BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkUniCredit CEO’nun geleceğine gölge düşürdü----

UniCredit CEO’nun geleceğine gölge düşürdü

UniCredit CEO’nun geleceğine gölge düşürdü
30 Kasım 2020 - 17:51 www.finansgundem.com

UniCredit’in yönetim kurulu toplantısı, CEO’nun görev süresi dolmadan yönetim konularını tartışmak için düzenlendi. Bazı kurul üyeleri strateji konusunda CEO Mustier’yle ters düştü

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

UniCredit Pazar günü yönetim ve strateji konularını ele almak için planda olmayan bir toplantı düzenledi. Bunun sonucunda, zorluk içindeki Banca Monte dei Paschi di Siena’yı satın alma konusunda hükümetin baskılarına direnen CEO Jean Pierre Mustier’nin şirketteki geleceğiyle ilgili soru işaretleri oluştu.

Milano merkezli bankanın yönetim kurulu üyeleri, Nisan ayında Mustier’nin görev süresi dolmadan önce yönetime odaklanmak üzere toplandı. Toplantı resmi değildi ve yönetim kurulunun yenilenmesi ve Mustier’in döneminin bitişiyle ilgili diğer prosedürlere odaklandı. Planlar gizli tutuluyor.

Görüşmeler bu hafta da devam edecek. UniCredit’in 3 Aralık’ta gerçekleşecek planlanmış bir yönetim kurulu toplantısı var. Bundan bir gün önce, bankanın aday belirleme komitesi, yönetim kurulu üyesi adaylarını belirlemek üzere resmi bir süreç başlatacak. CEO’nun da dahil olduğu yönetim kurulunun, bahar aylarında yenilenmesi planlanıyor.

İtalyan bankası zorlu bir yıl geçirdi. Diğer tüm CEO’lar gibi Mustier de korona virüs nedeniyle hedeflerini gerçekleştiremedi. Aynı zamanda Mustier geçtiğimiz aylarda, birleşme ve satın alımlara olan yaklaşımı nedeniyle bazı yönetim kurulu üyeleriyle ters düştü ve bankanın organik büyümeye odaklanmak için yerel pazarında hızlanan konsolidasyonu görmezden gelmesi gerektiğini savundu.

UniCredit sözcüsü, Bloomberg’in sorularını yanıtlamadı. İtalyan gazetesi Il Sole 24 Ore, daha önce toplantının CEO’nun görev süresinin dolmasının ardından ikinci dönem de yönetimde kalması üzerine gerçekleştiğini yazmıştı.

Mustier tekrarla satın alımlara karşı olduğunu ve hissedarlara nakit dönüşü sağlamayı tercih edeceğini söylese de, İtalya Hazine Bakanlığı, UniCredit’i devlet kontrolündeki ve güçlük içinde olan Monte Paschi’yi satın almaya ikna etmek için tüm yolları deniyor.

Bazı uzmanlara göre, UniCredit’in bir sonraki yönetim kurulu başkanı olarak, İtalya’nın 2014 ve 2018 yılları arasında ekonomi bakanlığını yapan ve Paschi’nin kurtuluşunu organize eden Pier Carlo Padoan’ın seçilmesi, bankanın UniCredit tarafından satın alınması için yolu açacak.

Mustier, bankanın önümüzdeki yılın başında açıklanacak olan stratejik planındaki güncellemeler üzerinde çalışıyor zira, pandeminin etkileriyle ilişkili belirsizlik, bankanın mevcut hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor.

İspanya ve İtalya, giderek artan bir konsolidasyon görecek olan Avrupa pazarlarından bazıları. UniCredit’in ülkedeki en büyük rakibi Intesa Sanpaolo, daha küçük bir banka olan UBI Banca’yı satın alarak liderliğini konsolide etti. Credit Agricole’nin İtalya koluysa, Credito Valtellinese’yi satın almak için yaklaşık 875 milyon dolar teklif sundu.

Mustier bu yılın ilk dönemlerinde, HSBC’nin CEO’su olma yarışından çekildi. Mustier, HSBC’nin CEO’luğunu geçici olarak üstlenmiş olan Noel Quinn’e rakip oldu ancak göreve Quinn geldi. 

HSBC’den teklif aldıktan sonra, UniCredit’in yeni stratejik planı ve İtalya’daki korona virüs vakalarının artış göstermesiyle, zamanın doğru olmadığını düşünerek çekilmeye karar verdi.

30 yıl

59 yaşındaki Mustier’nin, Avrupa’nın menkul kıymetler sektöründe 32 yıllık tecrübesi bulunuyor. Mustier, 2016 yılının Haziran ayında, yatırım yönetimi şirketi Tikehau Capital’dan ayrılarak, UniCredit’te yönetime geldi. Bankada üç yıl görev yaptıktan sonra, UniCredit’in kurumsal ve yatırım bankacılığı birimlerinin yönetiminden 2014 yılında ayrıldı. Mustier daha önce Societe Generale’de görev yaptığı dönemde, Paris, Tokyo ve Hong Kong’da bulundu.

UniCredit’teki dönemi boyunca, Mustier harcamaları keserek ve bilançonun temizlenme sürecini hızlandırarak bir değişim gerçekleştirdi. 

Bankanın yapısını sadeleştirmeye ve sermaye dağılımını geliştirmeye çalıştı. Mustier, daha önce defalarca, sermaye fazlasının ekonomiye destek vermek ve yatırımcıları ödüllendirmek için kullanılacağını söyledi.

UniCredit yatırım işlemlerinin gelirleri arttırması ve bankanın batık krediler için beklenenden daha az para ayırması nedeniyle, son çeyrekte tahminlerin üzerine çıkan bir kar açıklaması yaptı. Pandeminin kredi alanlar üzerindeki etkilerine rağmen, UniCredit 30 Eylül itibarıyla batık kredi oranını %4,7’ye düşürdü. Bu da rakipleri arasında en düşük oran olarak gerçekleşti. Yine de UniCredit’in hisseleri, değerinin altında işlem görüyor.

FED’den piyasaya yeni destek

 

Lagarde: Parada dijitalleşme eğilimi hızlandı

 

Bankacılık sektörü ekim ayında 50 milyar TL kar etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)