BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBofA Asya para birimlerinden ümidi kesti----

BofA Asya para birimlerinden ümidi kesti

BofA Asya para birimlerinden ümidi kesti
25 Nisan 2024 - 16:53 www.finansgundem.com

ABD’nin dev yatırım bankası Bank Of America, Asya para birimleri için karamsar bir tablo çizdi. BofA FED’in faiz indirimlerini ertelemesi ve bölgedeki istikrarsızlaşmanın para birimlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya para piyasalarında ayı piyasası rüzgarları esiyor. CNBC’nin haberine göre Bank of America ekonomistleri Asya para birimlerinin ‘kaotik bir dönemin’ başlangıcında olduğunu açıkladı ve bölgedeki birçok ülkenin para birimine karşı en iyi ihtimalle nötr pozisyona geçti.

BofA’nın raporunda “Asya’daki herhangi bir para biriminde yükseliş beklemiyoruz” denildi ve birçok para biriminin ABD Merkez Bankası’nın (FED) geciken faiz indirimleri nedeniyle ABD Doları’nın gücü karşısında zor durumda kaldığı belirtildi.

Yatırım bankası, ayı piyasası kategorisi altında Çin Yuanı, Güney Kore Wonu, Tayvan Doları, Tayland Bahtı ve Vietnam Dongu'na özellikle dikkat çekti.

BofA’nın ‘nötr’ olarak konumlandırdığı para birimleri arasında ise Hong Kong Doları, Endonezya Rupisi, Hindistan Rupisi, Malezya Ringgiti, Filipin Pezosu ve Sigapur Doları bulunuyor.

Çin Yuanı

BofA, Çin Yuanı’nın bu çeyrekte dolar karşısında 7,35'ten işlem göreceğini ve üçüncü ve dördüncü çeyreklerde 7,45'e gerileyeceğini tahmin ediyor.

Banka yuandaki değer kaybının yılın ikinci yarısında da devam etmesini bekliyor. BofA’nın söz konusu öngörüsünün sebebi ise FED’in faiz indirimlerini geciktirmesi, Çin ekonomisindeki dezenflasyonist davranışın ABD ile olan Faiz farkını ağırlaştırması ve doğrudan yabancı yatırımlardaki bozulmanın bir sonucu olarak finansal dengelerin bozulması.

ABD’de mart ayında beklenenden daha yüksek gelen enflasyon, piyasanın faiz indirimi beklentilerini eylül ayına erteledi. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar bu yıl için faiz indirimi beklentilerini üçten ikiye düşürdü.

Güney Kore Wonu

BofA ekonomistleri FED’in faiz indirimlerini ertelemesi ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin piyasalarda ters rüzgarlar yaratması nedeniyle Güney Kore Wonu hakkındaki beklentilerinin “önemli ölçüde değiştiğini” söyledi.

Raporda, “Yılbaşından bu yana Kore hisse senetlerine etkileyici girişler gördük. Ancak küresel hisse senetleri yukarıda belirtilen iki riskle karşılaştıkça bu girişler ters yöne doğru hareket etmeye başlıyor” denildi.

Güney Kore Wonu kısa süre önce dolar karşısında 18 ayın en düşük seviyesi olan 1.389,5'e geriledi. Güney Kore Merkez Bankası Başkanı, para birimindeki oynaklığı "aşırı" olarak nitelendirdi ve gerekirse merkez bankasının müdahale edeceğini söyledi.

Won en son ABD doları karşısında 1.347,3 seviyesinden işlem görüyordu. BofA'nın ekonomistleri, wonun şu anda 1.417'lik gerçeğe uygun değere kıyasla aşırı değerli olduğunu söyledi.

Tayvan Doları

BofA Tayvan Doları için de negatif pozisyonunu sürdürüyor. Ekonomistler hisse senetleri piyasalarından sert çıkışların ve hayat sigortası şirketlerinin teslim edilemeyen vadeli riskten korunma işlemlerini (NDF) daha da gevşetmesinin bu görüşlerini perçinlediğini açıkladı. NDF, geçerli spot kur ile sözleşmeli kur arasında bir uzlaşma sağlayan bir döviz türevleri sözleşmesi olarak bilinir.

Tayvan Doları ABD Doları karşısında 32,6'dan işlem görüyor.

Vietnam Dongu ve Tayland Bahtı

Vietnam Dongu dolar başına 25.450'den işlem görüyor ve bu yıl şimdiye kadar neredeyse %5 değer kaybetti.

BofA, FED’in faiz indirimlerini ertelemesinin, Vietnam’da devlet başkanlarının iki yıl içinde ikinci kez istifa etmesi sonucu ortaya çıkan siyasi istikrarsızlığın ve ülkenin emlak sektöründe ve özel sektöründe yaşanan zorlukların ulusal para birimini istikrarsızlaştırdığını belirtiyor. Ekonomistler yerel ekonomide ABD Doları ve altına olan talebin arttığına da dikkat çekti.

Banka notunda, “VND amortisman baskısının 2. çeyrek sonuna kadar 25.600'e ve nihayetinde USD/VND paritesinin yıl sonuna kadar 25.700'e yükseleceği beklentisiyle tahminlerimizi revize ediyoruz" denildi

BofA, Tayland Bahtı’nın da benzer şekilde yüksek petrol fiyatları ve navlun maliyetleri nedeniyle jeopolitik gerilimlere karşı savunmasız kaldığını söyledi. Para birimi için tahminini yıl sonu beklentileri de dolar karşısında 37 olarak revize edildi.

Yatırım bankası, ABD Doları karşısında 34 yılın en düşük seviyelerinde seyreden Japon Yeni’nin durumundan bahsetmedi. Japonya Merkez Bankası'nın mart ayında faiz oranlarını yükseltmesinden bu yana Japon Yeni dolar karşısında 155’i geçti.

Yen, 34 yılın en düşük seviyesinde

 

Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış

 

Finans sektöründe yapay zekâ rüzgarı

 

Arjantin'in bütçesinde 16 yıl sonra bir ilk

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)