BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYorgun hissetmek istemiyorsanız çok düşünmeyin----

Yorgun hissetmek istemiyorsanız çok düşünmeyin

Yorgun hissetmek istemiyorsanız çok düşünmeyin
01 Eylül 2022 - 16:11 www.finansgundem.com

Zorlu bir iş gününün ardından kendinizi yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz? Çalışırken çok fazla düşünüyor olabilirsiniz.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yoğun ve zorlu geçen bir iş gününün ardından kendinizi yorgun hissediyorsanız, çok fazla düşünüyor olabilirsiniz. Çünkü bilim insanları, çok fazla düşünmenin gerçekten de yorgunluğa yol açtığını söylüyor.

Bloomberg’den Alex Millson’ın haberine göre, araştırmacılar, gri maddenin, yani hepimizin aşina olduğu adıyla beynimizin, çok fazla kullanılmasının zihinsel yorgunluğa yol açarak karar vermeyi zorlaştırdığını buldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bilim adamları, yaklaşık bir iş günü boyunca iki grup insanın beyinlerinin kimyasal bileşimini analiz etti. Bir gruba kolay görevler verilirken, diğerine aynı bilişsel görevlerin daha zorlu versiyonları verildi ve deneklerden görevleri tamamlamaları istendi. Araştırma sonucunda, göz bebeği genişlemesinde azalma gibi yorgunluk belirtilerinin yalnızca daha karmaşık görevleri gerçekleştiren grupta gözlendiği kaydedildi.

Plan yapmamızı ve karar vermemizi zorlaştırıyor

Paris’te yer alan Pitie-Salpetriere Üniversite Hastanesi'nden araştırmacılar, manyetik rezonans spektroskopisi kullanarak yaptıkları araştırmada, yüksek efor gerektiren bilişsel faaliyetlerin, beynin frontal korteks alanında, sinir hücrelerinin sinyalleri diğer hücrelere iletmek için kullandığı bir kimyasal olan glutamat birikmesine yol açtığını keşfetti.

Araştırmada, aşırı yoğun durumları yönetmenin, planlama ve karar verme gibi diğer prefrontal korteks aktivitelerini daha da zorlaştırdığının tespit edildiği ifade edildi. Bilişsel anlamda yorgunluk belirtilerinin başlamasının ise zihni görece düşük çaba gerektiren ve yüksek ödüllü eylemleri tercih etmeye yönlendirdiği keşfedildi.

Beynin işleyiş bütünlüğünü korumak için…

Çalışmanın yazarlarından Mathias Pessiglione, önceki teorilerin yorgunluğun, yaptığımız şeyi durdurmamızı ve daha tatmin edici bir aktiviteye dönüşmemizi sağlamak için beyin tarafından uydurulmuş bir yanılsama olduğunu öne sürdüğünü hatırlatıyor.

Bunun gerçek olmadığını yaptıkları araştırmayla tespit ettiklerini belirten Pessiglione, yaptıkları araştırmanın mantığını ve sonuçlarını, “Ancak bulgularımız, bilişsel aktivitenin gerçek bir işlevsel değişiklikle, bir başka deyişle ‘zararlı maddelerin birikmesiyle’ sonuçlandığını gösteriyor. Bu nedenle yorgunluk gerçekten de çalışmayı bırakmamıza neden olan bir işaret olabilir, ancak farklı bir amaç için: Beynimizin işleyişinin bütünlüğünü korumak” sözleriyle aktarıyor.

Tükenmişlik duygusuna çözüm olabilir

Araştırmacılar, prefrontal korteksteki kimyasal değişiklikleri izlemenin, iş yerinde yaşanan tükenmişliği önlemek için ciddi zihinsel yorgunlukları tespit etmeye yardımcı olmak gibi pratik faydaları da olabileceğini belirtiyor.

Dinlenmeyle geçmeyen yorgunluğa dikkat: Nedeni bu olabilir!

 

Uzmandan uyarı: Çok fazla aşı, bağışıklık sisteminde yorgunluğa sebep olabilir

 

Yorgunluğunuzun nedeni bu 5 hastalıktan biri olabilir!

 

Uzmanlar açıkladı: Neden hep yorgun hissediyorsunuz?

 

Z Kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!

 

Akıllı telefonlar tükenmişlik sendromu yaratıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)