BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYılın bu zamanlarında neden dürtüsel ve huzursuz hissederiz?----

Yılın bu zamanlarında neden dürtüsel ve huzursuz hissederiz?

Yılın bu zamanlarında neden dürtüsel ve huzursuz hissederiz?
14 Mart 2024 - 17:08 www.finansgundem.com

Uzmanlar, bahar aylarının değişim anlamına geldiğini ve değişimin rahatsız edici bir oldu olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bazı dönemlerde neşeli ve mutlu hissederken bazı dönemlerde ise fazlasıyla dürtüsel ve huzursuz hissedebiliriz. Bu farklılık, bilim insanlarına göre, mevsimlerin üzerimizdeki etkisiyle açıklanabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bahar mevsimi yenilenme ve büyüme zamanıdır. Kuşların daha fazla cıvıldadığı, güneşin daha uzun süre parladığı ve sıcaklıkların daha katlanılabilir olduğu bir dönemdir. Peki neden aylardır beklediğimiz bunca şeye rağmen hâlâ tam anlamıyla ‘iyi’ hissedemeyiz?

Bahar ayları ve değişim

Fortune’dan Jordyn Bradley’nin haberine göre, bahar, ister hava koşullarında ister içimizde olsun, değişim anlamına gelir ve değişim rahatsız edicidir. Özellikle de kış ve ilkbahar arasındaki sarsıcı ayarlamaya hazırlıklı olmadığımızda, bu değişim daha da sancılı olabilir. ABD’li psikiyatrist Dr. John Sharp, “Bahar sonradan güzelleşse de iyi başlamıyor” diyor.

Sharp, her mevsimin üç bölümden oluştuğunu söylüyor: “Erken, yoğun ve azalan:” Erken dönem havanın genellikle en öngörülemez olduğu döneme karşılık geliyor ve zihinsel olarak özellikle zorlayıcı olabiliyor. Sharp, “İlkbaharın başlarında beyinde serotonin döngüsünde artış olur ve metabolizmamız bir nevi hızlanır. Ancak henüz buna tam olarak hazır değilizdir; bu yüzden bir şeylerin değişmesi gerekiyormuş gibi huzursuz bir duyguya kapılırız” diyor.

Sharp, bu nedenle baharın, bir ilişkiden çıkma, taşınma veya işten ayrılma arzusu gibi gecikmiş kararları nihayet takip etme zamanı olarak hissedilebildiğini söylüyor ve ekliyor: “Bir şeyi değiştirmem gerekiyor' hissi oldukça düzensiz ve başa çıkılması zor bir duygu; iyi tarafı şu ki geçiyor.”

Ancak bu huzursuz, tuhaf iç duyguyu her şeyin başı ve sonu olarak düşünmemek gerekiyor. Bahar hala yılın her şeyin çiçek açtığı zamanı olarak öne çıkıyor. Sharp, yılın bu zamanlarında sık sık ortaya çıkan değişimin getirdiği ezici rahatsızlığı sınırlamak için önerilerini paylaşıyor.

Dürtüsel kararlardan kaçının

Pek çok insan baharda saçlarını kestirmek ya da gardırobunu yenilemek ister. Bu kararlar bazen dürtüsel olsa da genellikle zararsızdır. Ancak Sharp, taşınma gibi daha etkili, fevri kararlara karşı uyarıyor ve “Yaşadığınız duyguların farkında olun ancak hemen harekete geçmemeye çalışın. Aşırı tepki vermeyin veya dürtüsel olarak bir karara varmaya çalışmayın. Eğer gerçekten yapmanız gereken bir şeyse, enerjinizi daha iyi kullanabileceğinizde bunu daha sonra yapmayı tercih edin” diyor.

Sharp şunu ekliyor: “Ruh halinizi ve genel yaşam deneyiminizi iyileştirmek için gerçekten bir değişikliğin olması gerekiyorsa, bunu yapmak için harekete geçmenin uzun vadede sorun olmayacağını kendinize söylemeyi deneyin.”

Size uygun olan uğraşlara daha fazla yönelin

İlkbaharda sırf havalar daha güzel diye ve daha fazla çaba gerektirebilir diye yeni bir alışkanlık veya hobi edinmek zorunda değilsiniz. Sharp, “Yogayla ilgilenmiyorsanız yogaya başlamanıza gerek yok. Spor salonuna gitmiyorsanız, spor salonuna gitmeye başlamanıza da gerek yok” diyor.

