Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Bankacılık ve Finans sektörü şirketlerini ilgilendiren önemli vergi düzenlemeleri

15 Nisan 2022, 17:40 ---

TBMM’nde 08 Nisan 2022 tarihinde kabul edilmiş olan 7394 sayılı yasa 15.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yasanın getirdiği önemli değişikliklere aşağıda yer verilmektedir.

1. Banka Finans Şirketlerinde Kurumlar Vergisi Oranı %25’e Yükseltilmektedir.

Kurumlar vergisi oranı, bankalar ve diğer finansal kurumlar için yüzde 25'e çıkarılmaktadır. Düzenleme 2022 yılı kazançlarından itibaren geçerli olacak şekilde ve kalıcı olarak getirilmektedir. (2022 yılının Ocak-Mart dönemi 1. Geçici Vergi ödemesi ise %23 oranı ile yapılacaktır.)

Bilindiği üzere esasen kanundaki %20 KV oranı bir geçici madde ile 2021 yılı için %25 uygulanmış, 2022 yılı için de %23 olarak uygulanması öngörülmüş ve 2023 yılında ise tekrar kanundaki %20 oranına dönülmesi gerekmekteydi.

Bankalar, tüketici finans şirketleri, faktoring ve finansal kiralama şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri bu kapsamdadır.

Kurumlar vergisi mevzuatında sadece belli bir mükellef grubu için farklı vergi oranı öngören düzenleme ilk kez yapılmaktadır. Düzenlemenin sadece finans kesimine münhasır olması mükellefler arasında eşitlik ve mali güce vergi ödenmesi ilkelerinin ihlali sebebiyle anayasal hukuki tartışmaları da beraberinde getirebilecektir.

2.Yatırım Fonları İçin Önemli Teşvikler:

Kanun değişikliği ile yatırım fonu payı alan şirketler için önemli vergi istisnaları getirilmektedir. (Dövizli fonlar bu kapsamda değildir.).

Düzenleme 2022 yılından itibaren yürürlüğe girmektedir.

Yapılan kanun değişikliği ile yatırım fonu katılma belgesi alan şirketlerce;

1. Katılma paylarının fona iadesi suretiyle elde edilen kazançlar ile kar payları,

2. Katılma paylarının dönem sonu değerlenmesinden kaynaklanan kazançlar

Kurumlar Vergisine tabi olmayacaktır.

Böylece; şirketlerin “Hazine bonosu, tahvil, özel sektör şirketleri bonoları gibi menkul kıymetlere” doğrudan yatırım yapmak yerine, yatırım fonları aracılığıyla yatırım yapmaları önemli Kurumlar Vergisi avantajı getirecektir. Zira şirket bilançolarındaki Hazine bonosu, özel şirket tahvil ve bonoları ile sabit getirili benzeri ürünlerden elde edilen gelirler Kurumlar vergisine tabi iken, portföyü bu kıymetlerden oluşan yatırım fonlarından sağlanacak gelirler vergiye tabi olmayacaktır.

Dolayısıyla bu çerçevede yeni yatırım fonları kurulması ve kurumsal müşterilere satılması söz konusu olacaktır. Öte yandan kurumsal banka müşterilerinde mevduattan bu ürünlere kayma olabileceği için bankacılık sektörü mevduat yapısında olumsuz etki söz konusu olabilecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ny19 Nisan 2022 22:00

    Her zaman maliye teorisi ve kamu gelirleri öncelikli olmayabilir. Makro ekonomik çıkarlar da önemlidir. Ve vergi bir araçtır bu konuda

  • Ck15 Nisan 2022 21:34

    Üstadım, bu yatırım fonları değişikliği hiç bir vergi ilkesine uymuyor. Tahvili ihraç eden örn X sirketi gider yazacak, bunu fon aracılığıyla alan KV mükellefleri ise bu gelirleri vergiden istisna tutacak. Amaç ne acaba ?

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster