Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy iki kaynağın verdiği bilgiye göre bugün, ülkesinin finansman programı arayışı kapsamında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile görüşecek.
Reuters'in aktardığına göre, Ukraynalı yetkililer 15 ila 20 milyar dolarlık IMF yardım programı istediklerini belirtirken bu miktarın IMF’den onay alma olasılığı düşük görülmekte.
IMF Yönetim Kurulu dün düzenlenen gayriresmi bir toplantıda Ukrayna’ya Hızlı Finansman Enstrümanı (RFI) kapsamında 1,4 milyar dolar yardım sunacak bir planı değerlendirmişti.
Öte yandan, Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, IMF’nin savaşın yarattığı ekonomik sorunlarla boğuşan Ukrayna için yeni bir yardım paketine imza atma konusunda yavaş ilerleme kaydettiğini söylemişti.
Ağustosta IMF kredi programı için resmen başvurmuştu
Ukrayna, ağustos ayında yeni bir IMF kredi programı için resmen başvuru yapmıştı.
Kiev yönetimi ilk ödemeyi kasım ayı gibi erken bir tarihte almayı umuyordu. Ancak Shmyhal'e göre, IMF diğer bağışçılara oranla Ukrayna ile olan görüşmeleri daha yavaş ilerletti.
Kiev'deki Yalta Avrupa Strateji Konferansı'nda konuşan Shmyhal, “ABD ve Avrupa'dan gelen liderliğe kıyasla IMF'den oldukça pasif bir tavır gördük. Ancak elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Gerekli tüm belgeleri IMF'ye sunduk ve ortaklarımızı eylemlerini hızlandırmaya çağırıyoruz” dedi.
Kiev için 20 milyar dolara ihtiyaç var
Ancak Ukrayna hükümeti IMF'den talep ettiği yeni kredinin ayrıntılarıyla alakalı bilgi vermemişti.
Daha önce, Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kyrylo Shevchenko Reuters'e yaptığı açıklamada Kiev'in 20 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu belirtmişti. IMF'nin Ukrayna ofisi sözcüsü Ihor Shpak da yorum yapmayı reddetti.
Öte yandan kaynaklar IMF'nin savaşla ilgili belirsizliğini ve kredinin akıbetini sorun ettiği görüşünde. Savaşın Ukrayna ekonomisi üzerinde ne gibi bir etkisi olacağı henüz belli değil. Ayrıca savaşın ne kadar süreceği de belirsizliğini koruyor.
Mart ayında 1,4 milyar dolarlık finansman sağlanmıştı
IMF, mart ayında savaşın başlamasından birkaç hafta sonra kamu maliyesini desteklemek amacıyla Ukrayna'ya 1,4 milyar dolarlık hızlı finansman sağlamıştı. Ancak hükümetin tahminlerine göre Ukrayna aylık 5 milyar dolarlık bir açıkla karşı karşıya. Bu nedenle ülkenin daha fazla paraya ihtiyacı var.
Diğer yandan Kiev yönetiminin 2024 yılına kadar IMF'ye olan yaklaşık 4 milyar dolarlık borcunu geri ödemesi gerekiyor.
Zelenskiy açıkladı! Savaştaki Rus kayıpları...
Macron ve Zelenskiy, Zaporijya Nükleer Santralinin durumunu görüştü
Zelenskiy: Harkiv bölgesinde bazı yerlerde Rus işgalinden kurtarıldı
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.