Sharp, “Size ne iyi geliyorsa onu yapın, hatta belki biraz daha fazlasını yapın. Her şeyin yoluna gireceğine, bunu çözeceğinize dair kendinize güvence vermek için aşina olduğunuz şeylerin gücünü kullanın. Ne kadar basit olursa olsun bir rutine bağlı kalmak, stres seviyenizi düşürüp uykuyu iyileştirebileceğinden zihinsel sağlığı büyük ölçüde olumlu etkiler” şeklinde konuşuyor.

Kendiliğindenliği kucaklayın

Aptalca görünebilir ancak yeni bir mevsimi ve tuhaflıklarını karşılamak aslında değişen mevsimlere bakış açınızı olumlu yönde etkileyebilir. Öngörülemeyen erken ilkbahar havasına olumsuz bakarsanız, daha zor zamanlar geçirmeniz muhtemeldir.

Sharp, “Tutarsızlıktan hoşlansanız da hoşlanmasanız da, bu sizi bir kişi olarak karakterize edebilir. Yazılmamış bir plan hoşunuza gidiyor mu? Eğer kendiliğindenlik ve akışına bırakmak konusunda becerikliyseniz bahar dönemi size daha çekici bile gelebilir” diyor.

Kış gardırobunuzu hemen kaldırmayın

Sıcaklıkların yükselmeye başladığı an, sıcak havalardaki kıyafetlerinizi kış uykusundan çıkarmak için mükemmel bir zaman gibi görünür ancak oraya aynı hızla geri dönmeleri gerekirse bu sizi üzebilir. Sharp, “Bahar kıyafetlerinizi çıkarın ancak hava tekrar soğuduğunda kendinize kızmayın” diyor.

Sharp, “Belki sıcak havayı kışlık montlarımızı kaldırıp sandaletlerimizi alarak karşılayabileceğimizi sanıyoruz ama henüz giyemediğimiz kıyafetlerin hazır olması aslında daha fazla hayal kırıklığına yol açabilir. Hepsini dolabınıza veya şifonyerinize taşımak yerine, bahar ruhunu yakalamak için birkaç geçiş parçası hazırlamanız daha yerinde bir davranış olabilir” diyor.

Dışarı çıkın

Kendinizi kötü hissettiğinizde yapmak isteyebileceğiniz son şey yatağınızdan ayrılmaktır. Ancak dışarıda olmanın zihinsel sağlığınızı iyileştirdiği doğrudur. Açık havada beş dakika geçirmek bile bakış açınızı değiştirebilir.

Baharın ilk dönemleri tutarsız hava koşullarını beraberinde getirse de Sharp, havanın elverişsiz olduğu zamanlarda dışarıda olmanın bile hislerimizi iyileştirebileceğini söylüyor.

Sharp, “Hava soğuksa, geri döndüğünüzde, ısındığınızda, kendinize güzel bir fincan çay yaptığınızda, ellerinizi sıcak kupanın dışına koyduğunuzda ve hatta belki bir mum yaktığınızda nasıl hissedeceğinizi düşünün” şeklinde konuşuyor.

Sharp, “Mevsimsel depresyon veya mevsimsel duygusal bozukluk yılın bu zamanlarında görülüyor. Bu, genellikle karanlık ve soğuk kış günleriyle ilişkilendirilen kalıcı bir üzüntü hissine karşılık geliyor ve baharda da varlığını sürdürmesi bazıları için şaşırtıcı olabiliyor. Çalışmalar, akıl hastalığı ve duygudurum bozuklukları olan kişilerde semptomların genellikle bahar mevsiminde daha belirgin hale geldiğini ve kötüleştiğini gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Bu kısmen maruz kaldığımız ışık miktarındaki değişikliklerden kaynaklanıyor ve bu da günlük ritmimizi etkileyebiliyor. Dolayısıyla daha fazla güneş ışığı, mevsimsel depresyona kesin bir tedavi gibi görünse de bunaltıcı veya yorucu hissettirebilecek bir dengesizlik de yaratabiliyor.”

Çağımızın finansal hastalığı: Para huzursuzluğu

Dünyanın en mutlu ülkesindeki psikolog, mutluluğun 3 sırrını açıkladı!

 

Mutluluğu parada arayanlar çoğaldı

 

Mevsim, insanların uyku ihtiyacını etkiliyor

 

Yaz mevsiminde mutlaka yemeniz gereken sağlık deposu sebzeler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)