BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYatırımcıların yeni gözdesi, batık şirket tahvilleri----

Yatırımcıların yeni gözdesi, batık şirket tahvilleri

Yatırımcıların yeni gözdesi, batık şirket tahvilleri
30 Kasım 2020 - 18:19 www.finansgundem.com

Son zamanlarda küresel yatırımcılar zor durumdaki şirketlerin kurtulacağına olan güvenle şirket tahvillerine yöneliyor. Aşı haberlerinin getirdiği olumlu hava şirket tahvillerine olan talebi de arttırıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borç yatırımcıları korona virüs nedeniyle en fazla zararı gören şirketlerin bazılarının iflası önleyebileceğine dair yatırım yapıyor.

Financial Times’ın haberine göre, ABD'de düşük dereceli şirketler tarafından çıkarılan şirket tahvilleri bu ay yüzde 7 yükseldi. CCC fon endeksi bu 4 yılın en büyük yükselişini gösterdi. Avrupa’da çürük tahvil getirileri fiyatların yükselmesiyle birlikte mart ayından bu yana %8 ‘den neredeyse %3’e düştü. Kasım ayında borç tahvilleri nisan ayından bu yana en güçlü performansını gösterdi.

Borsa araştırmaları şirketi Ice Data Services endekslerine göre bu sıçrama piyasalarda korona virüs kriziyle meydana gelen kayıpları silip pozitife çeviriyor. Bu durum küresel iflas dalgasından korkan yatırımcıların fikir değiştirdiğini gösteriyor.

Wells Fargo Kaldıraçlı İşlemler Birimi Başkanı John Gregory, “Bu yatırımcıların Kovid’deki ani artışa baktığını gösteriyor” dedi.

American Airlines, sinema operatörü zinciri AMC Entertainment ve kurvaziyer gemi şirketi Viking tahvil rallisinden faydalanan şirketlerden sadece birkaçı. Yatırımcılar korona virüs kısıtlamaları ile zarar gören şirketlerin ekonomik krizi atlatma potansiyelini yeniden değerlendiriyor.

Korona virüs mart ayında tüm dünyayı etkisi altına aldığında ve ülkeler hastalığı kontrol altında tutmaya çalıştığında şirket tahvillerinin değerleri çökmüş ABD’de CCC notlu şirketlerin ortalama tahvil verimleri yıl başındaki %11 seviyelerinden %20’ye yaklaşmıştı.

Ancak şirket tahvili verimleri yaz aylarında ve ABD seçimlerinin netleşmesiyle birlikte kasım ayının başlarında yeniden geri çekildi. 9 Kasım tarihinde Pfizer ve Biontech’in Kovid-19’dan korunmak için yüksek etkili bir aşı ürettiklerini açıklamasının ardından bu seyir momentum kazandı.

Bilimsel gelişmeler, korona virüsün neden olduğu ekonomik krizin sona erme ihtimalini ve insanların normal hayata dönmelerine bağlı olan şirketlerde kârlılığının geri dönebileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Borç tahvili piyasaları bir hafta sonrasında, Moderna'nın da etkili bir aşı geliştirdiği haberiyle yeni bir destek daha aldı.

İyimser görünüm, riskli şirketlerin borçlanma maliyetlerini yüzde 10'un altına çekerek yeni bir fon toplama dalgasına yardımcı oldu. Bu oran 2 yıldan bu yana yakalanan en düşük seviyeyi gösteriyor. Nakit sıkıntısı çeken işletmelerin yardımına yüksek getirili yatırımdan yoksun yatırımcıların tahvil yatırımları koştu. Bu yatırımlar şirketlere korona virüsün son darbesinden kurtulmak için umut oldu.

Gregory konuyla ilgili açıklamasında aşı haberlerinin gelmemesi ihtimalinde artan korona virüs vakalarının daha ciddi sosyal kısıtlamalara neden olabileceğine ve borsaların şu anda çok farklı bir noktada olabileceğine dikkat çekiyor.

Standard & Poors'un temerrüt oranı da iyimserleşiyor 

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors Global Ratings (S&P) yönünü iyimserliğe çevirerek gelecek yıl için temerrüt oranını aşağıya çekiyor. S&P bir önceki tahmininde 12 aylık temerrüt oranını ABD’de gelecek mart ayı için %12,5’e yükseltmişken şimdiyse eylül ayında sadece %9’luk bir temerrüt oranı öngörüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Avrupa’da da daha hafif bir temerrüt döngüsü bekliyor.

Yine de bazı yatırımcılar dikkatli hareket etmeyi sürdürme eğiliminde. Bilançolardaki çöküşe dayanmak için şirketler mart ayından bu yana tahvil satışına yöneldiler. Borç tahvilleri gelecekteki süreç için problemlere sebep olabilir. Ice verilerine göre an itibariyle ek 230 milyar dolarlık çürük tahville birlikte toplam çürük tahvillerin değeri 1,4 trilyon dolara ulaştı.

Yatırım danışmanlığı şirketi MFS Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Henty Peabody, “Halen gelecek yılın ortalarına kadar dayanmak zorundayız. O zaman bile aşı muhtemelen her Amerikalıya ulaşmayacak. Ayrıca baskılanan ekonomik büyümeyle birlikte ikinci bir dalgaya giriyor gibi görünüyoruz. Hala yapılması gereken çok iş var” dedi.

BİST 100 endeksi sert düştü

 

UniCredit CEO’nun geleceğine gölge düşürdü

 

Hazine'nin 3 aylık borçlanma planı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb30 Kasım 2020 20:58

    Allah saptırtmasın, kendileri batırdıkları şirketleri kendileri finanse ediyor ama ölüyü diriltmek sizin yapacağınız şey değil ki...