Yazdır

HSBC'nin maliyet kısmak için çözümü hibrit model

Tarih: 28 Ekim 2020 - 14:39

Dev İngiliz bankası HSBC maliyetleri kısmak ve bankanın teknoloji yatırımlarını geliştirmek için çalışanların haftanın belirli günlerini evde çalışarak geçireceği bir hibrit modeli değerlendiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Maliyet kısma programını hızlandırarak genişletmeyi hedefleyen İngiliz bankacılık devi HSBC çalışanlarının büyük çoğunluğunun hibrit modele devam edebileceğini belirtti.

Kovid-19 kriziyle birlikte büyük yatırım bankaları binlerce çalışanını evlerine göndermek zorunda kaldı. HSBC rakiplerinin stratejilerini takip ederek 230 bin çalışanına esnek çalışma olanağı tanıyabilir.

Financial News’in haberine göre, HSBC Finans Direktörü Ewen Stevenson analistlerle birlikte üçüncü çeyrek bilançolarını değerlendirirken konuyla ilgili, “Hibrit modele uyum sağlamak birçok çalışanımızın ileriye dönük şehir içi ulaşım harcamalarını düşürecektir” ifadelerinde bulundu. Stevenson’a göre bu girişimler harcamaları kısmakla birlikte teknolojiye daha fazla yatırım yapılmasını da içeriyor.

Stevenson Bloomberg’teki bir diğer röportajında çalışanların iki ya da üç günü ofiste iki ya da üç günü de evde geçirebileceğini önerdi.

Banka üçüncü çeyrek bilançolarında 2022 yılına kadar 4,5 milyar dolarlık maliyet azaltacak ve yaklaşık 35 bin çalışanın işine son verecek yeniden yapılanma programında daha geniş kapsamlı ve daha hızlı hareket edileceğini açıkladı.

HSBC program kapsamında şu ana kadar 6 bin çalışanının işine son verdi. HSBC yöneticileri gazetecilere yaptığı açıklamada bankanın yıl sonuna kadar toplamda 10 bin personelin işine son vermeyi hedeflediklerini belirtti. Bu banka dördüncü çeyrekte 4 bin çalışanın işine son vereceği anlamına geliyor.

Dev yatırım bankalarında uzaktan çalışma trendi

Büyük yatırım bankaları Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışanlarının büyük çoğunluğunu eve göndermelerinin ardından çalışma pratiklerini kalıcı olarak değiştirebileceklerinin sinyallerini vermişti.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing 24 Eylül tarihli bir konferansta çalışanlarının haftanın birkaç günü evde kalabildiği kalıcı bir hibrit modeli değerlendirdiklerini açıklamıştı.

Deutsche Bank çalışma sisteminde hibrit modele geçiyor

Bu arada JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon da banka çalışanlarının %30'a yakınının ofis ve ev arasında dönüşümlü olarak kalıcı bir şekilde çalışabileceğini söyledi. UBS de salgının kalıcı etkilerinden bahsederken personelinin üçte birinin evden çalışabileceğinin sinyallerini vermişti.

Korona virüs personeli ofisten uzaklaştırdı

Londra ve New York gibi önemli finans merkezlerinde Kovid-19 vakalarında yaşanan artış, bankaların çalışanlarını ofise geri getirme planlarında duraklamalara veya gevşemelere sebep oldu.

HSBC’nin yaklaşık 10 bin personel çalıştırdığı Londra'daki ofisi, eylül ayında ofise dönüş programının "birinci safhasını" başlatma planlarını duraklattı. Bankanın Londra’daki Canary Wharf (Kanarya Rıhtımı) merkezinde sadece 350 kritik personel çalışıyordu ve bankanın ofise dönüş planı eylül sonunda en fazla %20’ye kadar ofis doluluk oranına ulaşmayı hedefliyordu.

Bankalar çalışanlarını daha kalıcı bir şekilde evlerinde tutma isteğinin sinyallerini verirken, yöneticilerse uzun vadeli uzaktan çalışma uygulamalarının zarar verici olabileceğini açıklıyorlar.

16 Ekim tarihinde JP Morgan CEO’su Dimon evden çalışmanın negatif etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiklerini açıkladı. Goldman Sachs CEO’su ise bankanın bilanço açıklaması sırasında, “Birlikte olmak bizim kültürümüzün bir parçası olan iş birliğinin daha fazla olmasını sağlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

HSBC 100 bin bankacıyı işten çıkarabilir

 

İspanyol bankacılık devinden güçlü bilanço

 

Barclays ofise dönüş planını New York’ta deneyecek

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/hsbcnin-maliyet-kismak-icin-cozumu-hibrit-model/1527806