BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYüksek getirili ETF’ler yatırımcının gözdesi----

Yüksek getirili ETF’ler yatırımcının gözdesi

Yüksek getirili ETF’ler yatırımcının gözdesi
12 Aralık 2023 - 15:06 www.finansgundem.com

BlackRock verilerine göre kasım ayında yüksek getirili ETF’lere 11,6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Ekonomiye ilişkin beklentilerin yükselmesiyle yatırımcılar da riskli yatırımlardaki pozisyonlarını artırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar dünya çapında risk iştahlarını yeniden keşfetti. Kasım ayında yüksek getirili tahvil ETF’lerine rekor meblağlarda yatırım yapıldı.

Financial Times’ın haberine göre BlackRock yüksek getirili tahvil ETF’lerine dünya çapında 11,6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı. Dünyanın en büyük varlık yöneticisinin raporuna göre bu yatırımların 10,8 milyar dolarlık kısmı ABD’de listelenen ETF’lere yapıldı.

Yüksek getirili ETF’lere yapılan küresel yatırım, pandemi şoklarının etkisini kaybettiği Nisan 2020’deki 8,6 milyar dolarlık rekoru gölgede bıraktı. Kasım ayında rekor miktarlara ulaşan fon girişleri yüksek getirili sabit getiri ETF’lerindeki 8,7 milyar dolarlık çıkışı tersine çevirdi.

Yatırım sınıfı kurumsal tahvil ETF'leri de ocak ayından bu yana en yüksek girişleri işaret eden 10 milyar dolarlık net alımla harika bir ay geçirdi. Eylül ve ekim aylarında bu kategoriyi vuran 7,9 milyar dolarlık çıkışların telafi edilmesinin de ötesine geçildi.

Hem yüksek getirili hem de yatırım sınıfı kurumsal tahvil ETF'lerine yeni para akışı, devlet tahvili ETF'lerindeki durumun tam aksi yönündeydi.

Hem yüksek getirili hem de yatırım sınıfı kurumsal tahvil ETF'lerine yeni para akışı, Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyesine düştüğünü gören devlet tahvili ETF'lerinin aksine duruyor. Hazine tahvili ETF’lerine yönelik yatırım akışları Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 4,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçen devlet tahvil ETF’si alımları ekim ayında ulaşılan 30,4 milyar dolarlık rekorun oldukça gerisinde kaldı.

Risk iştahı piyasaların her alanında hissedilebiliyor. Kasım ayı dünya çapında borsa yatırım fonlarına yapılan yatırımlar açısından en iyi ay olarak kayıtlara geçti. ETF’lere net 127,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. BlackRock verilerine göre bu rakam ekim ayındaki 66 milyar dolar seviyesinin neredeyse iki katı. Üstelik Aralık 2021’de ulaşılan 155,7 milyar dolarlık rekordan bu yana da en yüksek seviye. ABD'de listelenen hisse senedi ETF'leri geçen ay tek başına yaklaşık 73 milyar dolar getirdi.

BlackRock'un Emea Bölgesi iShares Birimi Yatırım Stratejisi Başkanı Karim Chedid, "Yatırımcıların yatırıma koyacak nakitleri var ve yatırım ortamının değerlendirilmesi beklenenden daha iyiyse, elinizdeki bu barutu işletebilirsiniz" dedi.

Danışmanlık şirketi olan VettaFi'nin Araştırma Başkanı Todd Rosenbluth, yüksek getirili yatırım stratejilerinin kasım ayındaki riskli yatırımlardaki artışlardan tek yararlanan alan olmadığını vurguladı. Ancak Rosenbluth ETF piyasasının evriminin bu alandaki perakende yatırımcılar için düşük maliyetli ek seçenekler ürettiğini de söyledi.

Borsa uzmanı, ABD Merkez Bankası'nın gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlaması olasılığının artmasıyla yüksek getirili ETF’lere yönelik yatırımcı bakış açısının değişmesinden faydalanıldığını sözlerine ekledi.

BlackRock'tan alınan verilere göre, ABD'de listelenen ETF'ler, kasım ayının sonuna kadar olan 11 ayda 826 milyar dolarlık küresel yatırım akışının yaklaşık 491 milyar dolarını sağladı.

Morningstar analisti Ryan Jackson, "Yumuşak bir inişin gerçekleşme ihtimalinin geçen ay ilk kez yatırımcılar arasında gerçekten yankı uyandırdığını düşünüyorum. Bunun yıl sonuna kadar devam edip etmeyeceğini göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Katar fonu Barclays hisselerini satıyor

 

ETF’ler yatırımcılar için nasıl fırsata dönüşür?

 

BofA'dan yatırımcılara faiz uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)