BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYıl sonunda enflasyon tahminlerin altında gelebilir----

Yıl sonunda enflasyon tahminlerin altında gelebilir

Yıl sonunda enflasyon tahminlerin altında gelebilir
04 Mart 2019 - 16:15 www.finansgundem.com

Enflasyon piyasa tahminlerinin altında %13,5 civarında gerçekleşebilir.

"Çekirdek enflasyondaki ılımlı görünüm ile manşet enflasyon  beklentinin altında kaldı.

Şubat ayı TÜFE enflasyonu, %0,51'lik medyan piyasa beklentisinin  altında, bizim -%0,1'lik beklentimizin ise üzerinde %0,16 seviyesinde  geldi. Yıllık TÜFE enflasyonu da %20,4'ten %19,7'ye geriledi. Yİ-ÜFE  enflasyonu aylık %0,09 artarken, yıllık bazda düşüşünü sürdürerek %32,9'dan %29,6'ya geriledi (Eylül 2018'de zirve seviyesi %46,2). 

Ocak enflasyonunu etkileyen temel faktörler  çekirdek  enflasyondaki ılımlı görünüm öne çıkıyor

"Gıda enflasyonu"'ndaki aylık %0,9'luk artış, sebzede süpermarket  fiyatlarını da etkileyen indirimli tanzim satışlarının TÜİK'in  enflasyon sepetini çok da etkilemediğini gösteriyor. Bu da  tahminimizdeki sapmayı büyük ölçüde açıklıyor.

Detaylara baktığımızda, sebze fiyatlarının geçen ayki %29,7'lik  artışın ardından bu ay da %0,9 yükseldiğini görüyoruz. Sebzede Eylül'den bu yana yaşanan toplam fiyat artışı %69'a ulaşmış durumda.

Gıda dışında ise, özellikle çekirdek mallar ve kısmen de hizmet  enflasyonu tarafında ılımlı bir görünüm olduğunu söyleyebiliriz. Buna  bağlı olarak, çekirdek TÜFE (C grubu) enflasyonunun %19,0'dan %18,1'e  gerilediğini izliyoruz.

Dayanıklı mal grubu enflasyonundaki düşüş (-%0,1) bu ay da devam  etti. Böylece, dayanıklı mal grubu yıllık enflasyonu Eylül'deki %46,4  seviyesinden %17,5'e kadar geriledi. Ancak vergi indirimlerinin geri  alınmasıyla, bu kalemde bir miktar artış görebiliriz.

Diğer temel mal grubu (hızlı tüketim ürünleri) fiyatlarındaki  artış da %0,2 ile ılımlı seyretti. Aslında ay içinde yapılan yüklü  ilaç zamları (Şubat'ta %8,5'lik artış görülüyor, Mart'ta da benzer bir  artış görebiliriz) olmasaydı, bu kalemde negatif bir gerçekleşme  görülecekti. Kişisel bakım ürünlerinden, deterjanlara, vs. bir çok  üründe fiyat düşüşleri olduğunu görüyoruz. Ancak bu düşüşlere karşın,  bu kalemdeki yıllık artış %34,4 ile halen çok yüksek bir seviyede (geçen ay %36,3 idi) seyrediyor.

Hizmet enflasyonu aylık bazda %0,6 seviyesinde gerçekleşti ve  yıllık bazda %15,4'ten %15,1'e geriledi. Bu düşüşe karşın, hizmet  enflasyonu zirve seviyelerine yakın seyretmeye devam ediyor.  

Giyim enflasyonu da aylık -%4,9 ile geçen senenin aynı ayındaki -%4,2'den daha olumlu gerçekleşti ve yıllık enflasyondaki düşüşe  yardımcı oldu.

Son olarak, enerji kalemi enflasyonu da beklendiği gibi aylık %0,75 arttı  bu atışta ay içindeki benzin ve motorine yapılan zamlar  etkili oldu.

Enflasyon önümüzdeki aylarda %20'ye yakın seyredebilir, ancak sene  sonunda %13,5'e gerileme mümkün Manşet TÜFE enflasyonunun önümüzdeki birkaç ayda (Mayıs-Haziran  aylarına kadar) %20'ye yakın seviyelerde kalması (hatta Nisan ayında %20,0'yi aşması) muhtemel görünüyor:

Son vergi artışı nedeniyle, sigara fiyatlarında önümüzdeki  günlerde 20 civarı bir zam görülebilir.

Dayanıklı mal grubunda, vergi indirimlerinin geri alınmasının  ardından (planlandığı haliyle Nisan ayında) TÜFE enflasyonunda bir  yükseliş görülebilir.

Bununla beraber, kurlarda da istikrar korunduğu taktirde,  özellikle yılın ikinci yarısında hızlı bir düşüş muhtemel görünüyor.

TL üzerinde ciddi bir baskı görülmemesi koşuluyla, TÜFE  enflasyonunun 2019 sonunda 16,0-17,0 civarındaki piyasa tahminlerinin  altında %13,5 civarında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz (TCMB  tahmini: %14,6). Bu beklentimiz, GSYH'de piyasanın beklediğinden daha  şiddetli bir yavaşlama/daralma (%2,0'lik bir daralma) olabileceği  yönündeki düşüncemize (ve TL'deki stabilizasyon varsayımımıza)  dayanıyor.

İlk çeyrekte bir faiz indirimi prematüre olabilir  2019'da  toplamda 650 baz puan indirim bekliyoruz

TCMB'nin Çarşamba günü gerçekleştireceği PPK toplantısında, Foreks  anketine katılan 20 ekonomistin tamamı faizlerin %24,0'te sabit  kalmasını bekliyor. Öte yandan 5 ekonomist ilk faiz indiriminin Nisan  ayında, 9 ekonomist Haziran ayında, 1 ekonomist Temmuz ayında ve 1  ekonomist de 2. Çeyrek içinde gelmesini bekliyor. Biz de TL'deki  olumlu görünümün korunmasıyla, Haziran'dan itibaren bir Faiz indirim  süreci başlayabileceğini düşünüyoruz. TCMB bunun öncesinde, örneğin

Nisan ayında bir faiz indirimi gerçekleştirse bile, bunun sembolik bir  adım (örneğin 50 baz puanlık) olabileceğini düşünüyoruz. 2019 yılının  tamamında toplam 650 baz puan faiz indirimi (muhtemelen 2020 yılı  başlarında da devam etmek üzere) bekliyoruz. Medyan piyasa beklentisi  ise 450 baz puanlık bir indirime işaret ediyor."

Şeker Yatırım

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)