BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar Çin'de ‘sıfır-Kovid’ politikasının biteceğine dair bahse giriyor----

Yatırımcılar Çin'de ‘sıfır-Kovid’ politikasının biteceğine dair bahse giriyor

Yatırımcılar Çin'de ‘sıfır-Kovid’ politikasının biteceğine dair bahse giriyor
10 Kasım 2022 - 17:34 www.finansgundem.com

Çin, Kovid-19 mücadelesinde sona gelmek üzere olabilir. Piyasadaki hareketlere bakılırsa buna dair işaretler bulmak fazlasıyla mümkün gözüküyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans piyasaları, Çin’in ‘sıfır-Kovid’ politikasının sona ereceğine bahse giriyor. Piyasalardki son hareketler, buna dair işaretler barındırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin’de olası bir yeniden açılmanın Çin hisselerini en az yüzde 20 oranında değerlendirmesi bekleniyor. Yatırımcılar ise gözlerini Çin piyasasına dikmiş durumda.

Yatırımcılar fırsatı kaçırmak istemiyor

The Economist’in haberine göre, finansal piyasalar, Çin'in ‘sıfır-Kovid’ politikasına son vereceğini düşünüyor. Çin’de gerçek bir değişimin yolda olabileceğine dair bazı işaretler bulunuyor.

Peki, Çin, gerçekten de Kovid-19 ile mücadelesinden vazgeçmek üzere mi? Piyasalardaki son hareketlere bakılırsa, öyle düşünmek için birçok neden var. Çin'in ‘yeniden açılış komitesi’ kurduğuna dair söylentiler, bu ayın ilk günlerinde Çin hisselerinde, yuanda ve hatta bakır fiyatlarında büyük bir yükselişe neden oldu. Bu fikrin yayılmasına yardımcı olan sosyal medya mesajı ise daha sonra ‘trilyon dolarlık tweet’ olarak adlandırıldı.

Somut bir neden olmasa da, piyasa hareketleri, Çin'in hastalığı ortadan kaldırmak için toplu testler ve sık sık karantina gerektiren ‘sıfır-Kovid’ stratejisinin maliyetlerini hatırlatıyor. Çok az politik hamle ekonomik olarak o kadar zararlıdır ki, onların yürürlükten kaldırılacağına dair söylentiler bile bu kadar hızlı bir servet yaratmaya yetebilir.

2,6 trilyon dolar

Goldman Sachs da benzer fikirde. Bankaya göre, yeniden açılma, Çin hisselerinin değerini yüzde 20 oranında artırabilir. Bu oranın ise 2,6 trilyon dolara karşılık geldiği düşünülürse, devasa bir piyasa hareketinin yaklaştığını söylemek zor olmaz. Çin, hala karantinaya meyilli tek büyük ekonomi olduğu için, yatırımcılar, yeniden açılma sonrası yaşanacak ralliden kâr elde etmek için bunu son fırsat olarak görüyor.

Görece daha iyimser olanlar ise Çin'in ekonomisini açmak için hala mütevazı adımlar attığına dikkat çekiyor. Buna rağmen, Çin’in havacılık düzenleyicisinin, önümüzdeki birkaç ay için planlanan uluslararası uçuşları bir yıl öncesine kıyasla iki katından fazla artırdığı gözleniyor. Çin, gelen yolcular için karantina süresini kısaltabilir ve enfekte yolcuları getiren havayollarını askıya alan ‘devre kesici’ uygulamasını terk edebilir.

Uluslararası spor etkinlikleri ise geri dönüyor. Nisan ve Mayıs aylarındaki karantina sırasında ürkütücü bir şekilde sessiz olan Şanghay, Formula 1’in 2023 yılı Nisan ayında geri dönmesiyle yarış arabalarının hırıltılarını yeniden duyacak gibi gözüküyor.

Çin, hala karantinaya meyilli tek büyük ekonomi olduğu için, yatırımcılar, yeniden açılma sonrası yaşanacak ralliden kâr elde etmek için bunu son fırsat olarak görüyor.

Hazırlıklar uzun sürebilir

Eylül ayında Çin, şu anda 14 şehirde kullanılan solunabilir bir aşıyı onayladı. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (China’s Centre for Disease Control and Prevention) eski bir yetkili, 4 Kasım'da düzenlenen özel bir konferansta, Reuters'a, ülkenin pandemiye yaklaşımında ‘önemli değişikliklerin’ gelecek altı ay içinde muhtemel olduğunu söyledi.

Ancak Çin sıfır-Kovid politikasını terk etmeye gerçekten hazırlanıyorsa, hazırlıkların uzun süreceği kesin. İlk olarak Çin, Guangzhou da dahil olmak üzere 100'den fazla şehirde küçük ama yaygın salgınları bastırmak isteyecektir. Daha sonra, hastanelerine aşırı yüklenmemek için kış boyunca enfeksiyonlara karşı önlem almak isteyecektir. Ve muhtemelen Mart ayında Ulusal Halk Kongresi'ne yeni yetkililer atanana kadar da büyük kararlar almayacaktır.

Aşılama oranı

Herhangi bir güvenli yeniden açılmadan önce, Çin'in ayrıca antiviral ilaçları stoklaması da gerekecek. Ayrıca daha yoğun bakım üniteleri inşa etmesi ve en önemlisi yaşlılar arasında aşı oranını yükseltmesi de ilk aşamada yapılması gerekenler arasında yer alıyor.

Citigroup, aşılama oranının, yeniden açılmanın ‘öncü göstergesi’ olduğunu düşünüyor. Takviye iğnesi vurulan 60 yaş ve üzeri kişilerin oranının, bu yılın başlarında yüzde 66'ya kadar ulaştığı belirtiliyor.

Çinli yetkililerin, yeniden açılmanın yolda olduğunu öğrenene kadar yaşlıları başka bir zorluğa sürüklemek istememeleri de mümkün. En iyi aşıların bile sağladığı koruma azalıyor. Bu yüzden insanları çok erken ve çok az aşılamanın tehlikeleri bulunuyor.

Yüzde 6 büyüme ya da yüzde 4 küçülme

Economist Intelligence Unit'e göre ise düzenli bir yeniden açılma durumunda ekonomi yüzde 5,5-6 oranında büyüyebilir. Daha acımasız senaryolar da mümkün: 'Sıfır-Kovid' rejiminin kaotik bir şekilde sona ermesi, müteakip bir toparlanmadan önce ekonominin dörtte bir oranında küçülmesine de neden olabilir. Bu nedenle, açılmanın başlama zamanından öte, açılma hızının temkinli olması daha muhtemel gözüküyor.

Kontroller gevşetildiğinde çoğu kişi rahatlama hissedecek. Bu da tüketici güveninin yavaş yavaş yükselebileceği anlamına geliyor. 6 Kasım'da, aşılı yarışmacılar, Tiananmen Meydanı'ndan Olimpiyat stadyumuna kadar 26 milden fazla koştular ve iki yıldır ilk kez düzenlenen Pekin Maratonu’na katıldılar. Yeniden açılmanın yolu da aynı Pekin Maratonu gibi zorlu olabilir.

Pekin'de sıfır vaka politikasına protesto

 

Çin sıfır vaka politikasını abarttı: Balıklara da korona testi!

 

Şangay'da "sosyal sıfır Kovid" hedefine bugün de ulaşıldı

 

Şangay'da "sıfır Kovid" hayali gerçek oldu

 

Küresel piyasalara Sıfır Kovid darbesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)