BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen'in mesajı piyasaları canlandırdı----

Yellen'in mesajı piyasaları canlandırdı

Yellen'in mesajı piyasaları canlandırdı
25 Şubat 2015 - 23:59 www.finansgundem.com

Yellen’ın faiz artışı beklentilerinin ötelenmesine neden olan açıklaması sonrasında dolar yönünü aşağı çevirdi, diğer varlıklarda ibre yukarı döndü

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarının faiz artırım sürecine ilişkin beklentileri ötelemesiyle pozitif bir seyir izlemeye başladı. Endeksler tüm zamlanların en yüksek seviyelerine dolar zayıfladı. Yellen’ın konuşmasından en kazançlı altın çıktı ve yeniden 1.200 doların üzerine taşındı.

Fed Başkanı Yellen, ABD Kongresi’nde yaptığı sunumda ekonomik koşulların toparlanmayı sürdürmesi durumunda faizlerin artırılabileceğini belirtirken, faizlerin artırılmadan önce Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) metninde bulunan “sabırlı olunacak” ifadesinin kaldırılacağını, bu ifadenin en az iki toplantıyı içerdiğini kaydetti. Yellen ayrıca enfl asyon görünümü konusunda güvenli olunduğunda faiz artırımının uygun olacağını ve istihdamın toparlansa da iyileşme için daha alan bulunduğunu ifade etti. 

Artıştan önce piyasaları uyaracak
Yellen, Fed’in herhangi bir artıştan önce piyasaları uyaracağını da belirtti. Ekonomik kriz süresince Merkez Bankası, canlanma için hayati önem taşıyan Faiz oranlarını rekor seviyede düşürmüştü. Ekonominin tekrar büyümesi ve işsizlik oranının düşmesiyle birçok uzman düşük faize artık gerek kalmadığı görüşünde. Bu nedenle bu uzmanlar, FED’in bu yılın ortasında faizleri tekrar yükseltmeye başlayacağını savunuyordu. 

‘Sonbahardan önce artırmaz’ 
Ancak beklentiler ötelendi.185 milyar dolarlık Carlyle yatırım fonunu yöneten David Rubenstein, ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımına yönelik tahminde bulundu. Rubenstein, Fed’in istihdam piyasası ve dolardaki güçlenmeye yönelik endişeler nedeniyle sonbahara kadar faiz artırımına yönelik bir karar açıklamayacağını öngördü. David Rubenstein, birçok banka kendi para biriminin güçlenmesini istese de doların şu anki seviyesinin Fed’in isteyeceğinden daha yüksek olduğunu da belirtti. Rubenstein, olası bir faiz artışının doları daha da güçlendireceğine işaret etti. Ünlü fon yöneticisi, “Fed bu yıl içinde faizi artıracağını netleştirdi ama ne zaman olduğunu söylemedi. Karar almadan önce işsizlik oranında artışa neden olmak istemiyorlar. Dolarda da güçlenme istemediklerini yakın zamanda söylemişlerdi” dedi.

Altın Yellen ile sıçradı
Yellen’ın yakın zamanda bir faiz artırımı olabileceği olasılığını ortadan kaldırmasının ardından, yatırımcıların dikkatlerini ABD faiz görünümüne çevirmesi ile birlikte, son yedi haftanın en düşük düzeyinden sıçrama yaptı. Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,211.84 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:33’te, 1,211.26 dolara geldi. Altın salı günü 1,190.52 dolara kadar inerek, 5 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, ons başına 1,210.90 dolara geldi ve böylelikle üç günlük kaybın ardından değer kazandı. Spot gümüş yüzde 2.1 yükselerek ons başına 16.6413 dolara ulaştı. Platin yüzde 1.1 yükselişle ons başına 1,176.88 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.8 yükselişle 801 dolara geldi. Sydney’de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Yellen faiz artırımları için yolu gösterdi ve tüketici fiyatları endeksi ve enfl asyon verilerini yakından izleyecek,” dedi ve “Altın bu seviyelerde destek bulmalı” yorumunda bulundu.

Dolar güç kaybetti
Fed’in faiz artışında aceleci davranmayacağı mesajı Amerikan Doları’nı aşağı çekti. Dolar endeksi yüzde yüzde 0.25 kayıpla 94.245 puana indi. Japon Yeni karşısında yüzde 0.2’lik kayıpla 118.73 yen seviyesine gerileyen dolar, sterlin karşısında 1.5538 ile son sekiz haftanın en düşük değerini aldı. Euro/dolar ise 1.1355’ten işlem gördü. Gelişen ülke paraları da dolar karşısında toparlandı. Başı yüzde 1.1’lik artışla Rus Rublesi çekti. Güney Afrika Randı’nda artış yüzde 0.51 olarak gerçekleşti. Credit Agricole'den Guillaume Tresca, gelişen ülke paralarının güçlü bir performans gösterdiğine dikkat çekti fakat bunun kalıcı olmasını beklemediğini bildirdi.

Temel metaller değerlendi
Fed’in faiz artırımına haziran dan sonra başlayacağı beklentisinin oluşmasıyla dolarda başlayan gerileme endüstriyel metalleri de güçlendirdi. Yunanistan’ın reform planının onaylanması ve Çin’in imalatında canlanmaya işaret eden verinin de etkisiyle Londra’da bakır fiyatları altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Üç ay vadeli bakırın tonu yüzde 2 artışla 5.785 dolar/ton seviyesine yükseldi. Diğer temel metallerden nikel, fiyatına yüzde 1.6 daha eklerken, çinko yüzde 1.4, alüminyum yüzde 1.1, kalay yüzde 0.6 prim yaptı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)