BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiZengin Amerikalılar da 'bir milyoncu'lardan çıkmıyor----

Zengin Amerikalılar da 'bir milyoncu'lardan çıkmıyor

Zengin Amerikalılar da 'bir milyoncu'lardan çıkmıyor
22 Mart 2024 - 14:14 www.finansgundem.com

Yüksek gelirli Amerikalılar, hala indirimli mağazalara akın ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon geçen yıla kıyasla önemli ölçüde yavaşlamış olsa da hala yüksek seyretmeye devam ediyor. Amerikalılar ise çözümü indirimli satış mağazalarından alışveriş etmekte buluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek gelirli Amerikalılar enflasyondan kaçmak ve 'macera duygusu' için hâlâ indirim mağazalarına akın ediyor.

100 bin dolar ve üzeri yıllık gelir sahibi müşteriler

MarketWatch’ta Zoe Han’ın haberine göre, varlıklı müşteriler, fiyatların yükselmeye başlamasından üç yıl sonra bile ‘dikkatli alışverişe’ devam ediyor ancak bunun sadece para tasarrufuyla ilgili olmadığı düşünülüyor.

Enflasyon ABD’de gerçekten de yavaşladı ancak yüksek gelirli Amerikalılar Walmart ve Dollar Tree gibi indirimli mağazalardan alışveriş yapmaya ve ulusal markalar yerine mağaza zincirlerinin indirimli ürünlerini satın almaya devam ediyor. Ancak uzmanlar, para tasarrufunun bu alışveriş davranışlarının nedeninin yalnızca bir kısmı olduğunu söylüyor

ABD’de insanlar son dört yılda çok fazla baskı altında kaldı; ilk olarak aileleri evde tutan ve tedarik zincirlerini tıkayan salgından etkilendiler, ardından yüksek enflasyonun sıkıntısını hissettiler. Ancak indirim perakendecileri, özellikle 100.000 dolar ve üzeri geliri olan hane halkı olmak üzere yeni tüketicilerin mağazalarına yöneldiğini bildirmeye devam ediyor ve araştırmacılar, farklı türdeki mağazalarda özel markalı veya mağaza markalı ürünlerin satışlarında artış olduğunu söylüyor.

İndirim mağazalarının müşterileri artıyor

Walmart CFO'su John David Rainey, şirketin Şubat ayındaki son kazanç açıklamasında, yılda 100.000 dolardan fazla kazanan alışveriş yapan müşterilerin, geçen çeyrekte Walmart'ın pazar payı kazanımlarına en büyük katkıyı sağlayanlar arasında yer aldığını söylüyor. Benzer bir mesaj Dollar Tree'nin 13 Mart tarihli kazanç çağrısında da tekrarlanıyor. CEO Rick Dreiling, indirim mağazasının yeni ve yüksek gelirli müşteriler çekmeye devam ettiğini ve 2023 yılında çoğunluğu 125.000 doların üzerinde geliri olan hanelerden olmak üzere yaklaşık 3,4 milyon yeni müşteri eklediğini ifade ediyor.

Aynı zamanda hane halkı da mağaza markalarına daha fazla ilgi gösteriyor. Pandemi sırasında ilk kez ortaya çıkan ‘trade down’ yani tüketicilerin daha ucuz ürünleri tercih ederek tasarruf etmeye çalışması trendinin ardından, orta ve üst gelirli hanelerin mağaza markalarına ilgisi 2022 yılında yavaşlamıştı. Ancak tüketici analiz şirketi Morning Consult'un kıdemli ekonomisti Kayla Bruun bu ivmenin geçen yıldan itibaren yeniden hız kazandığını söylüyor.

Enflasyon dalgası

Tüketici analitiği şirketi Circana'nın yakın tarihli bir raporuna göre, 2023 yılında mağaza markalı ürünlerin satışları önceki yıla göre yüzde 6 oranında artmış durumda. Circana Müdürü Mary Ellen Lynch, bunun nedenlerinden birinin, bazı hanelerin market faturaları gibi temel ihtiyaçlarla boğuşmaya devam etmeleri ve birikimlerini ellerinden geldiğince tüketmemek istemeleri olduğunu belirtiyor. Salgına maruz kalıp ihtiyaç duydukları şeyleri mağazalarda bulamayan ailelerin üzerine bir de enflasyondan etkilendiğini söyleyen Lynch, alışveriş yapanları mağaza markalarına ve indirim mağazalarına yönlendiren şeyin ‘tüketicilere sürekli vuran enflasyon dalgası’ olduğunu ekliyor.

Brunn ise, tüketicilerin mağaza markalarına olan ilgisinin, maliyetleri düşürmek için indirim yapan perakendecilere yöneldikten sonra daha da fazla tasarruf etme arzusundan da kaynaklanabileceğini belirtiyor. Brunn, “Bu alt sınıra değdiğinizde alışveriş yapamazsınız. Ve fiyatlar çok hızlı yükselirken, daha fazla tüketici sınıra daha hızlı ulaşıyor” diye ekliyor.

Circana raporuna göre, alışveriş yapanlar özellikle simit, patates cipsi gibi atıştırmalıklardan tasarruf etmek için ulusal markalar yerine mağaza markalarını tercih ediyor.

İşin eğlenceli kısmı

Ancak bu sadece kuruş hesabı yapmakla ilgili değil. İndirim mağazaları müşterilere eğlence de sağlıyor.

SupermarketGuru.com editörü Phil Lempert, son birkaç yılda daha fazla perakendecinin özel markalı ürün yelpazesini artırdığını ve daha fazla, daha iyi ve daha kaliteli mağaza markalı ürünler ortaya çıkardığını söylüyor. Lempert, “Satışları düşen bir mağaza markasına geçmeyi düşünmüyorum” diyor ve 2020'den bu yana daha çok insanın mağaza markalarına yöneldiğini çünkü onlara daha çok güvendiklerini söylüyor.

Lempert, “Pandemi sırasında buldukları şey, en sevdikleri markaların değil, mağaza markalarının rafta olduğuydu” diye ekliyor. Lempert, bir zamanlar daha az bilinen markaları satın alma konusunda bir akım olabileceğini ancak tedarik zincirindeki aksaklıkların ve temel ürünlere yönelik acil talebin bunu değiştirdiğini ekliyor.

Lempert, söz konusu olan indirim mağazalarıysa, maliyetleri düşürmenin yanı sıra, insanlar alışveriş deneyiminden de keyif alıyor; bu onlara ‘macera duygusu' veriyor” diyor ve ekliyor: “Bir ucuzluk mağazasında ne bulacağınızı asla tahmin edemezsiniz.”

Lynch, mağaza markalarının insanların sosyal medya trendlerinden eğlence duygusunu daha kolay ve ekonomik bir şekilde deneyimlemelerine de olanak sağlayabileceğini ifade ediyor. Circana'ya göre, süzme peynir TikTok'ta viral hale geldiğinde, ulusal markalara benzer şekilde mağaza markalı süzme peynir satışları da arttı. Lynch, insanların sosyal trendi denemek istediğini ancak artık kullandıkları markayı pek de umursamadıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Artık en ucuz süzme peyniri alıyorlar.”

ABD'de kişisel tüketim harcamaları arttı

 

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

Zenginlerin lüks harcamalarında patlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)