özelliklerini 'düzeltme' başladı. Akıllı telefonlar gibi cihazların, onları tuttuğumuz açılardan dolayı vücut imajını daha da değiştirebileceğine dair birtakım araştırmalar var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster